Поради

Розраховуємо меню на весільний стіл

Розраховуємо меню на весільний стіл

Весільний банкет – це саме та частина урочистості, яка запам'ятовується усім гостям. Якщо оформлення залу, покупка сукні та замовлення весільного кортежу зазвичай проблем не викликає, то з весільним меню можуть бути різні труднощі. Адже нареченим хочеться, аби банкетне меню на весілля було щедрим, вдалим, однак без особливих надмірностей.

 

Коли число запрошених гостей буде підраховано, потрібно для себе чітко усвідомити, які страви та напої обов'язково повинні бути на святковому столі, і лише тоді вирушати в ресторан.

Як правило, спершу на весільному святі подають холодні закуски. Традиційно протягом перших трьох тостів гості просто їдять. Цей час буде складати тридцять-сорок хвилин. Трохи наситившись і випивши, люди починають веселитися, співати й розважатися.

Якщо ведучим вашого весілля буде активний тамада, то він неодмінно захопить присутніх весільними обрядами і кумедними конкурсами. За таких умов продуктів можна замовляти на тридцять-сорок відсотків менше.

Протягом першої години святкового застілля офіціанти повинні подати гарячий вид закуски. Але основні гарячі страви, а також гарніри зазвичай на столі з'являються в наступні три-чотири години. Тому конкретний час, коли подадуть кожну зі страв, краще обговорити з адміністратором заздалегідь. В іншому випадку може вийти так, що холодні закуски закінчилися, а гаряче ще не приготовлено. Звичайно, сидіти за порожнім столом навряд чи комусь із гостей сподобається.

 

Орієнтовна кількість страв

 

Нарізки

Вони можуть бути м'ясними, сирними, овочевими, а також рибними. М'ясну нарізку прийнято формувати з двох-трьох видів буженини, балика і ряду ковбасних виробів. На одного гостя в середньому варто виділити приблизно сто тридцять чи сто п'ятдесят грамів м'ясної нарізки.

Нарізку сиру потрібно тридцять п'ять грамів на гостя. Сирну нарізку прийнято доповнювати оливками і виноградом.

Обсяг овочевої нарізки повинен складати близько вісімдесяти грамів на людину.

За бажанням можна зробити замовлення рибної нарізки. Це може бути філе червоної риби, рибний балик, копчені види риб. На людину рибна нарізка повинна складати близько сорока грамів. Але якщо ви замовляєте рибу, то обов'язково вона повинна бути у формі філе.

 

Салати

Основна вимога до салатів полягає в тому, що вони мають бути переважно легкими. На весільному банкеті при достатку інших страв ніхто, напевно, не зрадіє олів'є або оселедцю під шубою. Краще зробити комбіновані, але легкі салати. Якщо ви замовите три різновиди салату, то на людину робіть розрахунок в сто шістдесят грамів.

 

Закуски

У ресторані вам неодмінно запропонують оригінальні види закусок у вигляді сирних кульок, канапе, міні-рулетиків з дорогими видами риб. Якщо фінанси дозволяють, то немає причин, щоб не погоджуватися. Такі страви завжди стають чудовою прикрасою столу, та й гостям вони дуже сподобаються.

Гарячу закуску прийнято подавати окремими порціями. Але досвідчені організатори весільних свят не радять взагалі у весільному меню передбачати порційні види страв. Адже один гість навряд чи проситиме добавку, а хтось може взагалі не доторкнутися до конкретної страви.

 

Гарніри

Вага кожного з гарнірів визначатиметься їх видом. Так, для рису буде достатньо ста тридцяти грамів. Якщо це картопля, тоді брати потрібно двісті п'ятдесят грамів.

 

Весільний торт

Звичайно, весілля не може обійтися без торта. Його загальну вагу потрібно розраховувати, виходячи з двохсот грамів на людину.

 

Спиртні і безалкогольні напої

Весільне меню, безумовно, передбачає і спиртні напої. І цей пункт один з найважливіших у плануванні меню. Адже гості на весіллі будуть різні. Бабусі можуть взагалі не пити, так само, як і діти. А ось молодь в цьому питанні буде більш активною. У середньому прийнято купувати на десять гостей чотири пляшки горілки або коньяку, по дві пляшки червоного і білого вина, по дві-три пляшки шампанського і по одному літру безалкогольного напою в розрахунку на одного гостя. Якщо весілля буде влітку, то безалкогольних напоїв має бути два літри на одну людину.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему