Поради

Як почистити хутро: поради та підказки

Як почистити хутро: поради та підказки

Шуба із натурального хутра – це доступний елемент розкоші. Хутряні жилетки та піджаки оздоблені хутром без сумніву є у гардеробі у більшості модниць. Таку річ купують не на сезон і не на два, тож аби вона довгий час зберігала свою красу, необхідно періодично правильно чистити поверхню одягу.

Тим більше, що носять хутряні речі переважно у холодний сезон, коли у місті чимало пилу від машин, а опади, котрі мочать убрання, лише сприяють накопиченню забруднення на поверхні. Хутро збирає на собі пилинки та частинки бруду, а ще – втягує концентровані запахи. Тому щоб зберегти лискучим та красивим і ще довго милуватися улюбленим одягом необхідно правильно зберігати та доглядати.

Звісно, ви можете здати його в хімчистку. Проте у такому випадку завжди існує ризик, що не кваліфікований працівник зіпсує улюблений хутряний виріб. Ми підкажемо, як чистити вбрання із хутра вдома так, аби він виглядав, як новенький.

Як почистити натуральне хутро

Як почистити натуральне хутро
Як почистити натуральне хутро

Звісно, натуральне хутро потребує особливого догляду за поверхнею. Зрозуміти, що настав час почистити поверхню, можна або ж за наявності видимих плям, або з допомогою простого тесту. Наприклад, коли шуба темна і ви сумніваєтеся, чи вже пора чистити поверхню, перевірте виріб з допомогою фена. Поставте прилад на режим холодного повітря та спрямуйте на хутро: коли ворсинки вільно розлітаються і без проблем м’яко стають на місце, виріб чистий. У протилежному ж випадку необхідно почистити хутро.

Загалом, фахівці рекомендують принаймні раз у рік робити хутру чистку, аби воно не накопичувало бруду, котрий проникатиме у підшерсток – звідти його прибрати буде значно складніше.

Також періодично перевіряйте зону під пахвами, котра здатна накопичувати краплинки поту та видавати неприємний запах. Аби його позбутися, у нагоді стане нашатирний спирт та кухонна сіль. 3 ложки солі проваріть та додайте до неї пляшечку нашатирного спирту, отриманим засобом обробіть проблемну зону. Зовсім скоро спирт випарується, а разом з нею зникне й запах.

Як почистити хутро лисиці

Як почистити хутро лисиці
Як почистити хутро лисиці

Лисячі коміри, вставки із лисиці на рукавичках та декор із хутра на капелюшки – напевно, найбільш часто використовуваний вид хутра. Особливість у тому, що шерсть довга і є густий підшерсток, котрий теж необхідно ретельно чистити. Почистити поверхню улюбленого вбрання легко із допомогою підручних засобів, котрими для догляду за хутряними речами користувалися ще наші бабусі. І головне – жодної хімії, котра може зашкодити.

Якщо хутро має забруднення наприклад, жиром, необхідно попередньо його видалити за допомогою мильного розчину із води та шампуню та губки.

Найперший варіант – висівки та гірчичний порошок. Змішайте їх у приблизно рівній кількості, підігрійте та буквально засипте у хутро. Зачекайте деякий час, а тоді ретельно потрусіть шубу (рекомендують навіть використати пилосос на мінімальній силі втягування).

Також для очистки  наприклад лисячої шуби добре підійдуть манна крупа, крохмаль, мука. Щоб почистити поверхню, необхідно розсипати вказані засоби на хутро тоненьким шаром, а тоді ніби промасажувати поверхню, аби крупинки проникли глибше. Опісля одяг необхідно добряче витрусити від круп та бруду, котрий вони зібрали.

Якщо попередні варіанти не дали бажаного ефекту, застосуйте дрібну стружку та спирт. Спирту вливайте стільки, аби отримати кашоподібну структуру. Тоді візьміть річ та нанесіть на хутряну поверхню отриманий засіб і лишіть, поки стружка не стане сухою на вигляд. Добре витрусіть виріб та візьміть щітку для хутра, аби розрівняти усі ворсинки.

Зауважте, що використовувати цей метод безпосередньо перед виходом на вулицю не варто – одяг із хутра може деякий час пахнути спиртом, тож необхідно дати йому повністю випаруватися.

Як почистити хутро норки

Як почистити хутро норки
Як почистити хутро норки

Для очищення поверхні виробу із хутра норки підходять два принципово різні методи – сухий та мокрий.

Сухий більш безпечний, однак впорається не з усіма видами забруднень. Він полягає у застосуванні звичайно тальку. На розкладений одяг необхідно нанести достатню кількість та потерти руками. Можна залишити у такому стані на 15 хвилин, після чого – ретельно витрусити тальк та прочесати хутро густою щіткою. Для закріплення ефекту повторіть процедуру кілька разів.

Вологий метод полягає у використанні води. Його використовують, лише якщо шерсть норки сильно забруднилася.

Для очищення поверхні готують розчин шампуню та тепло води. Чудово, якщо у вас знайдеться спеціальний шампунь для шерсті, він менше концентрований, а продаються такі засоби у зоомагазинах.

Необхідно влити досить засобу, щоб модна було збити багато піни – саме вона нам і знадобиться. Збиту піну потрібно накладати на поролонову губку та обережно протирати нею хутро. Важливо, що губка не повинна бути мокрою – щойно вона збирає досить води викручуйте її, адже на цікавить лише піна.

Пройшовшись по всій площі прочешіть шерсть щіткою та залиште, щоб висохла. Після цього повторно пройдіться по поверхні спеціальним гребінцем.

За наявності задавнених чи жирних плям потрібно скористатися нашатирним спиртом. 40 мл спирту розведіть у половині літри теплої води та додайте 20 г солі. Отриманим розчином з допомогою губки протирайте забруднену зону поки не помітите, що пляма зникла.

Як почистити хутро кролика

Для хутряних виробів із кролика теж підійдуть натуральні очисники (манка, висівки, крохмаль), однак є кілька специфічних методів.

Наприклад, застосування перекису водню (1 ч. л ) та нашатирного спирту (0,5 ч.л) . Для очищення змоченим у цей розчин спирту тампоном проводять по поверхні речі із хутром. Приблизно таку ж ефективність матиме й залучення розчину столового оцту. Після нанесення розчинів рекомендовано обробити поверхню ще тампоном, змоченим у чисту воду.

Інший спосіб – використання магнезії та очищеного бензину. Кашоподібні суміш оксиду магнію та бензину наносять на хутро та залишають на протязі на пів години. Опісля залишки речовини витрушують та розчісують виріб. Позбутися специфічного запаху та водночас надати блиску допоможе розчин оцту.

Хутро із кролика досить інтенсивно збирає пил через свою густину та є простий метод почистити одяг. Для цього наприклад шубу необхідно розвішати на крісло та обгорнути вологою бавовняною матерією. Таким чином із поверхні вдасться позбирати усю пилюку досить швидко.

Як почистити штучне хутро

Штучне хутро виробляють синтетичним шляхом, тож воно має менше обмежень щодо процедур, котрі можна застосувати для очищення поверхні. Найперше – одяг зі штучного ворсу  можна прати, і саме це найнадійніший спосіб очистки.

Рекомендовано прати хутряний одяг руками та не сильно його м’яти чи терти: зосередьтеся на більш полощучих рухах. Із миючих засобів оберіть неагресивний пральний порошок, який необхідно добре розвести у воді.

Можна почистити штучне хутро й у пральній машинці, та для цього виставте прилад на делікатний режим та температуру до 40 градусів. Не відтискайте одяг у машинці, адже штучні ворсинку можуть некрасиво заломлюватися. Діставши виріб після процедури необхідно злегка струснути його та розкласти сушитися, наприклад, на балконі.

Звісно, ви можете чистити штучне хутро вручну подібно до натурального. Однак для цього матеріалу заборонено використовувати ацетон та оцет (вони виїдають колір та можуть зробити некрасиву пляму).

Як почистити біле хутро

Як почистити біле хутро

Як почистити біле хутро

Для білого хутра також добре застосовувати природні абсорбенти, аналогічні до шерсті лисиці. Можна використовувати висівки, дерев’яну стружку, манку, крохмаль тощо. Засипаєте речовини у хутро, «промасажовуєте» його та видаляєте адсорбент разом із брудом.  Наприкінці необхідно пройтися щіткою та пилососом і вуаля  – одяг чистий.

Якщо ви помітили, що манка після витрушування дуже брудна, можете повторити процедуру кілька разів, аж поки назад не висипатиметься світла крупа – свідчення того, що річ чиста.

Щоб почистити біле хутро від особливо складних плям у нагоді стане очищений авіаційний бензин. Речовину необхідно перемішати зі звичайним картопляним крохмалем до стану кашки (врахуйте запах, тож проводьте процедуру очистки поверхні одягу на свіжому повітрі).

Отриманий засіб розподіліть щіткою та лишіть до висихання. Після цього добре витрусіть річ та прочешіть хутро.

Як почистити темне хутро

Як почистити темне хутро
Як почистити темне хутро

Найліпші помічники для темного хутра – грецькі горіхи та житні висівки, адже манка чи крохмаль можуть не вибитися до кінця та створювати ефект сірості.

Висівки необхідно підігріти до 70 градусів та «промасажувати» ними темне хутро. Процедуру рекомендовано проводити кілька разів, адже на темному ступінь забруднення важче розгледіти. Після процедури необхідно ретельно вичесати ворс.

Ще один метод, який найліпше підходить для темного одягу – застосування грецьких горіхів. Дрібно покришіть плоди горіха та закрутіть із у марлю чи бинт. Отриманим клубком ретельно протріть хутро. Такий нехитрий спосіб допоможе зробити одяг із хутра як новим.

Також аби чистити темний хутряний одяг рекомендують застосовувати пісок. Він повинен бути очищеним та досить гарячим, при «промасажовувати» крупинки активно притягують часточки бруду. Перевага ще в тому, що завдяки піску вдасться  почистити навіть дуже густу темне хутро, як, наприклад , у  бобра.

Як почистити хутро, щоб блищало

Іноді зі часом без видимих причин хутряні вироби стають тьмяними. Повернути природній блиск ще можна, правильно почистивши поверхню. Звісно, йдеться про те хутро, яке блищало із самого початку – наприклад, ту ж норку чи кролика. Для цього існують деякі секрети.

Так, щоб одяг знову красиво вилискував на сонці, знадобиться розчин рівних частин звичайного столового оцту із водою (підійде також розчин лимонного соку та води). Засіб необхідно просто розпилити на хутряну частину, або ж нанести з допомогою шматочка тканини, ніби протираючи поверхню. Після висихання розчину хутро необхідно прочесати.

Інший варіант – суміш води, мила та тваринного жиру. У літру гарячої води киньте 10 г натертого звичайного мила та 100 грамів тваринного жиру. Перемішайте, а опісля накапайте ще 10 крапель нашатирного спирту. Коли вода вистигне, але ще буде теплою,  нанесіть засіб на хутряну поверхню широким пензликом та дайте спирту висохнути.

Помилки і заборони при чистці

  • Головна помилка, яку допускають – намагаються прати вироби із натурального хутра. Запам’ятайте – такий одяг не любить води. Якщо ви поперете виріб, найімовірніше ворсинки злипнуться та утворять некрасиві пасма. Коли тримати виріб у воді занадто довго, основа зі шкіри можу занадто набухати і згодом потріскатися, від чого хутро втратить привабливий вигляд. Тому чистьте справжнє хутро одним із способів, перелічених вище.
  • Друга поширена помилка – неправильна сушка. В жодному разі хутряний одяг не можна виставляти на палюче сонце, або, що ще гірше – класти біля приладів, що дають тепло. Негативний ефект також матиме застосування ля цього процесу дубчиків чи сушок. Оптимальний варіант – розкласти шубу чи жилетки на сітку у приміщенні , що провітрюється, або ж на протязі.
  • Хутряні вироби заборонено прасувати – не важливо, чи то з лицевого боку, чи то з вивороту. Ліпше почепіть одяг так, щоб він вільно звисав: за деякий час складки зникнуть і прасувати нічого не треба буде.
  • Не можна використовувати будь-які агресивні засоби, типу розчинів для очистки від нальоту чи іржі або відбілювачі. У будь-якому випадку, коли сумніваєтеся чи підходить обраний розчин для того, щоб почистити шерстисту поверхню, нанесіть його на маленьку непомітну ділянку та погляньте за деякий час на ефект. Це однозначно відвадить від використання непідходящих засобів.
  • Дотримуйтеся пропорцій у рецептах. Забагато нібито безпечного спирту чи оцту здатні пошкодити поверхню хутряного вбрання.
  • Не експериментуйте із надто складними плямами. Коли трапилося так, що на хутряний одяг потрапила смола чи масляниста фарба краще не ризикувати із такими забрудненнями. У цьому випадку необхідно довіритися професійній хімчистці, аби не зіпсувати улюблений виріб ще більше.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали