Поради

Декоративна штукатурка стін своїми руками

Декоративна штукатурка стін своїми руками

Декоративна штукатурка – це справжній прорив в технологіях будівництва та ремонту. Це не та штукатурка, яку кладуть під шпалери, а абсолютно новий самостійний матеріал.

 

Чудові якості декоративної штукатурки не потребують додаткових рекомендацій. За її допомогою можна створювати цікаві ефекти, потрібно тільки оволодіти необхідною технікою. Таке покриття є дуже стійким до різного роду шкідливих впливів. Його важко забруднити, але якщо це якимось чином сталося – легко відмити.

Зверніть увагу! Штукатурка екологічна, не виділяє шкідливих хімічних сполук.

Крім того, вона поліпшує звуконепроникність стін.

У магазинах такий матеріал продається в сухому вигляді, він виготовляється на основі в'яжучих матеріалів. У якості наповнювачів може використовуватися крихта, пісок, каміння або волокна з добавками антисептиків, барвників, згущувачів.

 

Види декоративної штукатурки

Умовно штукатурку поділяють на:

фасадну;

інтер'єрну.

Фасадна штукатурка більш стійка до агресивного впливу навколишнього середовища та використовується для зовнішніх робіт. Інтер'єрна в свою чергу поділяється на:

мінеральну;

силікатну;

латексну.

 

Існує також класифікація за типом поверхні, яка виходить в результаті. Наприклад, під «валик», «шубу», «руст» і т. д.

 

Поради

Взагалі кожен вид штукатурки має свої особливості в нанесенні. Наприклад, дорогу «венеціанську» штукатурку наносять в декілька шарів, особливим способом, що вимагає ґрунтовних професійних навичок, її можна покрити зверху воском. Це не під силу новачкові, тому краще звернутися до професіонала.

Зверніть увагу! Якщо все ж хочеться зробити ремонт своїми руками, краще вибрати штукатурку типу «короїд». Для її нанесення потрібно лише звичайний шпатель.

 

Підготовка стін

Потрібно ретельно очистити стіну від залишків минулого покриття (фарби, шпалер тощо). Цього буде достатньо під штукатурку типу «короїд», але «венеціанська» та деякі інші сорти вимагають ідеально рівної поверхні.

Після ґрунтовки і висихання поверхні необхідно визначитися, чи вся площа стіни буде обштукатурена, чи частина її піде під інше покриття.

Зверніть увагу! Зони різних облицювань можна розділити за допомогою малярного скотчу або віконного ущільнювача.

 

Мінімальний набір інструментів:

Шпателі різних розмірів;

Терка (дерев'яна або пластикова);

Металева гладилка;

Ємності для розчину, для води;

 

Валик для фактурної штукатурки.

Нанесення штукатурки

Розчин варто готувати, виходячи з рекомендацій на упаковці, тоді ви отримаєте необхідну консистенцію. Причому потрібно готувати таку порцію, щоб вибрати її за один раз, бо інакше розчин «схопиться» прямо в ємності.

Наносити штукатурку потрібно шпателем. Коли вона трохи загусне, можна пройтися по ній теркою без зайвого тиску, створюючи необхідний візерунок. Краще потренуватися заздалегідь на невеликій ділянці.

Зверніть увагу! Для створення неповторного рельєфу досить шпателя, терки і власних рук. Можна використовувати будь-які підручні засоби.

Найчастіше новачки створюють на стінах кола, хвилі, схрещені лінії. Найбільш простий у виконанні горизонтальний рельєф. Можна також використовувати спеціальний фігурний валик, тоді наносити візерунок набагато легше.

Все це потрібно робити в максимальному темпі, адже шар штукатурки сохне дуже швидко. Необхідно приділити особливу увагу стикам ділянок, щоб уникнути напливів.

Далі, хвилин через 15-20, коли стіна втратить вологий блиск, необхідно за допомогою мокрої гладилки злегка пригладити рельєф. Гладилку рекомендується постійно чистити і занурювати в ємність з водою.

Зверніть увагу! Якщо ваша стіна була підготовлена під різні типи покриттів, то скотч в місцях поділу зон необхідно видалити до повного висихання штукатурки, пізніше зробити це буде складніше, причому можуть залишитися дрібні дефекти.

Після повного висихання (зазвичай це близько 24 годин), штукатурку потрібно обробити дрібною шкуркою, що видалить всі надлишки.

На цьому оздоблення стіни за допомогою декоративної штукатурки може вважатися закінченою. Але є люди, яких це не влаштовує, і вони хочуть пофарбувати стіну. У цьому випадку слід використовувати тільки високоякісну фарбу, стійку до вологи, сонячних променів і механічних впливів.

Зверніть увагу! При проведенні робіт потрібно спочатку пофарбувати фактурні ділянки поверхонь, а тільки потім гладкі.

Після висихання першого шару слід нанести другий шар фарби.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему