Поради

Як вибрати комп'ютерне крісло

Як вибрати комп'ютерне крісло

Щоб тривале перебування в сидячому положенні не завдавало негативного впливу на організм людини, важливо вибрати правильне крісло. Для цього потрібно знати їх різновиди, конструктивні особливості та завдання, які їм під силу виконати.

Які види крісел бувають

Крісла діляться на види залежно від проведеного за сидячою роботою часу. Наприклад, є варіант крісла з мінімальним навантаженням. Його конструкція досить проста: зручна спинка, звичайне м'яке крісло, підлокітники. Така спрощена модель підійде, якщо доведеться проводити в сидячому положенні 2-3 години.

Якщо ж крісло потрібно активному користувачеві, який в середньому працює за письмовим столом 2-5 годин, слід вибрати більш просунуту офісну модель. В такому кріслі можна регулювати висоту і глибину сидіння, нахил і висоту спинки.

У чому особливість крісла керівника

Найдорожчим варіантом вважається крісло керівника, яке за розмірами більше звичайного офісного крісла. Як правило, воно має всі механізми регулювання, витримує в середньому до 120-150 кг, а оббивка зроблена з натуральної шкіри.

Коли варто вибирати геймерське крісло?

На відміну від офісних крісел ігрові мають нестандартний дизайн. В першу чергу вони відрізняються яскравим забарвленням. Ще ця модель оснащена регульованими підлокітниками, що дуже допомагає в процесі роботи або гри.

Можна навіть повністю відкидати спинку і відпочивати в положенні напівлежачи. Геймерські крісла відрізняються більшою стійкістю, ніж офісні. На них можна розгойдуватися або, навпаки, закріпити спинку під потрібним кутом нахилу.

Чи варто купувати геймерське крісло?

Чи варто купувати геймерське крісло?

Для геймерських крісел передбачена можливість замовити запасні частини у разі поломки, офісні ж крісла в такому випадку, як правило, доводиться міняти на нові.

Ще одна важлива деталь - поперековий упор, який допоможе знизити загальне навантаження на хребет. Їм володіють не тільки геймерські крісла, моделі для активного користувача також мають цю функцію.

Які крісла потрібно вибирати для дітей

При виборі крісла для школяра потрібно в першу чергу враховувати жорсткість сидіння. Краще вибирати крісло середньої жорсткості.

Зазвичай у дитячого комп'ютерного крісла немає підлокітників, оскільки передбачається, що дитина буде сидіти на цьому кріслі тільки під час роботи за столом.

У деяких моделей дитячих комп'ютерних крісел доступна більш тонка настройка кута нахилу і жорсткості спинки в порівнянні з аналогічною меблями для дорослих. Якщо ж говорити про вартість, то дитячі комп'ютерні крісла в більшості своїй можна віднести до бюджетної і середньої цінової категорії за рідкісними винятками.

Вибираючи дитяче комп'ютерне крісло, вам варто звернути увагу на матеріал оббивки і запас газліфта для регулювання висоти. Крім того, тверезо оцініть фізичні параметри своєї дитини, і якщо купуєте стілець для школяра-підлітка, то йому можуть підійти і деякі моделі меблів для дорослих.

Також не забувайте про правильну посадку за комп'ютером: подбайте про наявність підставки під ступні, якщо ваша дитина ще не може дістати ногами до підлоги. Втім, деякі ортопедичні дитячі крісла відрізняються від представників класу наявністю підлокітників і вбудованої підставки.

Який матеріал оббивки вибрати

Оббивка буває з натуральної шкіри, яка гарантує міцність і довговічність крісла. Є варіант оббивки з екошкіри, яка прослужить менше, але на дотик буде приємніше натуральної шкіри.

Якщо хочете більш «дихаючий» матеріал, підійде тканинна оббивка. Зручним буде крісло з сітчастою багатошаровою тканиною з можливістю природного провітрювання. Акрилова сітка дуже пластична і практична, тому в основному її використовують при виготовленні крісел для персоналу і клієнтів.

Замість натуральної шкіри для оббивки часто використовують нубук: матеріал досить зносостійкий і ціна його значно нижче. Є варіант оббивки крісла штучною шкірою, але вона має істотний недолік - короткий термін служби, тому що швидко зношується.

Буває і комбінована оббивка, тобто з декількох матеріалів. Оббивку сидіння виготовляють, наприклад, з тканини, а спинки - з акрилової сітки.

Як регулювати крісло?

У більшості крісел є механізм, який регулює висоту і кут нахилу спинки. Для регулювання висоти у крісел є спеціальний пневмопатрон-газліфт. Він потрібен, щоб підняти сидіння на 10-12 см і закріпити його на комфортній висоті.

За регулювання ступеня нахилу спинки відповідають складніші і дорожчі механізми - мультиблок і синхромеханізм з фіксацією в будь-яких зручних положеннях.

Є ще механізм гойдання, який здатний зафіксувати крісло в крайніх точках і підлаштуватися під вагу сидячого.

Які додаткові елементи можуть бути

Є моделі, які додатково оснащені підголівником або валиком під попереком і стегнами. Такі пристосування підтримують анатомічно правильне положення голови, що важливо для здоров'я.

Ще у крісла може бути підставка для ніг, як правило, висувна. Крім цього, в крісло може бути вбудована підставка для клавіатури і мишки.

Як вибрати ширину і глибину крісла

По ширині сидіння і спинки крісла діляться на вузькі (до 55 см), середні, ширина яких становить 55-60 см, і широкі (понад 60 см).

Перед тим як вибрати крісло, потрібно виміряти напів обхват стегон. Отримане значення має приблизно дорівнювати ширині крісла.

За глибиною крісла бувають дрібними (менш ніж 60 см), середніми (від 60 до 70 см) і глибокими (понад 70 см). Необхідну глибину крісла можна дізнатися, порахувавши відстань від початку колінної чашечки до крайньої точки сідниці.

Чи варто купувати ортопедичне крісло?

Ортопедичне крісло
Ортопедичне крісло

Отже, ви ознайомилися з основними характеристиками комп'ютерних крісел і вже приблизно уявляєте, як правильно вибрати відповідне саме вам. І тут, можливо, ви звернули увагу на ортопедичні комп'ютерні крісла, як на ідеал ергономіки і тонкої настройки під особисті потреби.

Вартість таких меблів відповідає їх функціональності, і, якщо ви можете придбати таке крісло - зробіть це. Особливо це стосується тих людей, у кого вже є проблеми з хребтом. Якщо ж ви здорові і вам просто потрібно звичайне зручне крісло для комп'ютера - віддайте перевагу простішій моделі, адже її покупка обійдеться вам набагато дешевше.

Резюме: як підібрати комп'ютерне крісло для будинку або офісу

Як бачите, немає загальної рекомендації щодо того, яке вибрати крісло. Отже, потрібно орієнтуватися на власні вподобання щодо нього та свої фінансові можливості.

Вам насамперед важливий власний комфорт? Вибирайте моделі з підвищеною комфортабельністю і великою кількістю налаштувань під ваші потреби. Як варіант - придбайте ортопедичне комп'ютерне крісло - це ідеальний варіант, якщо робити акцент на зручності і тонкощі налаштувань.

Необхідний не тільки зручний, але і стильний предмет інтер'єру? Зверніть увагу на директорські крісла, які поєднують в собі практичність і стриманий стиль.

Потрібна ергономічна модель за доступною ціною? Підберіть собі комп'ютерне крісло з бюджетної або середньої цінової категорії з оптимальним співвідношенням вартості і функціональності.

Дитячі ж крісла в основному всі однакові, різниця лише в кількості додаткових функцій, а також якості та зносостійкості матеріалу оббивки і хрестовини.

І який комп'ютерний стілець ви б не вибрали - це в будь-якому випадку буде краще, ніж повна відсутність комфортних меблів. В іншому ж керуйтеся описаними вище характеристиками і власним здоровим глуздом!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Меблі, дім, Інтер'єр
В тему

Останні матеріали