Поради

Опалення приватного будинку

Опалення приватного будинку

Якщо змонтувати систему опалення правильно і з використанням сучасних матеріалів, взимку ваш будинок буде теплим, в ньому завжди буде комфортно і затишно.

 

Створення системи обігріву – досить складний процес, оскільки необхідно знати допустиму потужність обладнання для опалення, підібрати його під конфігурацію будинку. Важливо і грамотно розмістити кожен прилад опалення, змонтувати систему, яка здатна швидко та недорого обігріти приміщення окремо кожного члена сім'ї.



Види систем опалення
Отже, щоб максимально забезпечити комфортну температуру в холодний період року, система опалення повинна бути автономною. Зараз сучасні системи опалення досить різноманітні, на кожен смак і потреби можуть бути підібрані відповідні технології. Відрізняються вони як за потужністю, так і за способами нагрівання повітряної маси. Система опалення працює від споживання різних енергоресурсів і, в залежності від технології розподілу тепла, ділиться на декілька різновидів способу обігріву приміщень:

водяне опалення;

електричне опалення;

повітряне опалення.

 

Водяна система. Найпопулярнішим методом опалення вважається водяний. У цій системі використовується нагрівальний елемент (котел), який після нагріву теплоносія розподіляє його по системі труб і радіаторів для кожної кімнати, таким чином, циркуляція теплоносія дозволяє обігріти кожне приміщення незалежно від віддаленості від котла, і від того, на якому поверсі воно знаходиться.


Електрообігрів. Для опалення приватного будинку також можна використовувати електрообігрів. В якості основних обігрівачів тут застосовуються електроконвектори, які залежно від своєї потужності та кількості спожитої енергії нагрівають металеві пластини конвектора. Система електроконвекторів передбачена таким чином, що при нагріванні пластин холодне повітря з підлоги прогрівається і піднімається доверху.


Повітряне опалення. Головними елементами в повітряній системі є вентилятор і нагрівач (дизельний або електричний); також в систему повітряного обігріву включають трубопроводи, вентиляційні шахти та анемостати. Вся ця система працює, як правило, від електрики, гаряче повітря надходить в приміщення, прогріваючи їх до заданої температури. У разі використання дизельних повітряних обігрівачів система комплектується патрубками виведення продуктів згоряння палива.



Як вибрати систему опалення для приватного будинку?
Для того, щоб вибрати правильну систему опалення для свого будинку, необхідно розібратися: які вимоги слід висувати до обігріву.
1. При виборі котла (для водяної системи опалення) необхідно керуватися не його розмірами, а потужністю, яку він здатний видавати. Але, поєднавши два цих параметри в одній сучасній моделі, ви можете добитися максимальної ефективності від обігріву і значно заощадити простір, наприклад, при установці котла на кухні.
2. Гаряче водопостачання. Якщо котлом або іншим автономним приладом не передбачена подача гарячої води для побутових потреб, відразу потрібно подумати про встановлення газової колонки або бойлера. Найоптимальніший варіант заощадити – це купити відразу двоконтурний котел, який забезпечить вас теплом і гарячою водою.
3. Якщо система опалення залежить від електрики, необхідно передбачити, щоб у разі екстреного відключення електроенергії ви могли підтримувати тепло. Для цього може бути задіяний вітрогенератор або бензиновий генератор.
4. Намагайтеся дотримуватися двох основних якостей будь-якого типу системи опалювання – простота в монтажі й тривалий термін служби без капітального ремонту.
На жаль, при виборі своєї системи опалення на користь електрики й повітряних методів обігріву завжди приділяється менше плюсів, адже не завжди є можливість забезпечити будинок безперебійною подачею електроенергії та ще й високої напруги. З повітряними обігрівачами багато проблем в монтажі та експлуатації. По-перше, це дуже дорого, а по-друге, необхідно проводити щорічне технічне обслуговування, заміну нагрівачів, тестування електроніки та ін.
Всі ці параметри говорять про те, що найбільш оптимальним і вигідним вважається система водяного опалення, коли вода циркулює по трубах і обігріває приміщення шляхом передачі тепла через радіатори. До речі, про радіатори в системі опалення варто розповісти більш детально.


Як вибрати радіатор системи опалення?
Чавунні батареї. Протягом довгих років вони були найбільш популярними не тільки в приватних будинках, але і в багатоквартирних будинках. Основна їх перевага – довговічність і відмінна тепловіддача. Але поряд з сучасними технологіями виготовлення радіаторів опалення, чавунні все ж мають певні мінуси: неестетичність, засмічення системи за рахунок відшаровування чавуну, тривалий початковий нагрів чавуну.
Відмінною альтернативою чавунних радіаторів можна вважати алюмінієві конструкції, які володіють рядом високих технічних характеристик при обігріві та ідеально вписуються в будь-який інтер'єр сучасного будинку. Алюмінієві радіатори досить швидко реагують на тепловіддачу. Крім того, їх з легкістю можна підібрати як за дизайном, так і за розмірами. Алюмінієві радіатори можуть бути набрані за секціями певної довжини й висоти.
Ще одним варіантом сучасних радіаторів є біметалеві. Вони виготовлені з двох видів металу з антикорозійним покриттям усередині конструкції. Такі радіатори відмінно віддають тепло, швидко прогріваються, мають модний витончений вигляд і високу міцність.


Роль теплоносія в системі опалення заміського будинку
Як ви вже зрозуміли, без рідкого теплоносія в системі опалення радіатори будуть марні, і будинок не прогріється лише від одного котла. У першу чергу, необхідно визначитися, як буде працювати система опалення в будинку (періодично або постійно). Це питання бажано вирішувати саме на етапі проектування системи. Якщо у вас заміський будинок і опалювати ви його будете тільки, коли приїдите, то теплоносій потрібний той, який не замерзає при мінусовій температурі. Як правило, незамерзаюча рідина теплоносія – це антифриз, масло, тосол, пропіленгліколь та ін.
Незамерзаючий теплоносій буде готовий до роботи навіть в мінусову температуру, поки ви приїдете і включите систем обігріву, наприклад, запустите котел. Це зробити неможливо, якщо в якості теплоносія використовується звичайна вода. Безумовно, коли в приватному будинку планується опалювати приміщення цілодобово і протягом всієї зими, то вибір на користь води вам не тільки знизить витрати на закупівлю теплоносія, але і зробить простішою систему опалення в обслуговуванні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему