Поради

Як вибрати бокс на дах автомобіля

Як вибрати бокс на дах автомобіля

Яким би містким не був автомобіль, але можуть виникати такі ситуації, коли все одно виявляється мало місця і потрібен додатковий простір.

З такою проблемою часто стикаються любителі туризму і далеких поїздок на автомобілі.

Виручити може вантажний бокс, який розташовується на даху автомобіля. Як правильно вибирати та встановити таку конструкцію?

Що таке вантажний бокс

Досвідченим водіям це питання може здатися дивним і безглуздим, а ось початківці можуть навіть не мати уявлення що це таке.

Під автомобільними вантажними боксами мається на увазі конструкція для зберігання і перевезення вантажу на даху автомобіля. Створюються такі елементи переважно з міцного пластику. Конструкції мають особливу форму, звужену в передній частині і ширшу ззаду. Таким чином досягається поліпшена аеродинаміка.

Такі вироби зверху мають кришку, по периметру якої розташовується ущільнювальна гумка, вона запобігає потраплянню вологи і сміття всередину конструкції. Сучасні моделі оснащуються ременями для фіксації вантажу, амортизаторами і фіксаторами для кришки, замками для збереження вмісту бокса.

Як класифікуються вантажні бокси

Такі конструкції класифікуються за різними параметрами, зазвичай використовуються наступні характеристики:

Обсяг конструкції позначається в літрах. Для невеликих моделей характерна місткість на 300 літрів. Середні варіанти вміщають в себе від 350 до 450 літрів. Для великих боксів характерний обсяг на рівні 500 літрів.

Призначення визначає необхідні габарити конструкції. Наприклад, короткі, але широкі бокси зручно використовувати для транспортування особистих речей, колясок, наметів, човнів та інших речей. У вузьких, але довгих об'єктах зручно перевозити снасті для риболовлі, лижі, сноуборд, інструмент для саду та городу.

Розмір автомобіля є важливим критерієм для класифікації додаткових багажників, він обов'язково повинен враховуватися при виборі. Дах автомобіля і бокс повинні підходити один до одного за зовнішнім виглядом і стильовому виконанню. Машина з кузовом хетчбек після установки додаткової конструкції може погано закриватися, якщо останній буде обраний неправильно.

Основні характеристики автобоксів

Щоб вибрати правильний автобокс, який буде точно відповідати вимогам його майбутнього власника, умов експлуатації і габаритам автомобіля, необхідно врахувати ряд характеристик. Вибір автомобільного боксу - завдання відповідальне, адже така покупка є дорогою.

Обсяг і форма боксу

Невеликі моделі можуть служити лише доповненням до основного багажника. Розраховувати на велику місткість не варто. У тому випадку, якщо основний багажник часто виявляється зайнятий і потрібно ще трохи місця, то варто звернути увагу на бокси середнього обсягу. Там, де необхідно перевозити довгі речі і об'ємний вантаж, потрібен місткий бокс.

За формою бокси діляться на три групи:

  • невелика довжина зі збільшеною шириною характерна для невеликих моделей, днище у яких близьке до форми квадрата, такі екземпляри можуть вибиратися під авто з невеликою базою;
  • бокси зі значною довжиною і шириною універсальні, оскільки підходять і для довгих предметів, і для габаритних об'єктів;
  • вузькі бокси з невеликою шириною розраховані на транспортування довгих вантажів, габаритні предмети помістити в такі конструкції буде не так легко;
  • низькі екземпляри стали з'являтися недавно і є спортивним варіантом, їх висота не перевищує 35 см.;
  • високі бокси характеризуються висотою до 45 см.

Вантажопідйомність боксу

Не варто пов'язувати вантажопідйомність з формою і обсягом боксу. Не завжди існує зв'язок між цими параметрами, тому вантажопідйомність повинна розглядатися окремо. За цим параметром конструкції поділяються на дві категорії:

  • До першої категорії відносяться моделі, здатні витримувати навантаження від 50 до 55 кг.
  • Друга категорія складається з моделей, розрахованих на 70-75 кг. У таких примірниках днище посилюється металевими пластинами. Цей фактор є головною відмінністю між моделями з першої і другої категорії.

Кріплення боксу до даху

Бокси випускаються з двома видами кріплень:

  • Штатні розробляються під конкретну марку авто або цілу модельну лінійку. Такі бокси мають вузьку сферу застосування, зате вони ідеально підходять під конкретну модель авто.
  • Універсальні кріплення можуть використовуватися практично на будь-якому авто. Такі моделі більш поширені, хоча універсальні кріплення по міцності і надійності трохи поступаються штатним.

Відкривання, замикання, фіксація

Ці три чинники визначають ступінь збереження вантажу, зручність навантаження і надійність транспортування.

Моменти, на які варто обов’язково звернути увагу під час покупки:

  • Замок, який використовується для замикання кришки, повинен бути дуже якісним і надійним. Його заміна при поломці буде не найпростішим завданням, тому краще відразу витратитися на якісний виріб. Хороший замок повинен замикати всю бічну частину боксу за допомогою штоків або запірних деталей. Замків може бути два, а й відкриття боксу в цьому випадку можливо на дві сторони. За таку функцію доведеться чимало доплатити.
  • Упори можуть бути газовими або пружинними. Перший варіант коштує дорого, але зручність експлуатації демонструє максимальну. Пружинний механізм вимагає регулярного обслуговування, яке полягає в нанесенні силіконового мастила. При такому догляді упори з механічним принципом дії будуть довго і справно працювати. На зовсім бюджетних моделях зустрічаються упори, що нагадують ті, якими користуються виробники меблів. Назвати їх особливо надійними не можна, але при належному догляді і дбайливому використанні вони зможуть здивувати свого власника.
  • Пристосування для фіксації вантажу - необхідний елемент, який додає в конструкцію кожен поважаючий себе виробник. Існує чимало варіацій, але найбільш популярними з них є ремені з замками і сітки.

Матеріал і аеродинаміка

Основним матеріалом для виробництва вантажних боксів є ABS. Під цією абревіатурою мається на увазі особливий матеріал, який одночасно є міцним, легким і стійким до атмосферних явищ.

З аеродинамікою ситуація трохи складніша. Тут головний вплив надають особливості конструкції. Кращими аеродинамічними властивостями володіють довгі бокси з невеликою висотою і шириною. Серйозні виробники приділяють цим характеристикам велику увагу, проводять експерименти, працюють над удосконаленням існуючих показників.

Якщо взяти дві моделі з приблизно однаковими параметрами від іменитого виробника і маловідомого, то різниця між аеродинамічними показниками буде суттєвою. Для водія вона виливається в збільшення паливних витрат, який може доходити до 1 літра на 100 км. і навіть перевищувати цей рівень.

Дизайн і естетика

Незважаючи на підпорядкованість боксів законам аеродинаміки і вимогам щодо місткості, виробникам вдається щільно попрацювати над дизайном своїх виробів. Кожна торгова марка випускає унікальні екземпляри, асортимент форм дозволяє вибрати потрібну модель навіть витонченому користувачеві.

З кольоровою гамою справа йде не так радісно. Виробники використовують всього три кольори (чорний, білий, сірий) і два варіанти фактури. Не під кожен автомобіль вдається підібрати бокс, який буде складати єдину композицію. При наявності зайвих грошей можна самостійно змінити дизайн. Для цього є маса варіантів, наприклад, вініл, аерографія і інші способи.

Гарантія та безпека

Поважаючі себе і своїх клієнтів виробники надають гарантію на автомобільні бокси для перевезення вантажів. Але краще перестрахуватись і додатково дотримуватись наступних правил, які дозволять продовжити життя вантажного автомобільного боксу і тривалий час не думати про проведення ремонту.

  • Щомісяця повинні перевірятися кріплення, які утримують бокс, багажник і рейлінги. Не має значення інтенсивність експлуатації боксу, перевірка все одно повинна проводитися.
  • Максимальна швидкість встановлюється водієм на позначці 130 км / год.
  • Подолання бездоріжжя, так само як і їзда по поганих дорогах повинна проводитися на мінімальній швидкості, яку тільки можна собі дозволити.
  • Бокс не повинен бути перевантажений, навіть якщо це кілька кілограм. Завжди потрібно пам'ятати про граничну вантажопідйомність і навіть близько не підпускати думку про перевірку запасу міцності конструкції.
  • Вантаж потрібно ретельно фіксувати всередині боксу.
  • При пересуванні на авто з боксом на даху, потрібно звертати увагу на висоту перешкод.

Резюме

Крім усіх вищеописаних правил, варто притримуватись також наступних рекомендацій:

  • Габарити боксу повинні підбиратися під розміри авто. Якщо не дотримуватися цього правила, то в процесі експлуатації можуть виникнути проблеми з дверима, оглядом і безпекою транспортування вантажу.
  • Передній край конструкції може виходити за межі лобового скла максимум на 30 см. Цей показник є безпечним і забезпечує комфортну їзду.
  • Автомобільні вантажні бокси експлуатуються в складних умовах, тому міцність матеріалу і якість виготовлення повинні бути на висоті.
  • Довжина боксу, що вказується виробником, є максимальною. В процесі експлуатації необхідно від цього показника відняти близько 6 см, щоб дізнатися реальну довжину вантажу, який можна буде перевозити.

Як закріпити вантажний бокс на даху

З процесом монтажу боксу на дах машини зазвичай проблем не виникає. Усі необхідні кріплення входять у комплектацію.

Існує кілька варіантів виконання монтажу, які можуть використовуватися користувачем в залежності від ситуації:

  • Для автомобілів з рейлінгами необхідно придбати поперечні дуги. Створюються такі елементи із пластику й алюмінію, можуть бути прямокутними або аеродинамічними.
  • На даху авто можуть перебувати кріпильні отвори, під які потрібно придбати систему з упорів і поперечних елементів.
  • Водостоки також підходять для закріплення вантажного боксу. В цьому випадку будуть потрібні упори, оснащені гумовими накладками. Упори повинні розташовуватися далеко один від одного, що необхідно для рівномірного розподілу навантаження.
  • На гладкому даху застосовуються упори, обладнані захватами, які дозволяють зачепитися за отвори дверей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто, автомобіль
В тему