Поради

Як вибрати тамаду на весілля

Як вибрати тамаду на весілля

Якщо ви вирішили відзначити весілля «по повній», без послуг тамади вам не обійтися ніяк. Сукня, обручки, весільний кортеж, оздоблення залу – це справа смаку двох закоханих. Але тамада –  це людина, яка повинна догодити всім: молодятам, їхнім батькам і всім гостям. А щоб не помилитися у виборі тамади, потрібно чітко уявляти, що ви хочете, і слідувати декільком правилам.

 

1. Зберіть якомога більше відгуків про тамаду. Користуйтеся порадами знайомих, пошукайте на весільних порталах (де є реклама послуг від тамади), не соромтеся запитувати користувачів Інтернету, спілкуючись на місцевих форумах. Причому, не приймайте думки «супер!» або «все було жахливо!», уточніть, що саме сподобалося чи не сподобалося. Адже смаки у всіх різні, і те, що не підійшло одним, можливо, якраз те, що вам потрібно.

 

2. Обов'язково потрібно зустрітися з вашим потенційним тамадою особисто. Оцініть його зовнішній вигляд, манеру розмовляти і спілкуватися. Якщо вам щось не сподобається, не чекайте, що на весіллі він буде вести себе по-іншому.

 

3. Попросіть тамаду показати вам записи з попередніх заходів. Серед них обов'язково мають бути весільні торжества. Чим більше записів ви зможете переглянути, тим краще. Ви дізнаєтеся, наскільки людина вміє адаптуватися під різну публіку, наскільки різноманітні його програми.

 

4. Обов'язково висловіть тамаді своє бачення весілля, смаки та уподобання гостей на святі. До речі, постарайтеся не збирати на весіллі «різношерсту» публіку, щоб легше було виробити єдину концепцію розваг, яка буде підходити для всіх. Якщо це неможливо, і багато однаково близьких людей різних поколінь, стилів і смаків, то обговоріть це з тамадою. Нічого поганого не трапиться, якщо ваш ведучий, приміром, обійдеться без вульгарних жартів і конкурсів.

 

5. Тамада обов'язково повинен надати вам список товарів, необхідних для конкурсів (у тому числі, і невеликих подарунків для учасників весільних розваг). Ви самі вибираєте, хто буде це купувати. Найчастіше, подібними речами займається сам тамада (у наречених і без того турбот вистачає). Але в такому разі, він обов'язково повинен відзвітувати за всі покупки.

 

6. Гарантією роботи тамади є ваш аванс. При цьому, чітко обговоріть час роботи тамади. Остаточна оплата послуг повинна бути проведена тільки після того, як він повністю відпрацює свою програму.

 

7. Проясніть ситуацію з поведінкою тамади за столом. Головна умова – «ніякого алкоголю». Це закон. З одного боку, це може звучати досить жорстко, але дозволить вам уникнути можливих неприємних ситуацій. Якщо людина – професіонал своєї справи, він не буде з вами сперечатися і переконувати, що від келиха шампанського з ним нічого страшного не станеться. А ось годувати тамаду чи ні – це ваш особистий вибір. Але краще надати ведучому і тому, з ким він працює (діджей, група артистів) окремий стіл (і обов'язково прослідкуйте, щоб він був накритий відразу). Втім не є винятком і весілля, де «персонал» не годують.

 

8. Непоганий варіант – замовляти тамаду через агентство, однак попередньо потрібно зібрати відгуки. Уважно прочитайте договір. З'ясуйте, хто буде нести відповідальність у разі неякісної роботи з боку тамади: сам ведучий або агентство, яке надає його послуги. Але навіть якщо ваш тамада працює сам по собі, ви максимально убезпечите себе, уклавши з ним договір (зразком вам послужить типовий договір про оплатне надання послуг), в якому пропишіть всі важливі, на вашу думку, умови.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему