Поради

Про шумоізоляцію автомобіля

Про шумоізоляцію автомобіля

Деякі автомобілі дуже гудуть у процесі їзди, позбутися цього можна завдяки шумоізоляції.

Технологічний процес спрямований на зменшення ступеня проникнення у салон машини різних шумів і сторонніх звуків – це і є шумоізоляцією. Вона створюється завдяки нанесенню спеціальних матеріалів на металеві поверхні автомобіля. У результаті цього механічна енергія коливання металу перетворюється на теплову енергію віброізоляційного шару, це і знижує інтенсивність небажаних звуків і шумів. Поряд з цим якісно зроблена шумоізоляція покращує антикорозійні характеристики авто та підвищує його безпеку.

 Шумоізоляцію потрібно робити лише з якісних матеріалів. Річ у тому, що звукова хвиля, перш ніж дістатися у салон, відбивається від стінок, стелі, декоративних елементів, тому якщо матеріал твердий, то звук крізь нього йде практично без втрат, навіть збільшуючи свою інтенсивність. 

Для шумоізоляції найкраще підходять пористі матеріали, при експлуатації їх краще покрити плівкою, щоб у пори не потрапляв бруд – це продовжить їхні функціональні можливості.

 

Звідси виходить, що для шумоізоляції автомобіля краще використовувати пористі матеріали типу повсті або поролону.  Звук потрапляє в пори, змушуючи коливатися повітря в них.  У результаті цього енергія шуму перетворюється в тепло.

Варто зауважити, що не будь-який матеріал, що має пори, підійде для шумоізоляції машини.  Пори використовуваного матеріалу повинні бути обов’язково відкритими, щоб повітря між ними могло спокійно перетікати.

Якщо ви твердо вирішили, що зможете зробити шумоізоляцію автомобіля самостійно, зверніть увагу на шумоізоляційні матеріали, наявні в продажі.  Це спеціальні набори для шумоізоляції, матеріал якого має відкриті пори, а також матеріал, покритий плівкою, яка захищає його від забруднень, збільшуючи термін служби.

Деякі матеріали такі, як пінопласт або пенополіетилен, мають закриті пори. Тому повітря в кожній порі стискається і відображає звук, роблячи його ще більш гучним.  Використовувати такі матеріали для шумоізоляції машини просто безглуздо.

Що потрібно обезшумити?

Для того, щоб шумоізоляція автомобіля дала максимальний результат, необхідно обезшумити такі частини автомобіля, як:

Двері. Як правило, метал на дверях дуже плоский, і на заводі обробці дверей приділяється найменше уваги. Тому саме через двері найчастіше проходять зовнішні шуми.  Шумоізоляція дверей дає також деякі додаткові плюси у вигляді значного поліпшення акустики автомобіля.

Стеля. Зробивши шумоізоляцію стелі, можна усунути неприємний гул, що виходить від даху, коли автомобіль їде на великій швидкості.  Також шумоізоляція стелі дає можливість зменшити чутність стуку дощових крапель у салоні автомобіля.

Підлога. Дуже серйозним джерелом різних видів шуму є підлога.  Саме тому шумоізоляція підлоги дає помітні результати, оскільки під час їзди шумить і вібрує підвіска, виходить гул від поганої дороги і т. д.

Арки. Бажано ізолювати ці елементи автомобіля, адже арки передають досить сильні вібрації на рівні ділянки автомобіля.

Багажник. Щоб уникнути шуму в задній частині машини, необхідно провести шумоізоляцію багажника.

Капот. Площа капота будь-якого автомобіля досить велика, тому вібрація, що виходить від двигуна, легко передається на площину, викликаючи неприємний шум і гул.

Якщо ви плануєте робити шумоізоляцію автомобіля, не забудьте подбати ще й про те, щоб усунути скрипи, які видають декоративні елементи салону.  Можливо, раніше, коли автомобіль не був обезшумленим, ви могли не помічати в салоні ніяких сторонніх звуків.  Але після закінчення робіт із шумоізоляції рівень шуму в салоні значно зменшується, тому ви можете помітити такі неприємності, які раніше вас не турбували.  Вирішити ці проблеми можна, проклеївши стики спеціальними віброізоляційними або прокладними матеріалами.

Де робити шумоізоляцію?

Шумоізоляція – це складний технологічний процес, який зможе правильно здійснити лише справжній професіонал. Річ у тому, що оптимального результату вдасться досягти тільки в тому випадку, якщо буде підібраний відповідний матеріал з урахуванням певної зони, її вібронавантаженості, типу поверхні. Крім цього, автомобіль доведеться повністю розібрати і зібрати, що також краще довірити фахівцям. Якісна шумоізоляція забезпечує не тільки відмінний захист від сторонніх звуків, а й покращує звучання акустичної системи, забезпечуючи додатковий комфорт водієві і пасажирам.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто, Тюнінг
В тему