Поради

На що потрібно звернути увагу при виборі ліжка?

На що потрібно звернути увагу при виборі ліжка?

Третю частину життя людина проводить в ліжку. Повноцінний сон важливий для фізичного здоров'я, гарного самопочуття. Тож від правильного вибору цього предмета меблів залежить дуже багато.

При цьому свій вибір краще зупинити саме на ліжку, а не дивані, навіть у випадку, якщо ви живете в однокімнатній квартирі (тут варто задуматися про обладнання спальні-вітальні).

Конструкція

Будь-яке ліжко має каркас і основу, на якій буде знаходитися матрац.

Розрізняють два види каркаса:

- З двома опорними спинками і двома бічними панелями (царгами).

- З чотирма царгами і навісними спинками. Спинки зазвичай дві або одна (узголів'я).

Для ліжка, що не має опорних спинок, необхідні опори. Зазвичай це чотири ніжки. Також вони можуть бути у вигляді коліщаток, або так званого подіуму чи платформи. При цьому абсолютно неважливо, яким чином ліжко буде спиратися на підлогу, головне, щоб воно було зроблено якісно, аби прослужило довгі роки. Але варто врахувати, що ніжки не такідовговічі, як спинки.

Важливим є і матеріал, з якого зроблений каркас ліжка. Найбільш надійними вважаються металеві каркаси. У тренді ковані ліжка, а також ті, що мають плетений каркас.

Користуються популярністю каркаси з алюмінію і титану. Таке ліжко прослужить не менше 20 років, оскільки поверхня каркаса покрита спеціальними фарбами та лаками, що забезпечують захист від корозії на довгі роки.

Якісні ліжка виробляють з масиву дерева (хвойних порід, дуба, бука, берези). До того ж, це екологічно чисті матеріали. Але через високу вартість далеко не всі можуть собі дозволити подібні меблі.

Тепер поговоримо про ліжка з МДФ і ДВП. Вони вважаються менш надійними і менш довговічними. Найбільш уразливими у таких ліжках є місця кріплень. У процесі експлуатації тут з'являються тріщини, ліжко розхитується, з'являється скрип. А якщо для каркаса використовували ДСП, то недоліки такого ліжка проявляться ще раніше. Цей матеріал небезпечний для здоров'я, адже у виробництві ДСП застосовують клей із вмістом шкідливих речовин. Вдихання парів цієї речовини може викликати в майбутньому отруєння та алергію. Мабуть, єдиноюперевагою такого ложа можна вважати його дешевизну, при цьому термін експлуатації досить невеликий, що призводить до частої заміни ліжка.

Вибираємо основу ліжка

Характеристики каркаса важливі для вибору надійної конструкції ліжка. В якості основи виступає рама або решітка. Її кріплять до каркаса, а зверху укладають матрац. Матеріалом для виробництва рам зазвичай є дерево, метал або ДСП. На основу кладуть виключно пластикові або дерев'яні ламелі (лати), оскільки вони повинні бути гнучкими.

Від кількості ламелей залежить надійність основи і тривалість терміну служби ліжка. Ламелі укладають через деяку відстань один від одного, воно не повинно перевищувати ширину однієї ламелі. Існують деякі стандарти щодо кількості ламелей в основі ліжка: для двоспальних – мінімум 30 штук, для односпальних – не менше 15.

Раніше досить часто використовувалися ліжка з основою у вигляді жорстких або м'яких металевих ґрат. Але перші були занадто жорсткими, а другі – прогиналися під вагою тіла, завдаючи колосальних незручностей. Найкращим рішенням є покупка ліжка з ортопедичноюосновою з гнучкими ламелями.

Вибір матраца

Якісний комфортний сон прямо пропорційно залежить від матраца. Деякі матраци продаються в комплекті, але можна вибрати його і самостійно. Найоптимальнішим вважається ортопедичний матрац. Він підтримує хребет у зручному положенні, завдяки чому вранці не болить спина, людина відчуває, що відпочила.

Матраци бувають двох видів: пружинні та безпружинні. Жорсткість матраца залежить від кількості пружин у ньому. Регулювати пружність безпружинного матраца можна за допомогою кількості наповнювача.

Якщо матрац дуже жорсткий, то у людини буде боліти хребет, а сон на м'якому матраці може стати причиною для викривлення хребта.

Найкращим наповнювачем для матраца вважається піна з ефектом пам'яті. Такий виріб приймає форму тіла, забезпечуючи комфортні умови для сну. Такий матрац не підійде для людей, що часто міняють позу уві сні.

Найдешевшими наповнювачами є поролон і ватин, але через свою здатність скочуватися ці матеріали не дуже популярні. Також при виробництві матраців використовують кокосову койру, латекс і навіть кінський волос.

Відмінним рішенням є двосторонній матрац «літо-зима». «Літня» сторона обтягнута прохолодною тканиною (штучний або натуральний шовк), а «зимова» – теплою натуральною. Один такий матрац, перевернутий на потрібну вам сторону, забезпечить необхідний рівень комфорту в будь-яку пору року.

Для продовження терміну служби кожні півроку матрац рекомендується перевертати, а поверх укладати наматрацник.

Модифікації ліжок

Багато  моделей ліжок має білизняні ящики, полички, стелажі. Існує різновид ліжок з підйомним механізмом заснування «газ-ліфт». Достатньо лише трохи підняти основу вгору, щоб відкрити короб для зберігання білизни, що знаходиться під ним. Такі ліжка затребувані для малогабаритних приміщень. Недолік подібної конструкції полягає у відсутності вентиляції матраца.

Схожа ситуація і з ліжками, що мають знизу висувні ящики. Тут все посилюється тим, що ящики швидко виводять матрац з ладу, не дозволяють йому «дихати».

Якщо в квартирі дійсно катастрофічно не вистачає місць зберігання, тоді можна розглядати придбання ліжка з підйомним механізмом чи шухлядами. В інших випадках краще придивитися до традиційних, перевірених часом моделей.

Основні правила при виборі розміру ліжка

1. Стандартний розмір ліжка у різних виробників може дещо відрізнятися. За уточненнями краще звернутися до продавця.

2. Ті розміри, які вам озвучать, належать до спального місця, саме ліжко буде ширшим і довшим. Обов'язково враховуйте цей факт при замірах вільного простору для розміщення ліжка в спальні.

3. Двоспальні ліжка мають стандарт ширини, рівний 160, 180 і 200 см; полуторні – 100-150 см, односпальні – 80, 90 або 100 см. Стандартним вважається спальне місце довжиною в діапазоні від 190 до 200 см, вкрай рідко – до 218 см. В інших випадках необхідно робити ліжко за індивідуальним замовленням.

4. Якщо місця в спальні достатньо, то краще купити ліжко з найбільшими розмірами, ви від цього тільки виграєте, адже комфорт і зручність нічим не заміниш.

5. В ідеалі довжина ліжка повинна дорівнювати зросту людини, для якого призначене ліжко, плюс не менше 15 см.

6. При визначенні необхідної ширини бажано прилягти на ліжко, закласти руки за голову і подивитися, щоб лікті не виходили за межі ліжка. Якщо це так, значить потрібно вибрати більш широке ліжко, де лікті будуть вміщатися.

7. Важливим показником при виборі ліжка є його висота. Новомодні низькі ліжка-платформи ідеальні для молоді, для людей старшого віку необхідне ліжко вище. Класичною вважається висота ліжка від підлоги, що дорівнює 50 см.

Як вписати ліжко в інтер'єр спальні

Належність спальні до того чи іншого стилю визначає матеріал, з якого повинно бути зроблено ліжко, та його конструкцію. Тепер поговоримо про деякі стилі докладніше.

  • Для класичних, барокових, романських інтер'єрів підійдуть ліжка з різьбленими дерев'яними спинками, що мають накладки, інкрустацію. Всі інші предмети меблів повинні гармоніювати з подібним ложем. Щоб з комфортом спиратися на різьблене узголів'я, потрібно використовувати додаткові подушки.
  •  Японський стиль в спальні відмінно підкреслить ліжко-платформа. Його також  можна використовувати для таких стилів, як хай-тек і мінімалізм.
  • На піку моди нині ліжка зі шкіряним, мінімалістичним дизайном, узголів'ям. Замість шкіри можуть використовуватися якісні замінники шкіри. Такі меблі універсальні, добре впишуться в інтер'єр спальні, виконаний в сучасному, класичному або етнічному стилі.
  • Ліжка з бамбуковими узголів'ям і каркасом – прекрасний варіант для спалень етнічного, тропічного, екологічного стилів. До цієї ж групи можна сміливо віднести ліжка, виготовлені на основі плетених каркасів і спинок.
  • Якщо вибирати ліжко для спальні в стилі ретро, прованс або кантрі, то тут варто звернути увагу на ковані меблі.

Важливі дрібниці

Якщо ліжко планується поставити близько вікна, до нього повинен бути забезпечений безперешкодний доступ. Постійне повзання через ліжко до вікна дуже скоро почне дратувати.

Відстань від бокової частини ліжка до стіни має бути як мінімум 70 см для зручного проходу до ліжка, можливості заправити простирадло, роздягнутися, лягти. Вільний простір між стіною і ліжком дозволить легко провести прибирання, перестелити постіль. Впритул до стіни однією з боковин можна поставити тільки півтораспальне вузьке ліжко. Як правило, двоспальні ліжка не ставлять впритул до стіни – це дуже незручно. Винятком може бути тільки відсутність інших варіантів розміщення.

Сподіваємося, ця інформація допоможе вам зробити правильний вибір при покупці ліжка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему

Останні матеріали