Поради

Як знайти точку роси?

Як знайти точку роси?

При будівництві будинку або окремих його частин часто перед забудовником виникає поняття точка роси. Цей термін чули всі хто хоч раз міняв вікна, утеплював стіни або міняв систему опалення в своїй оселі.

Що таке точка роси, навіщо треба знати її розташування в стіні і як її можна визначити за допомогою доступних підручних засобів?

Що таке точка роси

Точка роси в стіні може переміщатися по її товщині при зміні температур всередині приміщення і зовні. Наприклад, якщо всередині приміщення стабільна температура, а на вулиці похолодало, то точка роси пересунеться по товщині стіни ближче до приміщення.

Температура предмета, на якому почне конденсуватися пар, тобто точка роси, залежить в основному від двох параметрів:

  • температури повітря;
  • вологість повітря.

Наприклад, при температурі всередині приміщення +20 град і вологості 50%, температура точки роси буде (приблизно) +12,9 градуса. Якщо в приміщенні з'явиться предмет з такою температурою або нижче, то на ньому утвориться конденсат.

Наприклад, коли відкривається холодильник, то всередині нього випадає роса, яка утворюється з теплого повітря, що надходить ззовні. Вона виглядає як «туман йде з холодильника».

Якщо на вулиці холодно, то десь в стіні буде температура, при якій почнеться конденсація пара, і в цій точці буде зволоження. Якщо стіна тонка, «холодна», і її внутрішня поверхня охолоне до 12,9 градуса або менше (при зазначених показниках температури і вологості повітря), то на ній випаде роса, вона стане мокрою, і дуже швидко з’явиться цвіль.

При утепленні стін конструкцій будинку корисно зробити розрахунок точки роси для найбільших і найменших значень вологості і температури, щоб знати в яких межах простору буде переміщатися точка роси при зміні цих параметрів.

Як виконується розрахунок точки роси

У розрахунках точки роси і товщини утеплення не враховуються деякі параметри: тиск, швидкість руху повітря, щільність матеріалу ... Тому говорити можна тільки про наближені значення. Але це не критично, коли мова йде про визначення товщини утеплювача.

Для визначення точки роси в стіні найпростіше скористатися таблицями готових зразкових значень, і не намагатися самостійно займатися розрахунками. Тим більше не варто довіряти саморобним програмам з інтернету, вони часто не враховують параметри і видають неправдиві значення, а іноді складені за принципом випадкових чисел.

Нижче наведена таблиця розрахункових значень точки роси в залежності від температури повітря і його вологості. Це приблизні значення, оскільки не враховується вплив інших факторів.

Наприклад, можна визначити, що для приміщення з температурою всередині +22 градуси, і вологістю 60%, температура при якій буде конденсуватися водяна пара (точка роси) складе 13,9 градуса.

Стіна з утеплювачем - як визначити місце конденсації

Вирішити задачу знаходження точки роси в стіні дуже просто.

Треба знати:

  • коефіцієнт теплового опору стіни;
  • коефіцієнт теплового опору утеплювача
  • товщину стіни;
  • товщину утеплювача;
  • температура всередині приміщення;
  • вологість повітря;
  • точку роси для даних температур і вологості;
  • температуру зовні;

У грубому наближенні приймається, що температура по товщині кожного шару буде змінюватися лінійно.

Шукана величина - температура на кордоні шарів стіни і утеплювача. Коли вона буде знайдена, можна побудувати графік зміни температур в шарі «стіна-утеплювач» і по ньому відшукати положення точки роси.

Для цього знаходиться відношення теплового опору стіни до теплового опору утеплювача, виходячи з якого, визначається зміна температури в одному з шарів, що дасть можливість дізнатися температуру на кордоні.

Точку роси можна зрушити і нагріванням приміщення за допомогою внутрішнього опалення і його осушенням. Природно, що це крайній захід, який застосовують лише коли прийшла пора «сушити стіни».

Точка роси в стіні - розрахунок і знаходження

Зазвичай температура всередині приміщення приймається 22 градуси, частіше біля підлоги вона нижче, а під стелею досягає 27 градуса. Температура зовні приміщень -15 градуса, (допускається короткочасні пониження температури до -20 - -25 градуса). Мінімальну температуру можна вибрати самостійно, давши відповідь на такі запитання: яка температура тримається взимку постійно? До яких значень вона опускається короткочасно?

Вологість повітря в приміщенні зазвичай приймається середня (але не маленька) - 50%. Тут зазвичай є деякий запас, оскільки часто взимку повітря в приміщенні сухіше, через працююче опалення - 30 - 40%. Але в багатьох будинках зволожують повітря, встановлюючи зволожувачі і розводячи рослини. Оптимальна ж вологість - 50%, вона ж і є розрахункова.

Восени і навесні для пропускних утеплювачів пар буде йти в зворотному напрямку - з вулиці. Для розрахунку на «демісезон» по паропроникним утеплювачам вологість потрібно приймати близько 90%.

Де повинна знаходитися точка роси

Утеплення огорожі вважається «нормальним» тільки коли точка роси в холодну пору в основному знаходиться в утеплювачі і не зміщується в стіну.

Що значить «в основному»? При максимальних негативних температурах, які тривають зазвичай кілька днів, тиждень, і наступають періодично, точка роси може зміщуватися і в стіну.

Для стіни з щільних та важких матеріалів, в цьому немає нічого небезпечного. Але для стіни з пористих матеріалів, які дуже добре пропускають пар і вбирають вологу, поява точки роси повинна бути короткочасною, особливо коли вона поєднується з утеплювачами-пароізоляторами.

Такі стіни вимагають найбільшого утеплення, особливо з урахуванням того, що вони самі по собі теплі. Щоб змістити точку роси буде потрібно в 2 рази більше утеплювача. З паропроникними утеплювачами вони поєднуються набагато краще, оскільки тут можливе виведення вологи, але тільки за умови відмінної вентиляції утеплювача.

Приклади, положення точки роси, при різних схемах утеплення

  1. Стіна без утеплювача;
  2. Недостатній шар утеплення - точка роси знаходиться всередині стіни. Її постійне перебування викличе намокання нещільної стіни, нездорову атмосферу, небезпека руйнування матеріалу, якщо шар утеплення має більший опір руху пари, ніж сама стіна (неправильне утеплення);
  3. Достатнє утеплення, точка роси в утеплювачі, нормальне збереження матеріалів стіни і тепла в будинку, якщо тепловий опір конструкції не менше нормативного, адже для дуже холодних стін змістити точку роси з них можна і маленьким шаром утеплення;
  4. Внутрішнє утеплення - найгірше рішення. Точка роси на поверхні стіни або близька до цього, призводить до намокання стіни і шкоди здоров'ю мешканців, мокре заморожування і руйнування конструкцій. Застосовується в безвихідних ситуаціях за умови суцільного закриття стіни утеплювачем-пароізолятором, який і запобігає проникненню пари до точки роси. Тобто утворення конденсату неможливе через вологість близькою до 0.

Найчастіше норматив вимагає меншу товщину утеплювача, ніж та, що потрібна для зміщення точки роси в утеплювач. Тому підбирати утеплювач під всі поверхні в принципі бажано і за умовою зміщення точки роси в утеплювач.

Конденсат на вхідних дверях

Перша причина утворення конденсату на вхідних дверей грунтується на підвищеній вологості повітря, коли показник перевищує 55%. Тоді збір конденсату відбувається на поверхні, де температура трохи нижче «точки роси». У зимовий період такою поверхнею є саме вхідні двері.

Важливо дотримуватися в приміщенні вологості повітря близько 45%. На вологість внутрішнього клімату впливає як вентиляція, так і температура прогрітого повітря в приміщенні.

Друга причина конденсату - низька теплоізоляція. До великої кількості конденсату більше схильні металеві двері із-за поганого ущільнення між полотном металу і рамою. У типовому варіанті може не вистачити відтоку повітря для тих цілей, щоб виходили пара, але цілком вистачає для осадження їх на поверхні.

Своєрідні «містки холоду» з підвищеним показником теплопровідності на вхідних дверях зосереджені в основному на дверній ручці та глазку. Вразливі точки промерзання особливо стосуються дверей з металу, у яких тепловіддача підвищена.

Способи усунення конденсату на вхідних дверях

Спосіб позбутися від конденсату полягає в забезпеченні припливу сухого свіжого повітря ззовні і відтоку пари з закритого приміщення. Можлива установка «теплої завіси», яка стане обігрівати двері прогрітим повітрям. Підвищиться температура поверхні дверного полотна, і  зміститься точка роси.

Утеплення полотна дверей не вирішить проблеми конденсату. Волога осідає через велику температурну різницю ззовні і в приміщенні. Рекомендовано в такому разі облаштовувати на вході не опалювальний тамбур.

Не зайвим стане облаштування козирка, що захищає двері від прямих впливів променів сонця і атмосферних опадів. Полотно металу вхідних дверей рекомендовано покрити спеціальними порошковими полімерами. Все порожнисті елементи в металевих дверях краще заповнити піною, щоб виключити прояви містків холоду.

Конденсат на вікнах

Дуже часто виробникам сучасних вікон доводиться приймати претензії, що у їх клієнтів запотівають вікна. Утворення конденсату на вікнах, це не тільки естетично некрасиво, але й загрожує перезволоженням дерев'яних конструкцій і як наслідок утворення пліснявого грибка.

Конденсат - рідина яка подолала точку роси і випала у вигляді крапельок на вікні.

Якщо це сталося на вікнах, значить винні в цьому тільки вікна і їх виробники. Логічно це правильно, але якщо в самому вікні немає води і виділяти її воно не може, звідки береться конденсат?

Причини запотівання вікон і як їх усунути

Однокамерний склопакет - не варто економити на склопакетах, як то кажуть скупий платить двічі. Звичайний склопакет з однією камерою (НЕ енергозберігаючий) з великою ймовірністю познайомить Вас з конденсатом на вікнах. Що б усунути причину запотівання треба замінити склопакет, не все вікно, а тільки склопакет.

Підвіконня закриває батарею

Радіатори опалення обдувають вікно теплим повітрям і якщо воно перекривається підвіконням, то циркуляції теплого повітря не буде - вікно завжди буде холодним, в результаті на ньому з'явиться конденсат.

Позбутися від появи конденсату можна зменшивши розмір підвіконня або винісши батарею за межі підвіконної дошки. Якщо немає можливості для таких варіантів доведеться шукати додаткове джерело для обігріву склопакету.

Погана вентиляція

Вентиляційні решітки мають властивість часто забиватися - пилом, павутиною, після чого перестають втягувати вологе повітря, волога осідає на склі і вікна починають «плакати». А в будинках старої споруди вентиляційні канали майже завжди забиті і ніколи не чистилися.

Усунути утворення конденсату можна почистивши або замінивши решітки, а в разі коли забита вентиляція і немає можливості її почистити, доведеться робити додаткову вентиляцію.

Кімнатні рослини на підвіконні

Кімнатні квіти виділяють вологу, так само після поливу частина води випаровується і може осідати на склопакеті, внаслідок чого запотівають вікна. Якщо причина появи конденсату на вікнах - квіти, просто приберіть їх з підвіконня.

Вікна не переведені на зимовий режим

В порівнянні із зимовим, в літньому режимі вікна мають меншу теплоізоляцію. Тому внутрішня частина склопакета охолоджується сильніше. Не забуваємо переводити вікна на зимовий режим роботи.

Якщо з пластикового вікна починає дути, або стулка чіпляє при відкритті та закритті, або відбувається промерзання вікна в зимовий період, або погано закривається пластикове вікно - як правило це означає що Вашому вікну потрібне регулювання.

Регулювання пластикового вікна, також може знадобитися якщо Ви хочете перевести вікно в зимовий або літній режими роботи.

Погане провітрювання

Якими б не були Ваші вікна, приміщення обов'язково треба провітрювати хоча б 10 хвилин в день. Позбутися від конденсату можна провітрюючи кімнату 10 - 15 хвилин в день або використовувати вікно з функцією мікропровітрювання.

Буває і так, що компанія яка займалася встановленням вікон недобросовісно поставилася до своїх обов'язків і не якісно встановила вікна або влаштувала відкоси.

Ремонтні роботи

Проведення ремонту в приміщенні завжди пов'язано з вологими умовами. Штукатурка стін, оздоблення відкосів, обклеювання шпалерами - все це передбачає використання великої кількості води.

Звичайно, все це тимчасові незручності і щоб запобігти запотіванню вікон, їм слід приділяти більше уваги. Частіше протирати їх сухою ганчіркою, а краще робити ремонт в теплу пору року.

Конденсат утворився всередині склопакета

Якщо ж конденсат утворився всередині самого склопакета і він замерз, причина може бути тільки одна - сталася розгерметизація конструкції. В цьому випадку доведеться ремонтувати склопакет або купувати новий.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дім, Будівництво, Ремонт
В тему