Поради

Електронні сигарети: шкода чи користь?

Електронні сигарети: шкода чи користь?

Азартно набуваючи шкідливі звички, людство потім не менш активно намагається винайти способи боротьби з ними. Чарівні пігулки від тяги до паління, унікальні жуйки, диво-пластир. Десять років тому цей список поповнила і електронна сигарета, плюси і мінуси якої будуть розглянуті далі.

Її поява стала обіцяти привабливу перспективу курцям звести кількість шкоди від нікотину до нуля. Звична сигарета в наш інноваційний вік пережила справжній ребрендинг, перетворившись в нібито нешкідливий електронний прилад.

Пристрій і принцип дії електронної сигарети

Як влаштована електронна сигарета
Як влаштована електронна сигарета

По суті, електронна сигарета - це інгалятор, який складається з декількох частин:

  • акумулятор, із  зарядним пристроєм;
  • багаторазовий змінний картридж з нагрівальним елементом і рідким нікотиновим розчином різної концентрації;
  • атомайзер - пароутворювач, який відповідає за ілюзію сигаретного диму;
  • світлодіод, що імітує світіння вогника сигарети.

Весь процес куріння зводиться до перетворення рідини в пар. При затягуванні розчин нікотину, випаровуючись, змішується з повітрям, і в легені повинна потрапляти лише невелика доза чистого алкалоїду. Його кількість залежить від вихідної концентрації нікотину в рідині картриджа.

Варіантів тут багато: від еквівалента супер міцних натуральних сигарет (48 мг / мл) до повної відсутності.

Теоретично, у потенційного користувача електронної сигарети є можливість спочатку підібрати собі дозу нікотину «до смаку» і поступово знижувати її до жаданої нульової позначки.

Здавалося б, все геніальне просто і ефективно. Але медики чомусь не поспішають аплодувати новоявленому методу.

Електронні сигарети: відгуки лікарів

Ставлення медичної спільноти до новинки неоднозначне. Деякі вважають, що електронна сигарета - не більше, ніж черговий успішний бізнес, а всі обіцянки про легкий спосіб кинути курити недоречні.

Їхній головний аргумент - відсутність необхідних досліджень щодо шкідливості електронних сигарет. Робити безапеляційні висновки про те, чи шкідлива електронна сигарета, можна тільки через кілька десятків років. У заправної рідини міститься маса добавок, безпека яких толком не вивчалася і знаходиться під великим питанням. А в ряді картриджів і зовсім виявлені канцерогени.

Зате тютюновий дим вивчений вздовж і поперек. І в тому, що шкода від нього нескінченно велика, сумніватися не доводиться. Тому будь-який спосіб піти від тютюнопаління іншою групою медиків сприймається за благо.

Ця частина лікарів зазначає ще одну позитивну властивість електронної сигарети. Справа в тому, що куріння становить два види залежності. Хімічна - від вдихаємих речовин. Часом вона становить всього лише 15%. Решта 85% - залежність ритуальна. Тоді електронна сигарета виявляється чудовим способом подолати цю кабалу.

Користь електронних сигарет

Чим корисні електронні сигарети?
Чим корисні електронні сигарети?

Людині, що палить протягом багатьох років, різко відмовитися від своєї звички непросто. Навіть при повному усвідомленні колосальності її шкоди. Виникає серйозний синдром відміни, муки від якого виявляються сильнішими за страх остаточно занапастити своє здоров'я.

Поступове зниження вмісту нікотину цілком може полегшити цей процес. На відміну від сигаретного диму, пар електронної сигарети не містить смол і продуктів горіння з характерними частинками сажі. Тому, навіть якщо враховувати недосконалість складу заправної рідини, шкода куріння електронних сигарет для легень істотно нижча.

У курців, які віддали перевагу електронному варіанту, пропадає ранковий кашель і задишка.

Крім того:

  • відсутній неприємний запах з рота;
  • не жовтіють зуби;
  • відновлюється нюх і смак у роті;
  • поліпшується колір обличчя.

Звичайне куріння отруює не тільки ту людину, яка курить. Пасивне вдихання тютюнового диму самим негативним чином позначається на здоров'ї оточуючих. Пар електронної сигарети практично не має запаху і розчиняється в повітрі вже через кілька секунд. Тому шкода електронних сигарет для оточуючих мінімальна.

У перший час електронне куріння було дозволено всюди, навіть у літаках. Зараз, правда, закони посилюються. Публічна демонстрація порочної звички - відвертий нонсенс у прагненні суспільства до здорового життя.

Проте, свідчення на користь електронної новинки дуже конкретні і красномовні. Ними рясніють рекламні буклети, а виробники старанно вдосконалюють моделі, посилюючи привабливість альтернативи тютюновому палінню.

Але, як відомо, у кожної медалі дві сторони. І та, що прихована, як правило, не так нешкідлива, як може здатися на перший погляд.

Шкода електронних сигарет

Наскільки шкідливі електронні сигарети?
Наскільки шкідливі електронні сигарети?

Потрібно чітко усвідомлювати, що електронна сигарета не є товаром медичного призначення. Ті сертифікати, які надаються виробником під час продажу електронних сигарет, документи вельми умовні і ніяк не гарантують безпеку споживача.

Не варто сподіватися і на солідні бренди, під егідою яких може випускатися продукція. Це не більше ніж гучне ім'я. Виробляються електронні сигарети в країнах Південно-Східної Азії. Склад рідини для них не регламентований.

Замість заявленого очищеного нікотину з харчовим гліцерином, в одному флаконі може знаходитися вся таблиця Менделєєва. При вибірковому дослідженні зразків сигаретної рідини фахівцям доводилося виявляти навіть діетиленгліколь - токсичну речовину, яка є складовою автомобільного антифризу.

Але навіть у разі ідеальної чистоти розчину, в ньому залишається нікотин, який і зумовлює залежність. Всі негативні дії цього наркотику зберігаються. Зниження нікотинової дози на практиці відбувається рідко. Завзяті курці стверджують, що сигарета без нікотину - як котлета без м'яса, тому попит на безнікотинові картриджі залишається невеликим.

Більше того, в деяких людей нікотинова залежність посилюється. Озброївшись рекламною пропагандою про відсутність шкоди, курці, раніше обмежені турботою про здоров'я, під впливом електронної вседозволеності тягнуться за сигаретами в два рази частіше. Добова потреба в наркотику зростає.

При цьому немає попереджувальних написів про шкоду здоров'ю. Інтрига новизни і удосконалений дизайн продукту роблять його привабливим для людей некурящих. Обіцянки безпеки відкривають двері спокусі побалуватися модною іграшкою. Скільки людей в результаті долучається до паління - ніхто не знає.

До кінця об'єктивний вердикт щодо того, шкідливі чи ні електронні сигарети, буде винесено пізніше. Минуло недостатньо часу для аналізу перспектив її впливу. Але вже зараз є всі підстави проявити розумну настороженість і ретельно зважити всі «за» і «проти».

Думки та відгуки курців про електронні сигарети

Електронна сигарета: відгуки курців
Електронна сигарета: відгуки курців

Більшість прихильників сигаретного ноу-хау схвально відгукуються про продукт. Багато хто відзначає поліпшення самопочуття після переходу на електронну версію сигарети.

Типові цитати відгуків користувачів про електронні сигарети на форумах: «... не дере горло ...», «... став відчувати аромат свіжого повітря ...», «... пропав кашель ...». Судячи з цього, неабияка кількість курців не має наміру повертатися до традиційного процесу, відчувши різницю у відчуттях.

Однак, число реальних людей, які кинули палити вкрай мало. Наполегливо складається враження банальної підміни механізму потурання своїй слабкості. Дай бог, щоб він дійсно виявився менш небезпечний.

Професійні медичні сайти не рясніють особливим оптимізмом з цього приводу і намагаються доступно пояснювати читачам чим небезпечні електронні сигарети. Лікарі впевнені, що тютюнова залежність не така проста, як здається. Однією зумисною нікотиновою терапією, без потужної мотивації, справі не допоможеш. А у випадку з електронною сигаретою велика ймовірність посилення проблеми.

Коротко про фінансовий аспект

Те, що електронна сигарета є практично вічною і економить бюджет курця, - міф чистої води. Всі її складові - виключно витратні частини, що вимагають регулярних вкладень.

Робочий ресурс різних виробників помітно відрізняється, але в середньому він дорівнює 5-7 звичайним сигаретам.

Якщо вже прийнято рішення на користь електронного варіанту, потрібно приготуватися і до збільшення витрат. Поважаючі себе виробники не скупляться на дослідження експертів, але всі витрати, природно, компенсують ціновою політикою. Тому більш-менш надійні моделі і перевірені рідини для заправки стоять досить дорого.

Так що, будь-яке куріння відчутно б'є не тільки по здоров'ю, але і по кишені.

Єдина можливість позбутися від абсурду самознищення за власні гроші - повна і безкомпромісна відмова від згубної пристрасті.

Відео про шкоду електронних сигарет

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: електронні сигарети, сигарети, шкідливі звички
В тему