Поради

Як правильно вибрати фітнес-клуб

Як правильно вибрати фітнес-клуб

Перше рішення, яке приймають ті, хто вирішив займатися спортом - це почати ходити в спортзал. Це відправна точка, c якої починається ваш шлях до нового способу життя, який передбачає регулярні тренування.

Щоб підтримувати свою мотивацію на високому рівні і не збитися з шляху, ви повинні зробити правильний вибір. Але що саме це означає? Як визначити, чи є саме цей спортзал правильним вибором для вас?

Як вибрати фітнес-клуб?
Як вибрати фітнес-клуб?

Визначення мети

Щоб заманити клієнтів, організації пропонують різні акції: клубні картки зі знижкою 50%, парні абонементи, фітнес «в розстрочку і без переплат», безкоштовне відвідування басейну і пільгові SPA-процедури. Все це дуже привабливо, але не повинно заважати при виборі відповідного фітнес-клубу.

Для початку необхідно визначити, що саме ви хочете отримати. Для одних людей дуже важлива клубна атмосфера - щоб між заняттями можна було посидіти в фітобарі з чашкою чаю і поспілкуватися. Для інших головну цінність має басейн, для третіх - кількість тренажерів. Багатьох чоловіків сучасний фітнес взагалі не цікавить - їм подавай тільки «качалку», а жінки часто шукають групові заняття з аеробіки, йоги, танців.

Розташування

Ідеально, якщо клуб знаходиться поруч з будинком або роботою - тоді туди можна дістатися пішки в будь-який зручний час. До речі, невелика піша розминка перед тренуванням дуже корисна, а після занять вона допоможе організму «заспокоїтися» і «охолонути».

Якщо поруч немає відповідних фітнес-клубів - шукайте ті, до яких вам буде максимально легко добиратися громадським транспортом. Якщо ви плануєте їздити туди на автомобілі, то заздалегідь уточніть у адміністратора, чи є парковка і чи безкоштовна вона. Варто заздалегідь відвідати клуб в будній день ввечері - якщо парковка битком забита, то робіть висновки.

Пробне відвідування

При спілкуванні з менеджером клубу обов'язково запитайте про безкоштовне пробне відвідування. Більшість центрів надають таку можливість, але не всі це афішують. Інформацію про пробне відвідування можна пошукати на сайті обраного фітнес-клубу. Якщо ж такої послуги немає, перше відвідування часто коштує набагато дешевше - цією пропозицією теж можна і потрібно скористатися.

При першому відвідуванні вибирайте той час, в яке ви плануєте ходити в клуб надалі. Візьміть з собою спортивний одяг та влаштуйте повноцінне тренування. Намагайтеся звертати увагу на різні дрібниці. Тільки так можна виявити всі нюанси, які неможливо оцінити з вулиці.

Завантаженість клубу

Нікому не подобається займатися спортом в оточенні натовпу людей і стояти в черзі до тренажерів або бігових доріжок. Переповнені душові та тісні роздягальні теж навряд чи порадують. Тому при виборі фітнес-клубу плануйте ознайомлювальне відвідування саме в той час, коли ви будете в нього ходити.

Якщо ви прийдете в вихідний день або в розпал робочого дня, то побачите напівпорожні тренувальні зали. Пам'ятайте: найбільш завантажений час в будь-якому фітнес-центрі - це вечір буднього дня, приблизно з 18:00 до 22:00. Приходьте саме в цей проміжок часу, щоб оцінити справжню завантаженість клубу.

Вентиляція

Вентиляція і кондиціонування - справжня біда багатьох фітнес-центрів. Візуально досить складно оцінити їх стан, але все стає ясно після початку тренування - тому так бажано скористатися пропозицією і перший раз відвідати клуб безкоштовно.

Постарайтеся при відвідуванні залу зняти верхній одяг і зверніть увагу на свої відчуття: в залі повинно бути трохи прохолодно і свіжо. Особливо це важливо для спортивних клубів, адже немає нічого гіршого, ніж біг в задусі.

Оснащення залу

Важливим моментом є і оснащення спортивних приміщень. Основний зал повинен бути розділений на декілька різних зон: кардіозона, зона силових тренувань, зона з полегшеними фітнес-тренажерами. Окремо повинні бути зали для групових занять, єдиноборств, ігрових видів спорту.

Зверніть увагу на розташування тренажерів - вони не повинні стояти впритул один до одного. Бажано, щоб вони були розташовані не менше ніж на відстані двох витягнутих рук. Так під час тренування ви не будете відчувати дискомфорт від близькості інших людей.

У залі не повинно бути занадто світло або занадто темно. Яскраве світло втомлює, а при поганому освітленні легко отримати травму. Також зверніть увагу на звуковий фон - бажано, щоб в залі грала тиха і ненав'язлива, але досить ритмічна музика.

У багатьох сучасних центрах є фітнес-бар, де можна випити соку, чаю або протеїновий коктейль. Крім цього, в залі обов'язково повинні бути кулери з безкоштовною холодною та гарячою питною водою.

Басейн

Якщо в фітнес-клубі є басейн, то потрібно обов'язково ознайомитися з ним перед покупкою абонемента. Його наявність сильно збільшує вартість клубної картки, і якщо він виявиться поганим - буде прикро.

Бажано, щоб басейн мав не менше шести доріжок, а його довжина була не меншою 25 метрів - це вважається мінімально допустимим для професійних басейнів. Великий басейн повинен знаходитися в просторому приміщенні з високими стелями і якісною вентиляцією.

У багатьох хороших фітнес-центрах в водній зоні представлені гідромасажні ванни, турецька парна, фінська сауна, російська лазня. Їх відвідування після тренування або запливу допомагає розслабити м'язи і відпочити після навантаження.

Нарешті, треба запитати у менеджера кількість душових кабін. У великому спортивному центрі їх повинно бути не менше 20 на кожну роздягальню. В іншому випадку в години пік вам доведеться стояти в черзі, щоб прийняти душ.

Вартість абонемента

Стандартний абонемент зазвичай включає в себе відвідування тренажерного залу – у вільний або в зазначений час, групові заняття, користування роздягальнею і душем, а також басейном та сауною, якщо вони є. Іноді басейн платний. Окремо оплачуються персональні заняття з тренером, деякі групові заняття і види тренувань, а також спеціальні послуги.

Абонемент в хороший фітнес-центр не може коштувати дешево. Але навіть найдорожчі клуби періодично влаштовують акції і роблять знижки для своїх потенційних клієнтів. Іноді бувають спеціальні знижки для студентів, сімейних пар, іменинників, а також сезонні пропозиції.

Обов'язково зайдіть на сайт або в групи в соцмережах обраного спортивного клубу і пошукайте розділ «Акції та знижки». Також дізнайтеся про актуальні вигідні пропозиції по телефону або особисто.

Будьте уважні: занадто низька ціна на абонемент може привести до того, що на тренування буде приходити занадто велика кількість відвідувачів, які «клюнули» на спецпропозицію.

Умови оплати

Обов'язково уточніть всі умови оплати клубної картки. Якщо пропонується кредит, то попросіть менеджера зробити точний розрахунок вартості переплати, включаючи всі приховані комісії. Річ у тім, що купуючи клубну карту в кредит, люди зазвичай дивляться тільки на розмір місячної виплати, але з урахуванням усіх комісій переплата може скласти до 50%, і в результаті карта економ-клубу обійдеться за ціною бізнес-сегмента. Тому не соромтеся і попросіть розрахувати вам ефективну ставку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Фітнес, здоровий спосіб життя, спорт
В тему