Поради

Як фарбувати стелю водоемульсійною фарбою

Як фарбувати стелю водоемульсійною фарбою

Коли роблять ремонт вперше, багато хто замислюється над тим, як фарбувати стелю водоемульсійною фарбою. Насправді існує всього чотири правила, дотримання яких допоможе вам впоратися із завданням, як кажуть, «на п'ять з плюсом».

 

Правило перше. Матеріали та інструменти

Перше, що вам знадобиться для вирішення проблеми, – це вибір самої фарби. У великих господарсько-будівельних магазинах ви можете знайти більше десяти видів фарби, тому нерідко важко зробити вибір. На що варто звернути увагу?

По-перше, на колір фарби. Як би парадоксально це не звучало, але «біла» фарба може мати кілька відтінків, аж до кольору світлої слонової кістки. Але якщо вас цікавить дійсно сліпучо білий колір, вибирайте фарбу з назвою «супербіла».

По-друге, на об'єм ємності з фарбою. Щоб вся стеля був пофарбована одним кольором, купуйте фарбу з таким розрахунком, щоб її вистачило на два шари плюс невелика кількість у залишку на випадок, якщо в деяких місцях доведеться потім підфарбувати ще раз.

Тепер поговоримо про інструменти. Для якісної роботи вам потрібен валик (з ворсом середньої довжини), він має бути досить широким, щоб прискорити процес роботи, але при цьому не громіздким, аби не створювати зайвих труднощів.

Для валика найкраще підібрати телескопічну ручку, інакше вам доведеться на щось ставати, намагаючись дотягнутися до стелі.

Зверніть увагу! Для профарбовування кутів і стельового плінтуса знадобиться пензлик (його ширина може відповідати ширині плінтуса, якщо, звичайно, його розмір не перевищує 5-7 сантиметрів, – так буде зручніше його фарбувати).

Так само вам буде необхідний лоток для фарби. У нього ви будете її наливати, а потім занурювати туди валик, злегка віджимаючи його прокатуванням по рівній поверхні лотка.

Зверніть увагу! Щоб не довелося кожен раз після фарбування міняти  лоток через те, що на його поверхні засохла фарба, перед початком роботи надіньте на нього поліетиленовий пакет (підійде мішок для сміття), а його краї скріпіть прищіпкою або скотчем. Після того, як ви пофарбуєте стелю, просто злийте фарбу, що залишилась,  назад у банку, а сам мішок зніміть з лотка і викиньте.

 

Правило друге. Підготовка поверхні

Стеля, яку ви вирішили пофарбувати, повинна бути абсолютно рівною, тобто не мати щілин, ямок або горбиків. Якщо стеля нерівна, можна піти двома шляхами:

зашпаклювати всю стеля в приміщенні;

зробити підвісну стелю з гіпсокартону (її теж доведеться потім зашпаклювати, але шар шпаклівки буде менший, ніж в першому випадку).

Якщо стелю раніше вже фарбували водоемульсійною фарбою, і її поверхня досить рівна, просто почистіть її пилососом, щоб видалити непотрібний пил.

 

Правило третє. Ґрунтовка

Основне завдання ґрунтовки – поліпшити зчеплення частинок фарби з поверхнею. Тому перш ніж ви приступите до нанесення першого шару фарби, обов'язково покрийте всю стелю шаром ґрунтовки, оскільки фарбувати стелю водоемульсійною фарбою без цієї попередньої процедури не рекомендується.

Зверніть особливу увагу на фарбування кутів і місця примикання до стелі плінтуса. Сам плінтус покривати ґрунтовкою не обов'язково.

Зверніть увагу! Необхідно дочекатися повного висихання ґрунтовки, перш ніж почнете фарбувати стелю водоемульсійною фарбою, інакше ґрунтовка не впорається зі своїм завданням.

 

Правило четверте. Як фарбувати стелю

Отже, фарбу для першого шару багато майстрів рекомендують трохи розбавити (на 10 частин фарби додати одну частину води). Та наносити її слід в одному напрямку (наприклад, перпендикулярно до вікна). Пензликом покрасьте плінтус і місця біля нього, а також кути приміщення.

Після того, як перший шар фарби повністю висохнув, уважно огляньте стелю. Якщо десь виявили пропущені місця, підфарбуйте їх, а потім дочекайтеся повного висихання.

Коли наносите фарбу другим шаром, то розбавляти її не треба. Однак рухатися валик тепер має в напрямку, перпендикулярному до накладання першого шару – так ви отримаєте рівномірно забарвлену поверхню.

Після того, як пройдете стелю валиком по другому колу, не забудьте пофарбувати пензликом ті місця, до яких валик не дотягнувся.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему