Поради

Які запчастини на авто краще: оригінали чи аналоги?

Які запчастини на авто краще: оригінали чи аналоги?

Вибір запчастин для ремонту авто завжди є непростим завданням. І основна складність тут полягає в тому, що звичайний автовласник часто не володіє навичками автомеханіка, щоб впевнено відрізнити якісну деталь від неякісної. До того ж ринок сьогодні рясніє привабливими пропозиціями(наприклад, на сайті Avtopro.ua представлено 455 млн. найменувань запчастин) і впевнено вивудити з цієї купи по-справжньому якісну річ під силу, напевно, тільки хорошому фахівцю.

Набагато простіше, якщо транспортний засіб знаходиться на гарантії. Тут не треба думати які запчастини на авто краще, адже дилерський сервісний центр при виникненні гарантійного випадку використовує виключно оригінальні запчастини. Але коли гарантія закінчується, автовласникові все-таки треба буде вирішити питання де йому обслуговуватися, а також розібратися, чим оригінальні запчастини відрізняються від неоригінальних і який варіант буде краще.

Що таке оригінальні запчастини

В першу чергу до «оригіналу» можна віднести всі комплектуючі автомобіля, з яких він був зібраний в заводських умовах і відправлений в автосалон. Це стосується навіть масла та інших технічних рідин. Чи обов'язково всі оригінальні компоненти повинні проводитися на заводі виробника? Зовсім ні. На даний момент великі автоконцерни не практикують повний цикл виробництва. Найчастіше вони делегують виготовлення комплектуючих підрядникам, а самі займаються лише збіркою, а також перевіркою всіх вузлів і агрегатів і тестуванням готових автомобілів перед відправкою на продаж.

Те ж саме стосується і запчастин. Заводи-підрядники не випускають деталі під своїм брендом - все серійні номери, фірмові логотипи і інші відзнаки належать автоконцерну і засвідчують той факт, що виріб пройшов перевірку якості і може бути використаний офіційними дилерами для обслуговування автомобілів.

Отже, оригінал - це:

  • всі комплектуючі, які використовуються автоконцерном на конвеєрі;
  • комплектуючі, які офіційно реалізуються під брендом автоконцерну.

Як можна визначити оригінал? Брендові запчастини обов'язково продаються тільки в фірмовій упаковці виробника авто, а їх справжність підтверджується перевірочним серійним номером.

Неоригінальні запчастини (аналоги)

Для даної категорії запчастин навіть є свій термін - афтермаркет. Хоча в народі він часто іменується просто «неоригінал» або «аналог».

Аналоги - це запчастини, які часто виготовляються тими ж підрядниками, які обслуговують автоконцерни (або сторонні компанії), але в даному випадку запчастини реалізуються під власним брендом і не проходять сертифікацію на заводі-виробнику автомобіля. Реалізуються через свою дистриб'юторську мережу.

Аналоги можна умовно розділити на дві категорії:

  • Конвеєрні виробники.
  • Сторонні виробники.

Різниця між ними досить умовна. Звичайно, деяка перевага залишається за першими, оскільки втрата репутації для розкрученого бренду - це також і ризик погіршити відносини з основними замовниками. Тому вони змушені тримати якість на високому рівні. Проте, останнім часом сторонні виробники фактично зрівнялись в показниках і в іменитих брендів з'явилися гідні конкуренти, які пропонують хороші деталі за нижчою ціною.

Які запчастини краще?

Вважається, що «неоригінал» завжди поступається за якістю тим запчастинам, які поставляються автоконцерну на конвеєр. І в цілому це справедлива думка. Адже, очевидно, що сторонній виробник завжди бажає здешевити виробничий процес, щоб витрачати менше і заробляти більше. Але на ділі це не завжди так. Виробники, які дорожать своєю репутацією (наприклад, Bosch, NGK, TRW і багато інших) можуть здешевлювати процес за рахунок оптимізації виробництва і застосування експериментальних технологій без втрати якості. Але вартість таких «близнюків» також буде досить високою.

Є й багато менш відомих виробників, які в своїй більшості локалізуються в Китаї і теж постачають досить якісний товар. Але тут вже треба орієнтуватися на «живі» відгуки інших автовласників, щоб дізнатися хто з них заслуговує на довіру. На даний момент зробити це просто, адже в інтернеті дуже багато автомобільних форумів і груп у соціальних мережах, де є маса корисної інформації про найрізноманітніші речі.

Можна також звернутися і до служби онлайн-підтримки великих інтернет-магазинів. Там завжди підкажуть як правильно вибрати запчастини, яке моторне масло краще: синтетика або напівсинтетика і проконсультують по іншим нагальним питанням. За правдивість відповідей можна не турбуватися, адже якщо магазин дає офіційну гарантію, значить він упевнений в якості товару від представленого у нього бренду.

Що в підсумку?

Підсумувавши вищесказане, можна зробити такі висновки:

  • оригінал насправді не такий вже й оригінальний;
  • аналоги зовсім необов'язково поступаються за якістю оригінальним комплектуючим;
  • відомий бренд - не синонім бездоганної якості;
  • «Неякісне китайське барахло» - це не більше ніж заїжджений стереотип;
  • заплатити більше далеко не у всіх випадках означає зробити краще.

Які запчастини на авто краще? Як видно тепер, це вже скоріше питання принципу. Переконаним прихильникам оригіналу, котрі вважають, що в автомобілі повинні бути тільки конвеєрні деталі, порада одна - обслуговуватися у офіційних дилерів і не скаржитися на високі ціни. Тих же, кого хвилює тільки те щоб їх залізний кінь справно працював, цілком влаштують і аналоги. Головне - не забувати, що дублікати теж підробляють і не соромитися питати у магазина про наявність сертифікатів і ретельно вивчати відгуки як про бренд, так і про самого продавця.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Авто, автомобіль
В тему