Поради

Тривале перебування на сонці може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям

Тривале перебування на сонці може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям

Усі ми знаємо, що від тривалого перебування на сонці можна попекти шкіру. Але навіть наявність головного убору та захищена від ультрафіолету шкіра не рятують від теплового удару. А він, до речі, дуже небезпечний. І в окремих випадках може стати навіть фатальним –  як-от під час трагедії на Одещині, коли 33-річна спортсменка під час марафонського забігу отримала тепловий удар, знепритомніла, а потім, на жаль, померла.

Суть теплового удару в тому, що температура тіла людини за будь-якої погоди має лишатися стабільною – 36,6 градуса за Цельсієм. Утім, коли людина тривалий час перебуває під палючим сонцем, організм може втратити здатність самостійно підтримувати стабільну температуру тіла. А навіть незначне її підвищення провокує до збою в роботі всього організму. Шкіра стає гарячою, сухою, червоною. Виникають нудота, запаморочення, слабкість, головний біль. Іноді мова стає невиразною, плутаються думки. Людина навіть може знепритомніти. А якщо температура тіла дуже піднялася, ймовірна поява судом у м’язах, як при гарячці, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Якщо у вас чи близьких з’явилися такі симптоми, необхідно якнайшвидше охолодити тіло. Для цього – знайти прохолодне приміщення або зануритися у прохолодну воду. Якщо такої можливості нема – розмістити людину в затінку та прикладати до оголеного тіла мокру тканину. Остудити організм ізсередини допоможе рясне пиття прохолодної води.

Якщо протягом години після таких заходів стан не покращується або коли людина має проблеми із серцем і тиском, ліпше викликати «швидку».

Особливо чутливі до тривалого перебування на сонці маленькі діти. Тож батьки не лише мають подбати про питну воду, панамки та сонцезахисні креми для малюків, а й стежити за тривалістю перебування своїх чад на спекотній вулиці. Якщо дитина розчервонілася, хандрить, в’яла, то краще перемістити її у прохолодні умови перебування.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: спека, погода
В тему