Поради

Система опалення: типи радіаторів

Система опалення: типи радіаторів

На  сьогодні є 4 типи радіаторів: алюмінієві, сталеві, чавунні та біметалічні.

 

Алюмінієві радіатори

Алюмінієві радіатори обирають через велику тепловіддачу. Після ввімкнення ці радіатори досить швидко нагріють приміщення і так само швидко охолонуть, якщо вимкнути опалення.

Дуже часто алюмінієві радіатори встановлюються разом з регулюючою термоголовкою для автоматичного підвищення або зниження подачі гарячої води.

Зовні алюмінієві радіатори дуже естетичні. Прямокутні пластини, в основному білого кольору, вкриті спеціальною термостійкою емаллю, яка стійка до високих температур. У цьому ще один плюс, оскільки не потрібно буде щороку фарбувати знову. Подібно до чавунних радіаторів в алюмінієвих можна збільшувати потужність, змінюючи число секцій. Вони не піддаються впливу конденсату і вологого повітря, тому їх можна сміливо використовувати у ванній і на кухні.

Якщо плюсами цього типу радіаторів є невелика вага, високий робочий тиск і компактність, то з мінусів виділяється можливість корозії. Алюміній легко вступає в реакцію з мідними деталями, також він важко переносить великий рівень рН (допустимий 7,5). З цієї причини для централізованої системи опалення їх краще не використовувати.

 

Сталеві радіатори

Сучасні сталеві радіатори мають дуже привабливий дизайн. Як і алюмінієві, вони  покриваються спеціальною фарбою, в основному білого кольору, але можуть бути пофарбовані в будь-який відтінок за бажанням замовника. Плюсом таких радіаторів є їх порівняно невелика ціна і висока тепловіддача.

Є два види сталевих радіаторів – панельні й трубчасті.

 

Біметалічні радіатори

Вже з назви зрозуміло, що цей тип поєднує в собі плюси обох матеріалів. Внутрішня оболонка, що безпосередньо контактує з водою, виконана із сталі і покрита зверху шаром алюмінію. Через це радіатори характеризуються відмінною тепловіддачею, малою вагою і естетично виглядають.

Робочий тиск від 20 до 40 атмосфер, що помітно додасть довговічності радіатора. Звичайно, ціна на них вища, ніж на звичайний сталевий або алюмінієвий радіатор, але вона себе цілком виправдовує.

 

Чавунні радіатори

Напевно, найпоширеніший вид радіаторів на сьогодні. Частково через те, що майже скрізь, де батареї давно не змінювалися, стоять чавунні. Цей найстаріший тип радіаторів є найнадійнішим, термін експлуатації яких складає в середньому 50 років.

Істотний мінус цих радіаторів з'явився після поширення індивідуальних опалювальних систем з автоматикою. Величезна інертність чавунних радіаторів несумісна з сучасною електронікою.

Зате великою перевагою перед іншими типами радіаторів є абсолютна стійкість до корозії. Вони так само нечутливі до сезонних зливів води.

 

Ще один плюс, який багато хто вважає мінусом: повільний нагрів повітря і потужність секції близько 100 Вт, що в 1,5 рази менше за інші радіатори.

Вага чавунного радіатора найбільша з усіх, але це не дуже суттєвий мінус. Ще одним недоліком є зовнішній вигляд стандартних радіаторів.

 

Рушникосушки

Спеціальний вид обігрівачів для ванної кімнати, назва якого говорить сама за себе. Розділити рушникосушки можна на 4 групи:

Стандартні – форма букви «П» і «М» з коефіцієнтом тепловіддачі 0,6 кВт;

Модернізовані – аналог попередніх, з додатковими секціями на кожній трубі;

Елегантні – відрізняються тепловіддачею до 2,1 кВт і різноманітними формами;

З подвійним теплообмінником – тут особливість в тому, що труба з нержавійки відділена від самої конструкції рушникосушки і вмонтована в стояк з гарячою водою, що підвищує циркуляцію в системі.

При покупці звертайте увагу на такі показники, як:

Допустимий тиск;

Покриття труби;

Відсутність швів на трубі (менший ризик протікання з часом).

 

Плінтусні радіатори

Існують два види плінтусних радіаторів: електричні та водяні.

З переваг такого виду обігрівачів можна виділити:

Рівномірний обігрів приміщення;

Зникає проблема вологи на стінах, що призводить до грибка і цвілі;

Малий розмір і естетичність радіатора,

Простота монтажу і ремонту в будь-якому приміщенні;

Можливість підключення автоматики;

Нагрівання до комфортної для організму температури;

Відсутність скупчування теплих повітряних мас під стелею;

З недоліків виділяється ціна, максимальна довжина всього 15 метрів і найпроблемніше – потреба у вільному просторі, який не загороджують меблі та інші предмети.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему

Останні матеріали