Поради

Обов'язкове страхування відповідальності власників автомобілів в Україні – ОСАГО

Обов'язкове страхування відповідальності власників автомобілів в Україні –   ОСАГО

Страхування відповідальності власниками автомобілів є обов'язковим в Україні. Якщо вас зупинили та інспектор виявив відсутність поліса – вам загрожує штраф від 425 до 850 гривень. Це досить велика сума, враховуючи, що в середньому річний поліс коштує 350-450 гривень.

При страхуванні відповідальності автовласника страховим випадком буде ДТП, при якому було завдано збитків третім особам. Тобто якщо при аварії ви є винуватцем, то збиток потерпілим за вас оплатить ваша страхова компанія.

ОСАГО (обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності) передбачає наступні розміри компенсацій:

·        100 000 гривень при нанесенні шкоди життю і здоров'ю.

·        50 000 гривень при нанесенні шкоди майну.

Якщо в результаті ДТП ви завдали шкоди майну в розмірі 66 000 гривень, то страхова оплатить за вас 50 000 гривень, а 16 тисяч гривень вам доведеться оплачувати за свій рахунок. Щоб цього не сталося, має сенс оформити добровільний поліс понад ліміт.

Договір страхування може укладатися на термін від 15 днів до 1 року. Найпоширенішими є поліси на один рік.

Законними причинами відмови виплати за полісами ОСАГО може бути наступне:

·        Водій перебував у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.

·        Винуватець скоїв ДТП навмисне.

Вартість ОСАГО (автоцивілки) в Україні

Розрахунок вартості ОСАГО заснований на застосуванні наступного принципу – база розрахунку множиться на коефіцієнти, що підвищують або понижують.

При розрахунку на вартість поліса автоцивілки будуть впливати наступні фактори:

1. Де зареєстрований автомобіль

Чим більше населення в цьому місті, тим буде дорожче. Найнебезпечнішим, а, отже, найдорожчим містом для автовласників є Київ. Якщо ваш автомобіль зареєстрований тут, ви примножуєте базу розрахунку вартості на 3,2. Найдешевші міста з населенням до 100 тис. осіб. Якщо ви належите до їхнього числа, то ви примножуєте базу розрахунку на 1,0.

2.Типи і характеристика транспортного засобу

Природно, що мотоцикл при ДТП завдасть менший збиток, ніж «КАМАЗ». А легковий автомобіль з меншим об'ємом двигуна буде їхати повільніше і завдасть шкоди менше, ніж легковий автомобіль з великим об'ємом. Так при розрахунку для автомобілів і мотоциклів характеристикою є об'єм двигуна. При розрахунку для вантажних автомобілів за основу береться їхня вантажопідйомність, а при визначенні вартості автоцивілки для автобусів – ціна поліса ОСАГО залежить від кількості місць для сидіння.

3. Чи працює автомобіль в таксі

Якщо ваш автомобіль працює в таксі, отже, він їздить частіше, і ризик ДТП зростає, тому для тих автомобілів, які експлуатуються в таксі, ОСАГО коштує дорожче.

4. Термін поліса

ОСАГО передбачає термін від 15 днів до 1 року. Чим більше термін договору – тим дорожче буде автоцивілка для вашого автомобіля.

5. Франшиза при страхуванні ОСАГО

Франшиза при страхуванні ОСАГО буде зменшувати вартість страхового поліса. Але тенденція в Україні така, що, купуючи страховку із франшизою, ви заощадите 20 грн, а в разі ДТП вас зобов'яжуть заплатити потерпілому 1000 грн. Відтак дивіться, порівнюйте і вирішуйте, чи потрібна вам франшиза чи ні.

6. Водійський стаж

Після введених змін до страхового законодавства в Україні залишився тільки перший тип полісів страхування. Це означає, що в страховку не вписуються особи, які мають права на управління, а поліс ОСАГО буде діяти незалежно від того, хто перебував за кермом. Тому водійський стаж ніяк не впливатиме на вартість ОСАГО.

7. Безаварійний стаж

Цей показник може як збільшувати, так і зменшувати вартість ОСАГО. На жаль, в Україні немає єдиного реєстру цього показника. Тому цей параметр приймається на розсуд страхової компанії.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему