Поради

Автомобіль, який вміє літати

Автомобіль, який вміє літати

Відомий фільм вісімдесятих «Назад у майбутнє» досі залишається популярним. За сюжетом другої частини, головні герої потрапляють у 2015 рік. Одні речі з фільму досі усіх дивують, інші – уже давно реальність, а деякі, у які важко було й повірити, стрімко йдуть до того, щоб стати реальними.

 

Про автомобіль, який вміє літати, мріяли десятиріччями, десятиріччями його намагалися створити. У 2014 році словацька компанія AeroMobil розробила третє покоління авто AeroMobil 3.0.  Звичайно, словацький автомобіль дуже відрізняється від того, яке показане у кінострічці, але творцям AeroMobil є до чого прагнути.

 AeroMobil 3.0 – найбільш досконалий зразок авто, яке літає.

Довжина AeroMobil 3.0 – 600 см, ширина – 224 см (в автомобільному режимі) та 832 см (у режимі з розгорнутими крилами). Автомобіль-літак на основі сталевого силового каркаса налічує два сидіння.

Авто AeroMobil 3.0 розраховане на зліт і посадку в будь-якому аеропорту світу, в тому числі з ґрунтової смуги або просто з трави.

Мотор авто Rotax 912 розганяє літальний пристрій на дорозі до 160 км/год, у небі до 200 км. Між тим, AeroMobil 3.0  витрачає не надто багато палива. На шосе 8 л/100 км, у повітрі – 15 л/год. У режимі літака автомобіль здатен подолати 700 км, на трасі – 875 км.

Для того, щоб авто злетіло, йому знадобиться кілька сотень метрів вільного простору (цілковито відрізняється від авто у фільмі, там воно злітало відразу). Але у цьому словацькому літальному пристрої є автопілот і парашутна система порятунку.

Історія розробки AeroMobil сягає свого початку від 1990 року (за п’ять років після виходу на широкі екрани першої частини «Назад у майбутнє»). Робота над першим авто, яке літає, AeroMobil 1.0 тривала до 1994 року, другий проект AeroMobil 2.0 розроблявся з 1995 по 2010 роки. AeroMobil 3.0, розробка якого тривала з 2010 по 2013 роки, є третім, новим та удосконаленим поколінням авто, які літають.

Але свої початки такі авто беруть ще з часів початку XX ст. Перші спроби створення авто сягають періоду з 1949-го по 1966-ті роки. Американський інженер Молтон Тейлер побудував шість зразків цих авто. І, власне, деякі зразки послугували створенню AeroMobil 3.0.

Наразі компанія AeroMobil не обіцяє нічого конкретного. Диво-авто потребує інвесторів та бізнес-плану, а також чимало відповідних сертифікатів і дозволів на публічний випуск такого авто.  Окрім того, випуск цього автомобіля внесе зміни у правила польотів.

Сьогодні  AeroMobil не єдина компанія, яка займається виробництвом цього тиру авто. Не так давно на американському ринку з’явилася компанія-конкурент словацькій AeroMobil – Terrafugia. Авто цієї компанії досить близьке до того, яке було показане у кінострічці «Назад у майбутнє», окрім того, його вже можна замовляти, ось лише політати на ньому поки що не вдасться.

Наразі компанія працює над удосконаленою моделлю Terrafugia TF-X. Серед обіцянок моделі – швидкість у повітрі до 320 км/год. Прогнозований термін виходу авто, яке вміє літати, – 2021 рік.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто
В тему

Останні матеріали