Поради

Як поводитися з інспектором ДАІ?

Як поводитися з інспектором ДАІ?

Як правильно спілкуватися з інспекторами ДАІ і не виглядати перед ними новачком? Досить часто працівники ДАІ користуються тим, що не всі водії знають свої права.

 

Найперша порада для кожного водія – придбайте посібник «Правила дорожнього руху». Це основа ваших прав та обов'язків.

 

Найпоширеніші правила та зобов’язання водія та інспектора ДАІ

 

Водій має право:

1. не виходити з авто на вимогу інспектора ДАІ (але водій зобов'язаний вийти з авто, якщо співробітник міліції має достатні підстави припускати, що водій перебуває в нетверезому стані);

2. знати причину, через яку він був зупинений;

3. вимагати в співробітника міліції надати посвідчення;

4. записати номер нагрудного жетона інспектора ДАІ й дані з посвідчення.

 

Але водій повинен мати при собі усі відповідні документи (у разі, якщо водій не є власником авто, він повинен мати нотаріально завірену довіреність).

Навіть на наглість автоінспектора потрібно відповідати цілком чітко та спокійно. Треба відстоювати свою думку, керуючись законами та правилами. Але тоді водій має право вимагати від інспектора ДАІ пред'явити службове посвідчення і записати усі дані для можливої ​​подачі скарг у прокуратуру, суд, відділ внутрішніх розслідувань.

 

Інспектор ДАІ не має права зупиняти просто так (причина повинна бути вагома і відповідати правилам дорожнього руху. Також співробітник міліції має право зупинити авто з причини оперетивно-розшукових заходів).

 

Правозахисники радять давати свої пояснення та заперечення щодо зупинки у письмовій формі. Якщо, для прикладу,  вас зупинили через перевищення швидкості, обов'язково зауважте про авто, які рухались поряд. Якщо ж при зупинці вашої машини керуються вимірювачем швидкості, перевірте пристрій на наявність пломби, сертифіката та документа, який посвідчує дозвіл на його використання.

 

Тому в будь-якій ситуації не втрачайте самовладання, знайте свої права та вмійте правильно ними користуватися.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто
В тему