Поради

Як вибрати обігрівач

Як вибрати обігрівач

Приходить зима, а разом з нею і питання: який обігрівач купити в будинок? Насправді простої відповіді чекати не доводиться, адже сучасні виробники радують покупця величезною різноманітністю цих приладів.

 

Спробувати визначитися з вибором потрібно обов'язково, адже інакше як купити прилад, який відповідає тим чи іншим потребам?


Параметри вибору обігрівача
Серед всіх обігрівачів, представлених сьогодні на ринку подібного обладнання, можна виділити п'ять основних груп:

 

- масляні радіатори;

- обігрівачі конвекторного типу;

- галогенні або інфрачервоні моделі обігрівачів;

- тепловентилятори й повітряні гармати;

- карбонові обігрівачі.

 

Кожен з типів обігрівачів володіє безперечними перевагами, але також необхідно враховувати і недоліки. Традиційно популярними виступають саме масляні обігрівачі, але з впровадженням нових технологій вони перестали бути універсальним варіантом обігріву приміщень – є більш економні рішення, так і зовнішній вигляд може різнитися.


Який він – сьогоднішній обігрівач для житлових квартир?
Якщо говорити про те, що сучасний обігрівач не повинен спалювати кисень в повітрі, то варто звернути увагу на масляні радіатори та галогенні моделі. Схожість полягає в тому, що і ті, і інші дозволяють швидко обігріти досить велику площу приміщення залежно від власної потужності та приписи виробника.
Для порівняння можна розглянути масляний радіатор та один з галогенових обігрівачів. Перша відмінність полягає в тому, що для розігріву приміщення масляний обігрівач використовує олію, а галогенний – лампу, виготовлену за галогеновою технологією. Таким чином, другий обігрівач буде нагрівати не повітря, а предмети і людей – в цьому і є його перевага. Тим не менш саме масляні моделі володіють найбільшою площею обігріву, а сучасні моделі оснащені, до того ж, турбовентиляторами, що дозволяє домогтися безпрецедентної швидкості нагріву приміщення. Помітити відмінності можна у вазі самого приладу, адже масляна батарея традиційно важка, для її пересування використовуються коліщатка.

 

Обігрів конвекторними обігрівачами
Обігрівачі конвекторного типу мають один нагрівальний елемент – спіраль або грати з металу або кераміки – і передають тепло в повітря досить повільно. Помилкова думка, що такий тип обігрівача спалює кисень, заснована на випробуваннях приладів в умовах запилених приміщень. Для того, щоб такий обігрівач працював коректно, необхідно проводити вологе прибирання і стежити за тим, щоб всі поверхні регулярно протиралися вологою ганчіркою.
Також помилкова думка, що конвекторний обігрівач працює повільно – ті моделі, які оснащені вентиляторами, показують чудовий результат обігріву. Конвекція в загальній масі обігрівачів представляється відмінним виходом для великих приміщень, адже вони пропонують, крім своїх робочих якостей, мобільність і компактні габаритні розміри. Щоб розрахувати необхідну потужність для певного метражу, можна використовувати таку таблицю:
Ванна кімната в міській квартирі – Середня площа – 5-7 м² – Потужність – 500 Вт
Кухня або невелика кімната – Середня площа – 8-13 м²   – Потужність – 750 Вт
Дитяча кімната або спальня – Середня площа – 11-20 м² – Потужність – 1000-1200 Вт
Вітальня або кабінет – Середня площа – 15-22 м²  – Потужність – 1250-1500 Вт
Велика вітальня, кухня – Середня площа – 20-30 м²  – Потужність – 1700-2000 Вт



Тепловентилятор: переваги та недоліки

Один з найбільш привабливих сьогодні обігрівачів – вентилятор з функцією обігріву, який дозволяє швидко впоратися з поставленим завданням, нагріти кімнату до комфортної температури. Розподіл теплого повітря відбувається досить рівномірно і швидко. Компактні розміри, величезна гамма стилів і кольорів дозволяє вибрати обігрівач необхідного дизайну для будь-якого типу приміщення. Цікаве доповнення: як правило, тепловентилятор має кілька ступенів нагрівання, а також режим звичайного вентилятора, який використовується в літній час. Різновид таких вентиляторів – гармата – використовується для обігріву великих приміщень, в тому числі складських. Принцип роботи той же, тільки збільшена потужність і режим роботи може бути переведений на цілодобовий обігрів.
 

Карбон: нове слово в обігрівальній техніці
Карбонові обігрівачі – одні з найбільш «сучасних» у загальному списку. Головна характеристика приладу полягає в застосуванні в ньому довгохвильових технологій. Тут головну роль відіграє спеціальне карбонове волокно, яке вміщено в кварцову трубку з вакуумом всередині. Такий обігрівач, точніше саме волокно, не гріється вище 90 °С, а тому є оптимальними для використання в дитячих кімнатах. Крім цього, експлуатація карбонового обігрівача має терапевтичний ефект: при попаданні тепла на людське тіло відбувається проникаюче прогрівання шкіри, яке благотворно впливає на людей, які страждають на артрити, ревматизм, так і звичайними простудними захворюваннями.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему