Поради

Як вибрати металеві ворота для приватного будинку

Як вибрати металеві ворота для приватного будинку

Металеві ворота, призначені для входу на територію приватного будинку, виглядають дуже респектабельно. Вони дають відчуття стилю і захищеності за умови, що обрані правильно, і їх конструкція враховує всі особливості забору, двору, смаки господарів.

Щоб не помилитися з вибором, необхідно розбиратися в основних тенденціях та особливостях конструкцій парканів, яких існує чимало. Призначення воріт також впливає на їх зовнішній вигляд і функціональність, адже вони можуть бути встановлені на дачі, в гаражі, в заміському будинку.

Види металевих воріт

Існують різні способи відкрити металеві ворота. Їх можна розсунути, просто відчинити або відкотити. Кожен з цих способів хороший в певних випадках. Але при будь-яких умовах краще уникати занадто хитромудрих конструкцій, які можуть вимагати регулярного ремонту або догляду.

Розпашні конструкції воріт

Розпашні ворота
Розпашні ворота

  • Конструкція розпашних металевих воріт найбільш звична для багатьох господарів. Обидві стулки або одна з них, гостинно відкриваються перед охочими увійти або в'їхати на машині на територію двору.
  • Перед встановленням такого типу воріт варто прикинути, чи достатньо місця для відкритих стулок, адже чим вони ширші, тим більший простір будуть займати в розкритому вигляді.
  • Якщо вони відкриваються всередину, то двір повинен мати простору територію, не обтяжену додатковими будівлями або іншими предметами поблизу воріт. Якщо металеві стулки розчиняються назовні, то площа і облаштування двору вже не мають значення, але варто врахувати, що до таких воріт неможливо під'їхати впритул на машині.
  • На такому варіанті, не замислюючись, зупиняють свій вибір представники старшого покоління, адже класика в будь-якій сфері завжди залишається на піку популярності. До того ж розсувні ворота дуже гармонійно виглядають в оточенні старовинного екстер'єру будинку та двору.
  • Дизайн металевих розпашних воріт може бути дуже різноманітним (для цього достатньо перейти на сайт, ввівши в гуглі відповідний запит, наприклад "розпашні ворота з профнастилу"): від закритих і високих варіантів, які надійно приховують життя господарів від сторонніх поглядів, до напівпрозорих, витончених конструкцій, які прикрашають рослинами і химерними елементами декору.
  • Як і будь-яка інша конструкція, розсувні ворота теж мають свої слабкі місця. Одне з них - можливе провисання стулок, яке може стати актуальним у разі зносу дверних петель при тривалій експлуатації і частому розкритому положенні стулок.
  • Таку проблему можна обійти, якщо оснастити стулки спеціальними коліщатками, які стануть їх додатковою опорою. Варто зауважити, що розпашна конструкція металевих воріт - найбільш проста в експлуатації, тому саме її найлегше встановити своїми руками або модернізувати вже встановлений варіант.

Автоматика для розпашних воріт

Щоб не було спокуси вважати розсувну конструкцію застарілою, на ринку вже давно з'явилися спеціальні системи для таких воріт, які повністю дозволяють автоматизувати процес відкривання і закривання стулок.

Тепер це можна зробити за допомогою пульта управління, що подає сигнал електронному механізму, не виходячи з дому або салону автомобіля. Швидкість розкривання стулок становить від 12 до 15 секунд. Працює така автоматична система безшумно, а при відсутності електроенергії її можна без проблем перевести в ручний режим роботи.

При експлуатації автоматичної системи для розпашних воріт необхідно ретельно стежити, щоб на шляху переміщення стулок не виникало перешкод, інакше це може привести до виходу системи з ладу. Також потрібно вчасно змащувати маслом всі деталі, які цього потребують.

У разі поломки автоматичної системи не варто намагатися силою вирішити проблему, краще запросити для усунення неполадок фахівця.

Відкатні конструкції металевих воріт

Відкатні ворота
Відкатні ворота

Відкатні конструкції металевих воріт не потребують вільного простору двору або біля нього, оскільки стулки будуть рухатися вздовж паркану. Але на шляху руху стулок теж не повинно бути ніяких перешкод, про це потрібно заздалегідь подбати.

Такі ворота більш примхливі в плані догляду. Їх може заклинити, якщо в конструкцію потрапить бруд, відмовитися працювати в умовах сильного морозу або налипання снігу.

Відкатні ворота також можна забезпечити автоматичною системою, причому зробити це простіше, ніж з розпашними варіантами. Але також варто врахувати ймовірність відключення електроенергії і швидкий спосіб організувати ручну експлуатацію воріт.

Конструкції, що передбачають відкат воріт, коштують дорожче розпашних варіантів за рахунок вартості фурнітури. На фурнітурі не варто заощаджувати, зупинивши свій вибір на максимально якісних і довговічних варіантах, тоді відкатні ворота прослужать дуже довго.

Відкатні ворота за допомогою креслень і рекомендацій, викладених в інтернеті, цілком реально встановити своїми руками.

Розсувні ворота відрізняються від відкатних тим, що їздити буде 2 стулки. Це буває необхідно в разі збільшеної ширини для в'їзду транспорту, коли рухати одну досить масивну стулку буває незручно.

Все більше сучасних людей віддає свою перевагу відкатним металевим воротам із-за зручності їх експлуатації, довговічності використання і можливості проїзду будь-якого виду автотранспорту.

Хвіртка

Часто поруч з воротами, необхідними для проїзду транспорту, обладнають хвіртку для проходу людей. Це зручно, адже нікому не хочеться возитися з масивними стулками воріт щораз при вході або виході з двору.

Нерідко можна побачити металеві ворота з хвірткою, яка вирізана прямо в одній із стулок. Такий варіант економить місце і є дуже лаконічним. Але якщо дозволяє площа, то все ж буде зручніше встановити металеві ворота з хвірткою, розташованою поруч, особливо це стосується розпашних конструкцій.

Вбудована хвіртка

Вбудована хвіртка в воротах
Вбудована хвіртка в воротах

В такій конструкції є ряд недоліків:

  • Поріг внизу конструкції. Вбудовану хвіртку неможливо вирізати без перемички внизу і вгорі полотна стулки, тому прохід через неї може бути дещо ускладнений.
  • Хвіртка в воротах ускладнює конструкцію, тому потрібно стежити, щоб не відбулося порушення вагового балансу конструкції, особливо у воріт.
  • Вбудована хвіртка має обмежену ширину.

Окрема хвіртка

Така конструкція не має вищевказаних обмежень. Її ширина може бути обрана вами, виходячи з власних міркувань і уявлень про комфорт. В ідеалі ви повинні без проблем пройти через неї, несучи сумки  в обох руках, не повертаючи тулуб.

Оцінивши різницю в конструкціях металевих воріт з окремою або вбудованою хвірткою по фото або безпосередньо пройшовшись поблизу сусідських будинків або дач, можна остаточно визначитися з вибором.

Окрема хвіртка
Окрема хвіртка

Конструкція хвіртки складається із зовнішнього і внутрішнього каркасів, обшивки, яка кріпиться до внутрішнього каркасу, коробки для замка, петель і обмежувальної пластини, призначеної для обмеження рухів хвіртки далі отвору.

Замок для хвіртки краще вибирати врізного типу. Такі замки краще, ніж навісні, хоча їх складніше встановити. Але все ж краще 1 раз проробити роботу по встановлення врізного замка, який буде добре виглядати і довго функціонувати в повній справності. Крім цього, ним простіше користуватися, адже для повороту ключа в замковій щілині достатньо 1 руки.

Металеві ворота для гаража

Коли мова йде про гаражі, то тут ще більший вибір різних типів металевих воріт.

Розпашні ворота

Найзвичніший варіант - розсувні ворота, які найкраще підходять для окремо стоячих гаражів з вільним простором біля будівлі. Рідше зустрічаються конфігурації, які відкриваються всередину приміщення, але це можливо тільки за умови, якщо гараж досить місткий і відкриті ворота не будуть зачіпати машину.

Нерідко розсувні ворота для гаража облаштовують додатковою хвірткою. Це буває дуже зручно, якщо в гаражі крім автомобіля зберігаються інші речі або велосипед. В такому випадку хвіртка позбавляє господаря від необхідності користуватися масивними воротами кожен раз, коли він не користується автотранспортом.

Підйомні ворота

Підйомні ворота
Підйомні ворота

Підйомні ворота виготовлені з суцільного листа металу і можуть мати обробку з інших матеріалів. Конструкція таких воріт має на увазі автоматичний підйом і розміщення металевого полотна у відкритому вигляді під стелею гаража.

Підйомні ворота працюють безшумно, вони дуже стійкі до дій, спрямованих на злом, а також дуже економлять навколишній простір. Вони можуть складатися як з 1 шару, так і з 2, а то і 3 шарів, мати утеплену або посилену складову.

Секційні ворота

Секційні ворота подібні підйомним, але відрізняються наявністю горизонтальних секцій, які при необхідності підйому воріт послідовно, одна за одною переміщаються уздовж стелі гаража. Така конфігурація ще більш економічна в плані навколишнього простору.

Секційні ворота часто вибирають при облаштуванні особливо високих і широких гаражів. Вони можуть працювати як в автономному режимі, так і в механічному.

Рулонні ворота

Рулонні ворота
Рулонні ворота

Принцип роботи рулонних воріт нагадує жалюзі. Їх неширокі горизонтальні секції при підйомі намотуються на рулон, розташований під стелею.

При високому автомобілі і низькому гаражі встановлення рулонних воріт може викликати труднощі, оскільки може бути недостатньо місця для розміщення рулону. Виходом із ситуації може стати можливість розміщення рулону зовні.

На що необхідно звернути увагу

При виборі металевих воріт варто спочатку визначитися з їх видом в залежності від ваших умов і фінансових можливостей. У цьому вам із задоволенням допоможуть виробники огорож, які можуть продемонструвати численні фото металевих воріт і дати вам потрібні рекомендації.

Якщо ви обмежені в засобах, тоді потрібно взяти до уваги кілька порад, здатних скоротити ваші фінансові витрати:

Зверніть увагу на проект вашого замовлення. Якщо у вас немає зайвих грошей, то краще вибирати типові варіанти, які завжди обійдуться дешевше, ніж індивідуальні.

Дизайн воріт істотно впливає на їх кінцеву вартість. При необхідності економити краще вибрати прості ескізи воріт правильних геометричних форм, які не обтяжені декоративними елементами. Якщо зовнішній вигляд металевих воріт грає для вас вирішальну роль, тоді краще не скупитися.

Необхідно поцікавитися якістю матеріалу. Сировина для майбутніх воріт повинна відповідати ГОСТу. Найчастіше такий матеріал використовують великі виробники, які за рахунок оптових закупівель сировини отримують нижчу собівартість матеріалу.

Всі елементи металевих воріт повинні бути зносостійкими, стійкими до корозії і враховувати ймовірність механічних пошкоджень. Тому на якості сировини краще не економити.

Процес виготовлення металевих воріт дуже важливий для їх подальшої експлуатації. Потрібно уникати недобросовісних суб'єктів, які намагаються організувати виготовлення воріт за допомогою найпростіших інструментів, за рахунок чого якість сильно постраждає. І навіть низька ціна таких воріт не зможе компенсувати неминучі похибки в конструкції.

Тому краще мати справу з великими виробниками, які мають достатню матеріально-технічну базу і здатні з максимальною точністю налагодити процес виробництва металевих огорож.

Покриття фарбою готових металевих воріт необхідно не тільки для естетичного вигляду виробу. Покриття запобігає появі корозії і захищає від атмосферних опадів. Максимального ефекту можна досягти за допомогою спеціального обладнання, яким володіють надійні виробники, а використання звичайного валика або малярської кисті вкрай небажано.

Щоб ворота, встановлені вами на дачі або в гаражі служили довго, до процесу їх вибору і встановлення варто підійти дуже виважено. Найкраще звернутися до надійних фахівців, поцікавившись відгуками інших клієнтів. Якісні і правильно встановлені металеві ворота не створять проблем господарям і надійно захистять майно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво, будинок, Ворота
В тему