Поради

Як позбутися неприємного запаху в автомобілі

Як позбутися неприємного запаху в автомобілі

Будь-який автолюбитель погодиться з тим, що з усіх природних автомобільних запахів найприємніший - це запах нового салону. Але, на жаль, з часом запах новизни випаровується. З'являються нові «аромати», не завжди приємні, а позбутися від них буває дуже важко, але можливо. Тому, хто відчує малоприємне амбре в салоні машини, вже не захочеться в ній кудись їхати, та й просто за кермо сідати бажання не виникне. Для початку потрібно визначитися, чим пахне і звідки, а потім вже намагатися справитись з проблемою.

Джерела неприємного запаху

Як свідчить старе прислів'я: «Будь-які проблеми, як і зуби, потрібно рвати з коренем», тому пропонуємо ознайомитися з переліком основних джерел неприємного запаху:

  • паління;
  • домашні улюбленці;
  • вогкість або недостатній рівень просушування після вологого прибирання салону;
  • неякісні віконні ущільнювачі, які пропускають запахи зовнішнього середовища;
  • залишки їжі і пролитих напоїв;
  • засмічення вентиляції бензинового бака;
  • протікання тосола;
  • відсутність провітрювання;
  • горіння елементів проводки і інші.

Чим це небезпечно?

Як показують дослідження, стан водія безпосередньо залежить від запаху в салоні автомобіля. Як і будь-який інший чоловік, водій, перебуваючи тривалий час в закритому приміщенні з неприємним ароматом, може помічати за собою дратівливість, неуважність або сонливість. Такі явища неприпустимі при управлінні транспортним засобом і повинні неодмінно припинятися.

Поганий запах здатний не тільки похитнути безпеку водія в управлінні автомобілем, але і принести шкоду його здоров'ю. Надмірна вогкість, корозія і грибок можуть сприяти зародженню астми, а запах гару, масел і тютюну можуть викликати головний біль або нудоту. Неприємний і різкий запах може перетворити в каторгу, навіть саму довгоочікувану поїздку, і це лише мала частина того, до чого може привести злоякісний запах.

Як усунути неприємний запах в салоні автомобіля?

Для ефективної боротьби з неприємним запахом в салоні автомобіля, пропонується три найпопулярніші способи усунення: аерозольний, стерилізуючий і комбінований.

Аерозольний

Аерозольний підхід до вирішення проблеми вимагає покупки спеціальних спреїв, освіжувачів повітря і ароматизаторів. Даний метод не здатний викорінити запах назавжди, але здатний надати хорошу допомогу при нестачі часу і відмінно підійде як засіб профілактики. Особливо ефективні аерозолі з регуляторами, вони дозволяють уникнути уїдливості аромату і допоможуть оперативно усунути запах тютюнового диму.

Стерилізуючий

Стерилізуючий метод полягає в митті, пранні, просушуванні і інших подібних маніпуляціях з очищення салону. Цей метод чудово підійде для запущених випадків, таких як грибок і корозія. Також необхідно забезпечувати якісне і своєчасне провітрювання, оскільки навіть усталений запах шкіряних сидінь і металевих деталей може викликати дискомфорт.

Комбінований

Комбінована боротьба з неприємним запахом є найефективнішим методом. Перш за все, необхідно провести стерилізуючий етап: зняти чохли, килимки, прибрати пил під сидіннями, наліт та інше. Далі необхідно усунути джерела неприємного запаху за допомогою спеціальних розчинників. Коли салон автомобіля, килимки та чохли просохли від вологи, можна повертати все на свої місця.

Тепер настає етап аерозольної обробки. Попередньо виберіть ароматизатор на свій смак і розмістіть в салоні. Також важливо враховувати особливості внутрішнього покриття салону. Якщо покриття добре поглинає аромати, бажано вибрати більш ніжний і ненав'язливий запах, коли для більш щільного матеріалу, краще підібрати щось більш насичене.

Такі маніпуляції потрібно проводити не тільки в умовах крайньої потреби. Пам'ятайте слова Гаруна Агацарського: «Недооцінка - фора провалу», що ще раз підтверджує, що навіть така дрібниця, як запах, здатна позбавити Вас справжньої насолоди від поїздки. Своєчасна заміна ароматизатора, провітрювання і промивання, віднімуть всього якихось 30-50 хвилин в місяць, зате ефект позначиться насамперед на Вас і всіх Ваших пасажирів!

Ароматизатори

Виходячи з вищевказаних аргументів, слід зробити висновок, що аромат може впливати на психологічний і фізичний стан людини. Отже, якщо поглянути з іншого боку - аромат, це найкращий інструмент для створення комфорту і затишку. Кожен пасажир, який би не перебував у Вашому транспорті обов'язково відзначить якість вашого ароматизатора.

Основні характеристики популярних ароматів для салону:

  • аромати, що містять екстракт чорного перцю або кориці - підвищують пильність і знімають напругу;
  • запах кофеїну і свіжого лимона - додає сил. Сідаючи за кермо, Ви відчуєте підбадьорливий прилив лимонної свіжості і енергії;
  • аромат розчинників для догляду за салоном - заспокоює, надає відчуття комфорту і невимушеності.

Пам'ятайте, що неприємний запах можна  на всіх стадіях його утворення. Користуйтеся поданими рекомендаціями, не забувайте про профілактику, і Ви завжди будете відчувати комфорт і радість, відчиняючи двері свого автомобіля.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: автомобіль, Авто
В тему