Поради

Електрокоса або бензокоса - що вибрати?

Електрокоса або бензокоса - що вибрати?

Який пристрій придбати для скошування трави - бензотример чи електрокосу, що краще, і як зробити вибір серед різноманіття пропозицій? Розглянемо принцип роботи тримера, конструктивні особливості, а також плюси і мінуси цієї садової техніки.

Якщо на вашій ділянці росте трава, то рано чи пізно, ви встанете перед прийняттям рішення про вибір і покупку бензо- або електрокоси, або просто тримера.

Садовий тример служить для скошування трави на відносно невеликих ділянках, він незамінний при обкошуванні в важкодоступних місцях (навколо дерев, клумб, а так само на нерівній місцевості).

Тримери поділяються на два різновиди, електричні та бензинові з двигуном внутрішнього згоряння.

Бензокоса (мотокоса)

Бензокоса - назва говорить сама за себе, бензин - значить двигун.

Бензотример складається з двигуна, штанги, і нижньої ріжучої частини, куди входить редуктор, барабан з ліскою і захисний кожух.

Двигун

Усі бензокоси забезпечуються двотактним двигуном внутрішнього згоряння, потужність якого від 0,65 кВт до 3 кВт, робочий об'єм двигуна може варіюватист від 28 см.куб до 54 см.куб.

Циліндр двигуна може бути хромованим, що позитивно позначається на ресурсі двигуна. До корпусу двигуна кріпиться зчеплення, стартер, карбюратор і бачок для палива.

Штанга

Штанга мотокоси, може бути прямою чи вигнутою (у високопродуктивних моделей вал прямий, всередині валу проходить металевий стержень до редуктора, а в зігнутому валу розташовується металевий трос, який передає крутний момент голівці з ліскою), так само штанга може відрізнятися довжиною і формою ручок.

Занадто коротка штанга зазвичай буває у малопотужних тримерах, вона не зручна, оскільки створює велике навантаження на спину людини середнього зросту.

Штанга може бути як роз'ємна, так і цільна, кріплення ручок і ременя грає велику роль при роботі тримера, довгі ручки і зручний ремінь буде великим плюсом при виборі мотокоси.

Нижня частина (робоча)

Нижня частина складається з редуктора (якщо штанга пряма), головки, і кожуха. Головка бензотримера може мати різні насадки і ширину захвату.

Наприклад, тример з не дуже потужним двигуном 0.650 кВт буде мати дозволену товщину ліски до 2 мм. при ширині скошуваної поверхні 38 см, але не мати можливості встановлення металевих ножів.

А мотокоса потужністю понад 1 кВт при максимальній товщині корду 2.5 мм. і ширині захоплення 45 см. має можливість встановлення металевих ножів.

Бензокоса потужністю понад 2 кВт може мати у своєму комплекті до металевих ножів ще й пильний диск, яким можна обпилювати чагарники.

Плюси бензокоси

  • Мобільність (можна брати і працювати в будь-якому місці);
  • Потужність (потужний бензиновий двигун допоможе впоратись навіть з кущами);

Мінуси бензокоси 

  • Дуже гучний інструмент.
  • Бензиновий двигун складніший, примхливий і дорогий в обслуговуванні в порівнянні з електричним.
  • Багато хто не вважає це за мінус, але все ж таки бензокоса не екологічна.
  • Вища ціна на відміну від електричного тримера.
  • Має більшу вагу.

Електрокоса

Електрокоси поділяються на два види, їх головна відмінність - розташування електричного двигуна.

Один вид, де електродвигун розташований в нижній частині тримера і з'єднаний безпосередньо з головкою на якій встановлюється ріжуча ліска, а інший вид електрокоси зовні схожий на бензотример, але лише тільки з тією різницею, що замість двигуна внутрішнього згоряння розташований електродвигун.

Варіант електрокоси, де двигун розташований в нижній частині, є малопоширеним. Такі тримери досить малопотужні і використовуються для невеликих і короткочасних робіт по підстриганню трави, наприклад: обкосити навколо клумби, або доріжки.

Нижнє розташування двигуна не є кращим конструктивним рішенням, тримерами не можна користуватися при сильній росі, оскільки від води може постраждати розташований електромотор, який знаходиться в нижній частині.

Також, потрібно бути уважним, оскільки при необережній експлуатації, можливе попадання частинок пилу і трави в вентиляційні отвори двигуна.

Пристрої з мотором в нижній частині бувають акумуляторні і працюють від акумулятора зарядженого від мережі електроживлення, і звичайні, що працюють на пряму від мережі. Потужність акумуляторних тримерів має вилку від 1,35 до 1,6 ампер годин (що дозволяє в середньому пропрацювати без перерви 30 хв), електрокоси з нижнім приводом працюють від мережі, мають потужність від 0,245 Квт до 0,6 кВт.

Ширина скошування у такій косі варіює від 26 до 30 см., товщина використовуваної волосини не перевищує 1.6 мм.

Електрокоси з верхнім розташуванням електромотора, найбільш популярні.

Між собою відрізняються потужністю двигуна, довжиною і формою штанги, ручкою для рук і варіантами виконання: волосина + ніж або тільки волосина.

Двигун

Потужність електричного двигуна знаходиться в діапазоні від 0,650 кВт до 1,3 кВт., Деякі моделі обладнуються двигунами з системою плавного пуску мотора, ця функція допоможе запобігти від різких поштовхів і зробить роботу більш плавною, а система автоматичного регулювання потужності, буде регулювати обороти двигуна вашої електрокоси в залежності від того що ви косите, важку і високу траву або просто рівняєте недавно стрижений газон.

Деякі моделі обладнуються системою охолодження, яка захищає двигун від перегріву.

Штанга тримера

При покупці електрокоси потрібно знати, що штанга може мати кілька видів, роз'ємна і нероз'ємна, вигнута або пряма.

Рознімна штанга, може виявитися зручною при частому транспортуванні тримера, а вигнута штанга може комусь бути зручнішою ніж пряма.

Пряма штанга має редуктор в нижній частині і встановлюється як правило на високопродуктивних електрокосах.

Так само варто звернути увагу на ручки, вони можуть бути зовсім короткими або мати достатню довжину для зручного утримування тримера.

Нижня частина

Нижня частина електрокоси нічим не відрізняється від пристрою коси з бензиновим двигуном.

Ширина захоплення і товщина волосини пропорційна потужності електромотора, ширина скошування від 26 см до 45 см, товщина волосини від 1,6 мм до 2,5 мм, на деякі моделі можливе встановлення ножа.

Плюси електрокоси

  • Не висока вартість найпростіших моделей;
  • Простота конструкції;
  • Тиха робота (в порівнянні з бензиновим аналогом);
  • Екологічність;

Мінуси електрокоси

  • Не мобільна (пов'язана з довжиною електрокабелю)
  • Роботи з електрокосою потрібно проводити з обережністю, щоб не пошкодити електропровід;

На що звернути увагу при покупці бензо- або електрокоси

Якщо ви зупинили свій погляд на бензокосі, незаперечним плюсом до вибору тієї чи іншої моделі можуть послужити такі нюанси як:

  • Хромований циліндр двигуна (збільшує термін служби);
  • Додаткова пружина стартера (забезпечує легший пуск двигуна).
  • Товщина дозволеної до використання волосини говорить про продуктивність тримера: чим товща ліска, тим менше вона буде зношуватися.
  • Можливість встановлення ножа, дозволить косити грубу траву і молоду.
  • Не полінуйтеся, одягніть на себе тример, приміряйте до нього, зробіть рухи ніби ви ним косили, якщо вам бензо- або електрокоса здається не зручною, спробуйте іншу модель з іншою вагою, або може він не підходить вам за зростом, і вам потрібна інша довжина штанги.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Газон, Ландшафтний дизайн, Дача, Сад, дім
В тему