Поради

Укладання керамічної плитки

Укладання керамічної плитки

Підготовка поверхні

Якість поверхні відіграє вирішальну роль в процесі укладання плитки. Так, нерівна поверхня здатна привести до плачевних результатів, тому і підлога, і стіни перед початком робіт повинні бути рівними. Найкращим способом є вирівнювання підлоги до необхідного рівня і штукатурка стін, щоб вони були перпендикулярні до підлоги.

Якщо в приміщенні буде постійно підвищена вологість, то доведеться провести ще низку додаткових робіт, а саме гідроізоляцію стелі або стін, щоб волога не просочувалася через них, а також ґрунтування для більш якісного зчеплення.

 

Ґрунтовка основи під плитку

Перед початком робіт по ґрунтовці поверхню необхідно очистити від пилу і бруду, зняти шматки фарби. Наносять ґрунтовку акуратно зверху вниз, уважно стежачи за тим, щоб не утворювався щільний шар, оскільки він може потім просто відшаруватися. Після того, як один шар нанесений і висох, потрібно провести рукою і перевірити на предмет бруду: якщо рука забруднилася, то необхідно покрити поверхню ще одним шаром ґрунтовки.

 

Розмітка

Перед тим, як починати укладати плитку, необхідно визначити, яка ж кладка буде використовуватися. Так, можна вибрати кладку «шов в шов», діагональне мурування та кладку «в перев'язку».

Розмітку підлоги перед укладанням починають з найдальшого кута. Спочатку перевіряється рівність підлоги, а потім починають креслити лінії: одну – паралельно до стіни, а другу – перпендикулярно до першої. В отриманий прямий кут і кладуть першу плитку, якщо, звичайно, обрана така розмітка. Якщо плитку потрібно укласти по діагоналі, то з далекого кута проводять лінію під кутом до стіни в 45 градусів, і вже вздовж неї і починають викладати ряд плитки: спочатку цілі, потім шматочки для заповнення простору.

Розмітка стін повинна починатися з рівного кріплення рейки або планки, які закріплюються на такій відстані від підлоги, яка дорівнює висоті однієї плитки з урахуванням невеликої відстані на стики. Перевірити рівність укладання плитки можна за допомогою відкосу, який покаже ідеально рівну вертикальну лінію. Якщо на стіні є труби або розетки, то плитку відрізають відповідним чином.

 

Підготовка матеріалів

Саму керамічну плитку радять залишати на деякий час в тому приміщенні (щоб матеріал прийняв кімнатну температуру), де вона буде укладена, також рекомендують змочувати її, адже після цього вона краще схоплюється з клеєм, але, у всякому разі, протерти її перед приклеюванням вологою ганчіркою все одно доведеться. Також потрібно буде подбати і про змочування шпателя, тому для цієї процедури потрібно буде приготувати окрему ємність.

 

Послідовність процесів при укладанні плитки

Нанесення клею.

Всі клеї наносяться шпателем на плитку або на стіну – різниці немає, головне –  знайти той спосіб, який буде максимально зручним. Розрівнюється він зубчастою стороною гребінки для створення рівномірних гребенів, щоб плитка як можна краще прилипала і трималася, а клей рівномірно розподілявся. При цьому, чим більший розмір плитки, тим більші зубці повинні бути в гребінки.

Приклеювання плитки  повинно супроводжуватися постукуванням кулаком. Можна використовувати і рукоятку шпателя.

Приклеювання  наступної плитки робиться точно таким же чином, як і попередньої, але необхідно пам'ятати про встановлення спеціальних хрестиків, якщо плануються зазори між плитками.

Для більш рівної кладки на кожну з плиток краще встановлювати по 8 хрестиків.

Зняття зайвого клею губкою.

Закінчуємо ряд цілими плитками, залишаючи місце для нецілої.

Докладаємо нецілі плитки. Коли всі цілі плитки покладені, заміряють необхідний розмір шматків плитки і ріжуть їх з урахуванням зазору, а потім приклеюють.

Видалення хрестиків, яке можна проводити вже через годину після укладання останньої частини плитки. Виймають їх акуратно, піддіваючи ножем. Якщо хрестик не хоче вийматися, то тоді його розрізають і дістають по частинах.

Після зняття хрестиків видаляють залишки клею.

Затирка швів.

Укладання плитки на стіну

Плитку на стіну кладуть знизу вгору, пропускаючи місце для укладання одного нижнього ряду. Робиться це для того, щоб у разі виявлення нахилу підлоги зрізати шматочки від нижнього ряду, який не так помітний, ніж від верхнього, нерівні плитки якого відразу кинуться в очі.

Що ж стосується того, з якого місця починати укладання, то є думка, що краще покласти першу плитку в тому кутку, який знаходиться найдальше від дверей, тому що саме він, перш за все, впадає в очі і повинен бути виконаний ідеально.

Якщо ця частина буде закрита фіранками або меблями, то починати краще з того кута, який в кімнаті помітний найбільше.

Якщо ж в очі кидається відразу вся стіна, а це трапляється в маленьких приміщеннях, то укладати плитку краще починати з середини стіни. Це стосується і того випадку, якщо рівна кількість плиток не покриває всю заплановану площу в невеликому приміщенні, то краще почати з середини, а з боків укласти шматочки плитки, в такому випадку готова робота буде більш естетичною та симетричною.

З середини починають також, якщо плитка має певний малюнок.

 

Укладання керамічної плитки на підлогу

Плитку на підлогу краще укладати вже після того, як оброблені стіни, зокрема облицьовані плиткою. Це пояснюється тим, що свіжоукладений кахель на підлозі повинен певним чином берегтися від ушкоджень. Що ж стосується самого процесу укладання плитки на підлогу, то багато в чому він схожий із процесом, описаним вище. Починати слід з далекого кута, або ж з центру, якщо плитка має певний малюнок.

Окремо варто сказати про укладання плитки поверх теплої підлоги. Яка б не була система теплих підлог, знадобитися суміш на основі цементно-піщаного розчину або ж з використанням гіпсоволоконного аркуша. Коли стяжка підсохне, можна приступати до самого процесу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему