Поради

Чи можна ставити холодильник поруч з батареєю?

Чи можна ставити холодильник поруч з батареєю?

Що буде, якщо поставити холодильник поруч з радіатором, і що робити, якщо іншого виходу немає.

Грамотно продумане облаштування кухні: розташування робочих зон і побутової техніки - запорука гарного настрою господині і смачних сімейних обідів. Однак буває так, що простір для приготування їжі в кухні дуже маленький - тоді облаштовувати площу доводиться так, як вийде. Виникає питання: як правильно розставити на такій кухні побутові прилади і чи можна ставити холодильник біля батареї, якщо іншого місця немає?

Все про сусідство побутової техніки з опалювальним приладом

Чому не варто розміщувати їх поруч

В інструкціях від виробника на питання, чи можна ставити холодильник біля батареї опалення, дана чітка відповідь: не можна. На це є ряд технічних і практичних причин.

Перебування поруч охолоджуючих побутових приладів і пристроїв для обігріву приміщення може привести до поломки техніки, навіть якщо опалювальний сезон в вашому регіоні триває всього пару місяців. Радіатор в цей час буде сильно нагрівати задню стінку приладу, яка відповідає за охолодження. Через значне перевантаження компресор буде працювати на межі своїх можливостей і витрачати занадто багато електрики, щоб підтримувати всередині камер необхідну температуру. І в підсумку це посприяє поломці.

У деяких пристроях немає функції постійного охолодження: мотор включається періодично і підтримує необхідну температуру. У разі перегрівів йому доведеться робити це набагато частіше. Інші пристрої просто не здатні працювати з такою потужністю, тому вони прослужать вам при таких умовах недовго, а також в цей період будуть не здатні зберігати продукти, що знаходяться в морозильній і загальній камерах.

Ще одна причина не ставити техніку поряд з опалювальними приладами - відмова в ремонті за гарантією, оскільки такі випадки не вважаються гарантійними. Ви можете звернутися в приватну майстерню, але не факт, що там зможуть полагодити мотор. У самому сумному випадку доведеться купувати новий холодильник.

Якщо на вашій кухні небагато місця і габаритна техніка не поміщається, можна поставити холодильник в іншій кімнаті або в коридорі. Це допоможе продовжити термін служби і до того ж звільнить додатковий простір, який можна зайняти чимось іншим. Якщо можливості переставити техніку в інше приміщення не має, постарайтеся залишити рекомендовану фахівцями відстань від холодильника до батареї опалення: вона повинна бути не менше п'ятидесяти сантиметрів.

Як поставити холодильник до батареї, якщо іншого виходу немає

У дуже маленьких квартирах іноді немає великого вибору для розташування габаритних побутових приладів: місць в коридорі або в інших приміщеннях просто немає. І єдиний незайнятий простір, куди може поміститися техніка, - квадратний метр поруч з опалювальним приладом. У зовсім безвихідних випадках поставити холодильник поруч з батареєю все-таки можна, проте ви повинні дотримати строгий ряд правил, щоб зберегти життя пристрою.

Основні правила розташування

Обов'язково закладіть додаткову відстань: задня стінка пристрою не повинна впритул прилягати до батареї, оскільки мотор не зможе довго працювати поруч з гарячим радіатором і зламається. Якщо є можливість, поставте техніку боком до нагрівального приладу. При такому розташуванні ймовірність поломки менше.

Продумайте, чим відгородити холодильник від батареї. Зазвичай в таких випадках радять поставити між опалювальним приладом і задньою стінкою холодильника, що відповідає за процес охолодження, екран з фольги. Його завдання - відображати тепло.

У випадку, якщо радіатор знаходиться далеко, а ось стояк з гарячою водою, навпаки, поряд, трубу обов'язково потрібно теплоізолювати за допомогою призначених для цього матеріалів, які можна знайти в будівельних магазинах. Наприклад, один з варіантів - зробити навколо стояка короб з гіпсокартону з отворами вгорі (закривати опалення повністю не можна, інакше на кухні буде холодно). Потім порожнечі всередині короба заповнити ватою. Додатково перед цим можна обмотати трубу. Зазвичай стояк знаходиться в кутку кімнати, тому при розміщенні техніки на кухні доведеться думати, як захистити холодильник від батареї опалення такого типу. Однак це потрібно робити на етапі ремонту, якщо у вас вже розставлені меблі, підібратися до стояка і ретельно його закрити набагато складніше.

Альтернативні варіанти розміщення

Знаючи, на якій відстані повинен стояти холодильник, і не бажаючи порушувати правил його експлуатації, мешканці квартир з малогабаритними кухнями можуть вибрати один з альтернативних варіантів:

  • Якщо в квартирі є комора, вона прекрасно підійде для установки холодильного агрегату. Основна умова такого розміщення - наявність в коморі електричної розетки, до якої можна буде підключити агрегат.
  • Помістити холодильник в коридор або передпокій. При цьому потрібно подбати про те, щоб відстань від агрегату до протилежної стіни дозволяло мешканцям і гостям квартири вільно переміщатися по коридору.
  • Засклена лоджія або балкон, що примикає до кухні і з'єднаний з нею спільним дверним прорізом, відмінно підійдуть для розміщення великогабаритної техніки. Однак при такому варіанті установки потрібно постійно контролювати показники вологості та температури повітря в приміщенні. Виробники дозволяють експлуатувати прилади кліматичного класу N в діапазоні температур + 16 ... + 32 ° С, а моделі класу SN-T - від +10 до + 43 ° С. Зниження або підвищення стовпчика термометра понад зазначені показники може спровокувати нестабільну роботу агрегату або його поломку.
  • У приватному будинку або в дворівневій квартирі холодильна шафа добре впишеться у вільний простір під сходами, що ведуть на другий поверх. При цьому його можна обіграти по-різному: зробити акцент на окремому приладі або спорудити поруч з ним глухі шафи і ящики для зберігання речей.

Якщо жоден з варіантів не підходить, можна розмістити агрегат в спальні або загальній кімнаті.

Сусідство з сучасною побутовою технікою не здатне завдати шкоди здоров'ю мешканців квартири або порушити їх сон, оскільки  навіть при включеному компресорі холодильник працює тихо.

Проблема, яка виникає при такому розміщенні, - вдало вписати холодильник в інтер'єр приміщення.

Деякі власники квартир демонтують частину стіни між кухнею і сусідньою кімнатою, яка в більшості випадків не є капітальною, і споруджують для холодильника спеціальну нішу.

Такий варіант має право на життя, якщо попередньо отримано дозвіл від органів державної житлової інспекції.

В іншому випадку при продажі, обміні або даруванні квартири подібне самоуправство може вважатися неузгодженим і спричинити накладення штрафу.

Куди можна ставити холодильник, якщо зовсім немає місця?

Якщо встановити на кухні агрегат неможливо, то можна використовувати для цих цілей інші приміщення:

  • Комора. У багатьох квартирах є комора, в якій підтримується постійна прохолодна температура і не встановлені батареї. Це приміщення використовується для заощадження консервацій, рідко використовуваних предметів. Таке розміщення може здатися не зовсім зручним, але установка в цьому місці дозволить заощадити дорогоцінну площу кухні та продовжить термін служби пристрою.
  • Передпокій. З цих же міркувань можна розмістити пристрій в передпокої, де є спеціальне поглиблення під шафу.
  • Лоджія. Це приміщення часто знаходиться в безпосередній близькості до кухні. Це досить зручно, оскільки немає потреби далеко ходити за продуктами. Важливо, щоб лоджія або балкон були утеплені та засклені.
  • Зал. Прилад, розташований в житловій кімнаті, виглядає не зовсім звичайно і не вписується в загальний інтер'єр. Однак якщо вибирати між установкою поблизу гарячої батареї і в залі, то слід віддати перевагу останньому варіанту.

Правильне розташування на кухні

Правильна установка холодильника на кухні передбачає дотримання кількох важливих правил і особливостей експлуатації приладу:

  • Не можна встановлювати агрегат поруч з плитою. Це набагато небезпечніше для приладу, ніж радіатор опалення. Пов'язано це з тим, що плита працює щодня, причому її бокова частина сильно нагрівається. Відстань між предметами побутової техніки повинно бути не менше 5 см. В обов'язковому порядку повинна бути присутня теплоізоляційна перегородка. Ці ж вимоги відносяться до духовки.
  • Не рекомендується встановлювати пристрій біля вікна. Попадання прямих променів буде нагрівати прилад. Це стане причиною додаткових енерговитрат для підтримки необхідного температурного режиму в холодильній камері.
  • Холодильник не повинен стояти впритул до іншої кухонної техніки. При установці потрібно розраховувати на те, що між приладами повинен залишатися зазор мінімум в 5 см. Це забезпечить достатню циркуляцію повітря.
  • Прилад повинен стояти рівно. Забезпечити таке становище допоможуть регульовані ніжки. Допускається невелике відхилення назад на 2 градуси. Завдяки цьому дверцята не відкриватимуться самовільно в тому випадку, коли всередині знаходиться занадто багато продуктів.
  • Хорошим варіантом є покупка окремо розташованих холодильної та морозильної камер.
  • Уникнути поломки допоможе придбання вбудованої холодильної техніки.

Резюме

Встановлювати холодильник поблизу радіатора не рекомендується виробниками побутової техніки. Однак це можливо при дотриманні безпечної відстані, встановлення холодильника боком, а не тильною поверхнею до батареї.

Обов'язково потрібно ізолювати холодильник за допомогою теплоізоляційних матеріалів або конструкцій.

Якщо встановити агрегат на кухні ніяк не виходить, то його переносять в інше приміщення квартири. Для цих цілей підійде комора, передпокій, балкон або лоджія, зал.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кухня, техніка, Холодильник
В тему