Поради

Як вибрати водонагрівач. Огляд водонагрівачів проточного та накопичувального типу

Як вибрати водонагрівач. Огляд водонагрівачів проточного та накопичувального типу

Комфорт у будинку неможливий без гарячої води. Центральне гаряче водопостачання є далеко не скрізь, тому в більшості випадків має сенс встановити електричний водонагрівач, а якщо в будинку живуть діти, без нього взагалі не обійтися. Як вибрати водонагрівач? Потрібно розібратися.

 

В залежності від принципу роботи водонагрівачі бувають проточного та накопичувального типу.

 

Водонагрівач накопичувального типу

Накопичувальний водонагрівач (бойлер) має резервуар об'ємом від 30 до 500 літрів, в якому є нагрівальний елемент (тен). Бойлер нагріває певний об'єм води до 60-70 градусів, після чого автоматично підтримує температуру в заданих межах. Оскільки нагрівання води відбувається поступово, водонагрівач накопичувального типу споживає невелику потужність, яка, як правило, становить 1.5-2.5 кВт.

Котел можна встановити в будь-якому будинку, при цьому вам не доведеться турбуватися про те, чи витримає його електропроводка. Ще одна незаперечна перевага котла полягає в тому, що до нього можна підключити декілька споживачів. Наприклад, один водонагрівач може бути використаний для ванної, кухонної мийки і душової кабіни.

До основних недоліків бойлерів належать великий розмір і необхідність в регулярному обслуговуванні. Якщо у вас маленька ванна кімната, суміщена з туалетом, то розмістити 150-літровий бойлер буде досить складно. Крім того, якщо ви хочете, щоб водонагрівач служив довго, доведеться раз у півтора-два роки чистити тен від накипу.

При виборі бойлера слід насамперед звернути увагу на його об’єм. Для того, щоб прийняти душ одній людині, може знадобитися від 25 до 40 літрів гарячої води, тому для сім'ї з трьох осіб потрібен нагрівач з об'ємом резервуара не менше 100-120 літрів. При його використанні необхідно врахувати, що для нагрівання води йде від 3 до 4.5 годин. Якщо ви живете один, то цілком достатньо буде невеликого бойлера на 30-60 літрів, його вистачить, щоб прийняти душ, при цьому вода в ньому нагрівається за 30-40 хвилин.

У тих випадках, якщо у вас є пільговий нічний тариф на електрику, має сенс придбати бойлер великого розміру. Включивши його на ніч, вдень ви будете мати достатній запас гарячої води, при цьому швидкість її охолодження зазвичай не перевищує 0.5 градуса в годину.

 

Водонагрівач проточного типу

У такому водонагрівачі вода проходить через потужний нагрівальний елемент і нагрівається моментально. Він займає мало місця і може видавати необмежену кількість гарячої води, при цьому вам не доведеться чекати, поки вона нагріється. Інша незаперечна перевага проточного нагрівача в тому, що він не потребує чистки та обслуговування.

 

Проточний водонагрівач споживає велику кількість енергії (від 3 до 20 кВт), тому для його підключення може знадобитися окремий кабель від щита. Справа в тому, що стандартна проводка в старих будинках часто не розрахована на такий великий струм і швидко перегрівається. Це може викликати плавлення ізоляції і коротке замикання. Перед тим, як встановити такий водонагрівач, необхідно обов'язково проконсультуватися з фахівцем. Врахуйте, що проточний нагрівач, на відміну від бойлера, не може використовуватися відразу для декількох споживачів води.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему