Поради

Яке підлогове покриття вибрати: паркет або ламінат

Яке підлогове покриття вибрати: паркет або ламінат

Паркет і ламінат сьогодні є конкурентами на ринку. Одна частина споживачів віддає перевагу більш економічному покриттю з ламінату, а інша – натуральному і екологічному паркету. Щоб визначити, що краще: паркет або ламінат, треба розглянути всі переваги та недоліки.

 

Паркет – король інтер'єру

Паркет – це дороге і ексклюзивне покриття. Така підлога виглядає дуже солідно. Вона може стати ідеальною прикрасою практично будь-якого інтер'єру. Тим не менш, перед купівлею і установкою паркету треба знати деякі його особливості.

 

Зверніть увагу! Паркет екологічний, але в процесі циклювання шкідливий для здоров'я. Процедура сприяє поширенню пилу з частинками формальдегіду.

 

Паркет можуть легко пошкодити як підвищена вологість, так і суха атмосфера в приміщенні. Якщо в будинку буде волого, то просто підлога «підніметься». Врятувати паркет при цьому вже не вийде. Якщо в квартирі вологість повітря буде нижчою (що часто буває взимку), то паркет стане зсихатися.

Паркет потрібно не тільки постійно захищати, але і раз на кілька років циклювати. Це така процедура, при якій знімається тонкий верхній шар з дощок. Паркет може витримати три-чотири такі операції, не більше. Адже найцінніша частина підлоги – верхній шар, зроблений з натуральних порід деревини.

Натуральний якісний паркет дешево купити не вийде. Краще вже придбати дорогий ламінат, ніж дешеві дошки. Така підлога буде коштувати дуже дорого.

Монтаж паркету – процедура тривала і трудомістка.

Плюси натуральної підлоги знають всі. Це її екологічність, естетичність малюнка натуральної деревної породи, теплота. Ходити по паркету приємно.

 

Паркетна дошка

Паркетна дошка володіє всіма перевагами паркетної підлоги. При цьому вона має ще один додатковий плюс – її легко настилати. За складністю монтажу такого матеріалу нагадує укладання ламінату.

Дошка не вимагає шліфування або циклювання.

Паркетну дошку не треба додатково захищати мастиками і покриттями, як звичайний паркет.

Вона постачається вже в готовому вигляді і готова до укладання.

Паркетна дошка так само, як і звичайний паркет, не переносить вологи і сухості, а також різних агресивних впливів.

 

Ламінат: переваги та недоліки

Ламінат може служити від 5 до 25 років в залежності від якості та вартості. Це підлога, яка, як правило, не завдає ніяких проблем.

Ламінат не боїться підвищеної вологості. До того ж, його можна мити час від часу.

Деякі види такої підлоги настільки стійкі, що можуть витримувати дуже високі навантаження.

Ламінат не боїться бруду і снігу.

Настелити підлогу дуже легко.

На ламінаті не залишається слідів від сигарет і плям.

Ця підлога практично безшумна завдяки підкладці. Якщо після монтажу власник чує скрип і стукіт, то установка підлоги була проведена неправильно. Це вина майстра, а не самого покриття.

За допомогою ламінату можна створити дуже цікаві дизайнерські рішення. Можна знайти ламінат з імітацією під дерево, мармур, натуральний камінь. Також можна вибрати ламінат з малюнками та візерунками.

При виборі матеріалу можна придбати ламінат з різним ступенем захисту.

Основний недолік цього покриття полягає в тому, що воно ненатуральне. Незважаючи на те, що при виробництві ламінату використовується деревний пил, це все одно не дерево. Його складно порівнювати з паркетом або дошкою.

При купівлі дешевого покриття є ймовірність, що в комплект потраплять дошки з однаковим малюнком. Після настилу ламінат буде схожим на лінолеум.

 

Зверніть увагу! Ламінат досить холодний, тому що це штучний матеріал.

 

Вибрати паркет або ламінат? Відповідь на це запитання багато в чому залежить від того, скільки господар готовий витратити на ремонт підлоги. Також вибір залежить і від зайнятості власника квартири. Адже сучасний ритм життя частенько просто не залишає вільного часу. Тому люди і використовують пластикові вікна, підлогу на основі ламінату та інші практичні матеріали.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему