Поради

Які бувають стелі

Які бувають стелі

До недавнього часу вибір способів та матеріалів для обробки стельових поверхонь в приміщеннях був обмежений. Зазвичай їх білили крейдою або вапном, або фарбували. Трохи пізніше стелі почали обробляти за допомогою шпалер. На сьогодні вибір конструкцій і матеріалів, які призначені для обробки стель, досить широкий, що створює більше можливостей при розробці інтер'єрних рішень.

 

Одним із сучасних способів обробки стелі є натяжна стеля. Ця конструкція складається з вінілового або поліефірного натяжного полотна, що закріплюється на спеціальному каркасі по периметру всього приміщення на певній відстані від основної стелі. Спосіб закріплення полотен залежить від виду застосовуваного матеріалу, з якого вони виготовлені. Особливістю цієї конструкції стелі є швидкий спосіб монтажу. Основним її недоліком вважаються високі витрати, пов'язані з придбанням і встановленням, які однак потім успішно окупаються в перші роки експлуатації, за рахунок відсутності потреби в проведенні ремонту стельової поверхні.

Фарбування і побілка стелі ще не відійшли у вічність. Все ще зустрічаються люди, яким подобаються білені стелі. Фарбування ж їх здійснюється на більш високому якісному рівні. Це пов'язано як з підготовкою поверхні стелі, так і з сучасними фарбами, виготовленими на водній дисперсії. Вони створюють ефект підвищеної рівності і білизни після нанесення і висихання фарби. Для його досягнення необхідна ретельна підготовка поверхні. Цей процес досить трудомісткий і здійснюється в кілька етапів, що складаються з нанесення вирівнюючих шарів з розчину і шпаклівки, затірки, шліфування і нанесення ґрунтовки.

Іншим способом обробки поверхні стель є їх обклеювання спеціальними типами стельових шпалер або пінополістирольними відформованими плитками. Перед обклеюванням шпалер поверхню стелі вирівнюють, щоб на ній не було виступаючих нерівностей і вибоїн, оскільки це потім може проявитися візуально на шпалерах. При наклейці на стелю плитки вимоги до стану поверхні вже не такі жорсткі. Вона може приховувати невеликі дефекти поверхні, а штукатурні роботи для вирівнювання будуть потрібні у разі значних нерівностей у вигляді різниці в рівнях між плитами перекриттів. Стельова плитка виготовляється різної форми і має всіляку фактурну поверхню. Обробка стель шпалерами або плиткою виходить дорожче за побілку або фарбування, але набагато простіше у виконанні й менш трудомістка.

Одним з видів стельових конструкцій є підшивні стелі, які представляють собою каркас, укріплений на капітальний стелі, з прикріпленим до нього аркушевим матеріалом у вигляді гіпсокартону, ДВП або ПВХ плит. Каркас виконується з металевих профілів або дерев'яних брусів. За допомогою підшивних стель можна створювати багаторівневі, криволінійні або ідеально рівні поверхні. Після їх монтажу вони піддаються додатковій обробці, а в разі необхідності шпаклюванню, шліфуванню, ґрунтуванню і нанесенню фінішного покриття у вигляді фарбування.

До іншого виду стельових конструкцій належать підвісні системи, які відрізняються від підшивних типів стель тільки способом їх кріплення до перекриттів. Підвісна стеля  прикріплюється за допомогою підвісів і складається із каркасної металевої конструкції, на яку укладаються спеціальні елементи. Для виготовлення елементів застосовуються різні матеріали (негорючі). Вони легко замінюються аналогічними, які з часом можуть пошкодитися. Перевага цієї конструкції полягає в можливості прокладати всередині неї різні комунікаційні мережі, а недоліком є зменшення загальної висоти приміщення.

Перш ніж робити ремонт стелі, слід оцінити стан її поверхні і вибрати для оздоблення те покриття, яке оптимально підходить для інтер'єру приміщення і є найбільш економічним за способом нанесення (монтажу). 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему