Поради

Спільні покупки: як це працює, плюси та мінуси

Спільні покупки: як це працює, плюси та мінуси

Всі давно звикли, що практично будь-який товар сьогодні можна замовити через інтернет. Дана сфера активно розвивається, і не так давно з'явилося явище спільних покупок. Це відмінний шанс заощадити гроші і час, отримуючи необхідний предмет. Які ще переваги криють в собі спільні покупки, чи є підводні камені і як самому стати учасником таких покупок? Спробуємо розібратися в основних моментах.

Як працюють спільні покупки?

В інтернеті купити можна все, що тільки заманеться: від дитячого одягу і до продуктів, від взуття і до меблів. Незмінним попитом користується електроніка і побутова техніка. Новий смартфон або блендер можна купити в магазині: ви зможете його помацати і особисто подивитись, перш ніж віддати гроші, але переплатите при цьому в рази. Чи не краще придбати таку ж річ в інтернеті?

Суть спільної закупівлі полягає в придбанні товару зі складу оптом. У цьому випадку ціна його набагато і набагато нижче, а отримана партія ділиться між покупцями, яким потрібно тільки по одному планшету або кавоварці. Фактично кожен із замовників отримує свій товар за оптовою ціною, без будь-яких націнок, які накручують магазини за свої послуги. Природно, товар може бути будь-який, а склад може розташовуватися в межах країни або ж за її межами.

Посередників в цьому ланцюжку мінімум - це тільки організатор покупки, який домовляється зі складом, розміщує інформацію про закупівлю, збирає гроші з замовників, отримує товар, розсилає покупцям, постійно при цьому маючи контакт із ними. За подібні послуги організатор бере 10-15% від вартості оптової партії, але це дрібниці в порівнянні з націнкою в магазині. В результаті всі задоволені вигідною покупкою.

Схема спільних покупок

Щоб купити спільно на сайті таких закупівель спочатку необхідно зареєструватися. Тепер ви отримуєте право робити замовлення, читати всю інформацію в блозі по ньому, ставити запитання і т.д.

Знайти цікаву для вас тему, де збираються заявки на необхідний товар, і залишити замовлення. Як правило, на сайтах спільних покупок збираються замовлення не тільки на техніку, але ще і одяг, взуття, меблі, парфумерію і т.д.

Спільні покупки - що це таке?
Спільні покупки - що це таке?

Важливо уважно читати перший пост організатора закупівлі, де пояснюються всі нюанси і умови. Час «стоп» - це момент, з якого замовлення більше не приймаються. Його важливо не пропустити, але це і так зрозуміло. Якщо ви встигли зробити замовлення до часу «стоп», то це зовсім не означає, що в тему більше не потрібно заходити. Там буде з'являтися інформація, яку потрібно знати. Так, буде проводитися звірка, передоплата і роздача.

Іноді в процесі закупівлі можуть трохи змінитися її умови, причому не з вини організатора, а в зв'язку зі зміною тарифів транспортної компанії або цін самого постачальника. Саме тому так важливо постійно відстежувати інформацію по своїй закупівлі.

Переваги спільних покупок

Подібне явище стає все популярнішим з кожним днем, а беруть участь в спільних закупівлях все більше і більше людей. Це говорить про величезну вигоду і масі переваг, які перекривають існуючі недоліки.

Поговоримо спочатку про плюси:

  • головна перевага спільної покупки - це ціна. Необхідний смартфон або фотоапарат купити можна фактично за собівартістю, що зрозуміло з описаного вище принципу роботи таких покупок. Часом ціна в магазині і у організатора спільних покупок відрізняється в рази, а це істотна економія;
  • економія часу - також істотний бонус, адже вибирати необхідний товар, що влаштовує за всіма параметрами, можна прямо вдома в будь-який зручний час, не бігаючи весь день по магазинах;
  • широкий асортимент, адже інтернет-покупка - це можливість знайти такий товар, якого немає в магазині і навіть в місті або країні. Яскравий приклад - деякі моделі китайських смартфонів;
  • для товарів, які не підійшли, працює цілий механізм - їх можна прилаштувати за відпрацьованими схемами, і при цьому в грошах покупець нічого не втрачає.

Недоліки спільних покупок

Варто відзначити, що існує ряд підводних каменів. Так, основними мінусами спільних покупок техніки є:

  • необхідність чекати. Терміни можуть бути різні: від двох тижнів, що найчастіше, і до місяця;
  • неможливість подивитися і помацати товар до покупки. З іншого боку, якщо подібні товари є магазинах міста, то їх можна розглянути там, а вже в інтернеті замовити за вигіднішою ціною;
  • гарантія на товар не передбачається.

Крім того, варто мати на увазі, що в якийсь момент ваша закупівля може бути просто анульована, а причини бувають різними: не набралася достатня сума для оптового замовлення, постачальник відмовив і т.д. Як у випадку з будь-якою інтернет-покупкою, товар може бути втрачений при транспортуванні або прийти не в неналежному стані. Найкращий захист покупця - це попередня домовленість з організатором про порядок дій у цьому випадку.

Як зробити спільні покупки максимально безпечними?

Плюси спільних покупок переважують мінуси і можливі ризики, тим більше, що ще до моменту замовлення можна зібрати інформацію про організатора. Про організатора покупок можна шукати відомості на форумах та обговореннях. Сьогодні випадки шахрайства настільки рідкісні, що практично зведені до нуля. Якщо раніше бувало, що організатор збирав гроші і зникав, то сьогодні він залишає паспортні дані керівника проекту, та й сам зацікавлений в постійному доході, а не разовому.

При виникненні суперечок між замовниками і організатором допомагає адміністрація проекту, але зараз стан справ такий, що проблемні ситуації виникають рідко, а всі в цій схемі працюють на довірі. Насторожити замовників повинен той факт, якщо організатор рідко виходить на зв'язок, але від таких ледачих посередників покупці швидко йдуть до інших.

Якщо товару не виявилося на складі, організатор повинен повернути гроші протягом трьох днів, і це найкраща перевірка його на совість. Досвід показує, що суми повертають протягом двох днів.

З іншого боку, сам покупець може опинитися в «чорному списку» у організаторів, якщо в вчасно не оплатив товар, тому в системі спільних покупок, які вигідні і організаторам, і покупцям, всі намагаються діяти чесно і по совісті. Боятися немає чого, але і завчасна перевірка порядності організатора не зашкодить. Вдалих вам покупок!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: гроші, фінанси
В тему