Поради

Як навчити дитину малювати

Як навчити дитину малювати

Навіть якщо ви не розраховуєте, що ваша дитина стане художником, вам варто навчити її  малювати. Адже малювання виховує в дитині хороший смак і відмінно розвиває мозок!

По-перше, це прекрасна вправа для моторики. По-друге, малюючи, він швидше пізнає навколишній світ. По-третє, стає більш посидючим і уважним. А ще це добре впливає на фантазію і уяву.

Не чекайте, що дитина відразу почне добре малювати. Діяти потрібно повільно і поступово.

Формат гри

Малювання усіляких «каляки-маляки» - важливий початковий етап. Дитина повинна почати відчувати кольори і усвідомити причинно-наслідковий зв'язок між своїми діями і результатом. Починати можна в форматі гри. Наприклад, ви малюєте хмаринки, а дитина підмальовує до них крапельки дощу. Ви намалювали будиночок з трубою, а малюк підмалював димок. Попутно ви можете складати історії про те, що відбувається на малюнку. Малювати на цьому етапі краще м'якими олівцями або пальчиковими фарбами.

Розмальовки та малюнки з крапочок

Журнали з красивими розмальовками - гарне тренування уважності, акуратності і здатності бачити картинку цілком. Нехай дитина намагається не виходити за межі малюнка і розповідає, що саме він розфарбовує. Також корисно малювати картинку по крапках - це добре вчить креслити прямі лінії. А ще завжди цікаво дізнатися, що в підсумку вийде.

Малювання простих фігур і ліній

Далі переходите до основ - вчіть дитину малювати прямі і хвилясті лінії різної товщини і геометричні фігури. Спочатку можна скористатися трафаретом, а потім намагатися повторити те ж саме самостійно. А щоб було цікавіше, попросіть з кожної фігурки придумати малюнок і скласти історію. Наприклад, трикутник може стати капелюхом чарівника, а коло - перетворитися в сонце.

Сам собі художник

Коли дитині виповниться 5 років, ви можете залишати його малювати одного. Але обов'язково цікавтеся, намагайтеся вгадати, що зображено на малюнку, задавайте питання і, звичайно, хваліть. Ви можете також давати дитині завдання: пропонувати намалювати героїв улюбленої казки, професію своєї мрії, фантастичну країну і т. д. І якщо ви помічаєте, що дитина серйозно захопилася малюванням, обов'язково спробуйте підшукати для нього цікавий гурток, де він може удосконалювати свої навички.

Страх білого аркуша

Є розвиток пізнання, а є чудо творчості - коли ти щось створюєш з нуля. Діти, звичайно, не думають про це так, як ми, дорослі, для них це просто захоплюючий процес. І батькам важливо зберегти у дітей уміння не боятися чистого аркуша. Уміння починати, створювати нові проекти і не боятися нових завдань знадобиться в будь-якій сфері життя.

Давайте дитині фарби (і свободу)

Коли у дитини з'являється уміння утримувати в руці предмети, можна вже пропонувати малювати. Хтось швидко входить у смак і починає малювати постійно. Хтось спочатку демонструє обережність. Є дівчатка і хлопчики, які бояться забруднитися. Один із задоволенням залізе в фарбу цілком, весь перемажеться. А інший з побоюванням буде дивитися на цю банку.

Треба пропонувати різні матеріали, ні в якому разі не оцінювати результат роботи і не ставити конкретних завдань типу: «Зараз ми з тобою будемо малювати полуничку». Потрібно давати максимальну свободу і не обмежувати,  заохочувати будь-які прояви фантазії.

Не порівнюйте з одним зразком ( «у мене так не вийде»)

Якщо ви порівнюєте намальоване вами «правильне» яблуко з яблуком дитини, він завжди побачить різницю. Тому дітям потрібно показувати картини різних художників. Наприклад, сонце можна намалювати ось так, ось так і ще десятьма різними способами. Тому що коли з'являється єдиний правильний варіант, зрозуміло, що може не вийти, як у Рембрандта. І далі мотивація пропадає.

Є діти, які створюють свій мальовничий світ. Таких дітей не турбують жодні авторитети і зразки - вони самодостатні. А є дуже сприйнятливі до порівнянь. Вони часто переживають: «У мене не вийде так, як у когось». Потрібно розуміти, що у всіх різна чутливість, і враховувати це, показуючи дітям чужі роботи.

Обговорюйте намальоване

Важливо не оцінювати малюнок дитини, а обговорювати зміст. Це відмінна площина для розмов. Дитина вдячна, коли хтось цікавиться: а що там, власне, відбувається? І розповідає, що це яблуко, в ньому живе черв'як, ось він зараз звідси вилізе.

«Молодець» це оцінювальне судження. Така собі галочка: «Ах, яка каракуля, ай, молодець»! Похвалили, дитина задоволена, але діалогу не відбулось. А він приніс щось показати і чимось поділитися, тому що в цьому віці (ми говоримо про дошкільнят і про молодших школярів) ці картинки - його світ. І йому важливо, щоб ви туди включилися, заглянули, побродили, пожили, знайшли там себе.

Перестав малювати? Не страшно

Не всі діти малюють. Для когось малювання може бути просто етапом розвитку. Є ось дівчатка, які малюють принцес. Помалюють трохи - і на цьому все закінчиться. Ні до, ні після їх малювання не цікавить. В цьому немає нічого страшного. Вони проявляють себе в іншому. Ці дівчатка можуть, наприклад, відмінно танцювати. Просто у них інший спосіб пізнання світу. І це нормально.

Часто дитяче малювання приймають за художній талант. Потім бажання малювати проходить, і батьки засмучуються. Але це життя: значить, ця діяльність була потрібна на цьому етапі розвитку. Далі дитина буде освоювати нові способи самовираження, пізнання світу, і вони будуть іншими, більш логічними. Може, малювання повернеться - а може, й ні.

Не варто поспішати з художньою школою

В художню школу беруть приблизно з 11 років, і це правильний вік. Вже є мотивація до чогось прагнути, діти хочуть змагатися: у кого краще вийшло, хто реалістичніше намалював, заштрихував куб особливим чином. Це той вік, коли дітям цікаво, вони можуть працювати. А до 11 років найголовніше - зберегти внутрішню свободу дитини, відсутність шаблонів і страхів.

Коли вік досягнень приходить, він все ставить на свої місця. Тоді людина вже хоче навчитися майстерності. І як раз ближче до підліткового віку стає зрозуміло, чи є у дитини щось більше, ніж безпосередня дитяча любов до малювання. І якщо така дитина хоче продовжувати займатися малюнком, вона робить успіхи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, виховання, психологія
В тему