Поради

Як економити бензин? 13 простих порад

Як економити бензин? 13 простих порад

Зростаючі ціни на бензин, високий курс гривні по відношенню до долара і євро, серйозне подорожчання автомобілів - з цими проблемами вже довелося зіткнутися більшості українським водіям. Для економії деякі автомобілісти різко скорочують кількість поїздок на особистих автомобілях і намагаються максимально знизити свої витрати.

Залежно від автомобіля, міста, віддаленості будинку від роботи витрати на бензин можуть становити 1500-5000 гривень щомісяця. Сума для сімейного бюджету доволі суттєва. Тому можна виділити ряд порад експертів і простих водіїв, які допоможуть економити паливо. Водночас питання економії часто призводить до погіршення якості, тобто зниження задоволення, отриманого від поїздки.

Правильно вибирайте моторне масло

Правильне моторне масло дозволить зекономити бензин
Правильне моторне масло дозволить зекономити бензин

Витрата палива залежить від використовуваного моторного масла. Двигун працює на суміші бензину і повітря, яка приводить в рух поршні і інші частини мотора. Опір, що виникає при цьому, вимагає витрат енергії, отже, витрати пального. Моторне масло забезпечує змащування деталей двигуна, чим меншою в'язкістю воно володіє, тим легше відбувається рух і витрачається менше палива. Тим, хто замислюється про те, як економити бензин, слід звертати увагу на цей важливий параметр. Синтетичне масло з низьким рівнем в'язкості дозволяє скоротити витрати на 5-10%.

Витрата бензину і додаткове обладнання

Кондиціонер, автомагнітола, грубка, фари, двірники, супутникова навігація і будь-яке інше додаткове обладнання, яке працює в салоні автомобіля, витрачає паливо. Через це ви витрачаєте бензину на 5-30% більше, а це немало. Звичайно, в іншому випадку комфортність поїздки страждає, але іноді краще нею пожертвувати. Якщо потрібно дотягнути до заправки в екстреній ситуації, варто відключити всі додаткові пристрої.

Перевірте повітряний фільтр

Слід регулярно перевіряти повітряний фільтр вашого автомобіля. Якщо він забруднений, то через нього проходить менше повітря, з цієї причини ви витрачаєте більше палива. Для того щоб перевірити його стан, поставте фільтр на просвіт. Коли він перестає пропускати світло, пора провести заміну.

Витрата палива при спокійній їзді

Про вплив стилю їзди на кількість витраченого бензину говорять всі. Звичайно, дуже приємно на старті, сидячи в своїй десятирічної машині, обігнати новеньку іномарку. Але при цьому ви витратите зайвий бензин, а ваш виграш буде вельми умовним. Може в сусідньому автомобілі сидів економічний водій. Експерти кажуть, що спокійна їзда допоможе заощадити до третини всіх витрат, якщо порівнювати з агресивною їздою.

Витрати палива при спокійній їзді зменшуються
Витрати палива при спокійній їзді зменшуються

Максимальна економія палива досягається, коли на бензиновому двигуні перемикання швидкостей здійснюється на 2,5 тисяч об / хв (і 2,0 тисяч об / хв для дизельного). При цьому відсутні різкі натискання на педаль газу, а машина набирає хід плавно. Аналогічне правило і для гальмування. Воно не повинно бути різким. До речі, як кажуть механіки, у випадку з карбюраторним двигуном, ефект від так званого «передбачення» дорожньої ситуації сильно помітний.

Фахівці стверджують, що психологічний бар'єр від «я - гонщик» до «я не поспішаю, але не гальмо» треба переходити відразу. Сенсу намагатися зберігати обороти на 2-2,5 тисячах немає, але тиснути при цьому на педаль, вимагаючи від автомобіля динаміки, немає. До речі, дискомфорт від повільної їзди пройде швидко. При цьому дуже приємно, коли машину, яка різко стартувала на світлофорі і обдала вас хмарою вихлопних газів, ви повільно наздоганяєте на іншому світлофорі.

Зайві деталі збільшують витрату палива

На заводі виробник тестував аеродинаміку моделі вашого автомобіля на різних макетах. Тому, якщо зовні машини з'явилося щось, що не передбачено виробником, це означає збільшення опору руху. Відповідно підвищується і витрата палива.

Сюди можна включити і широкі диски, і багажники, і «мухобойки». З цього списку єдиним необхідним може бути багажник. Але варто згадати, скільки автомобілістів їздить по місту з порожніми багажниками. Тим часом, сам багажник коштує кілька сотень доларів, до того ж витрата палива підвищується. Тому багажник варто використовувати тільки в міру необхідності і відразу ж знімати.

Зберігайте середню швидкість руху

Якщо два абсолютно однакових автомобіля їдуть з однаковою швидкістю, це зовсім не означає, що витрата палива у них однакова. Вона може різнитися до 30%. Справа в тому, як поводиться водій. Це легко продемонструвати з заторах, які схожі на низку пересувань і зупинок. Неправильна поведінка в корках - швидкий старт і швидке гальмування. Тут збільшується витрата, підвищується ризик врізатися у машину попереду і підставити себе під авто, яке їде за вами слідом.

Тому експерти радять їздити якомога рівномірніше з невеликою, але постійною швидкістю. Це допомагає мінімізувати скачки обертів. У випадку з українськими дорогами, правда, спроба тримати дистанцію, прибрати швидке гальмування і розгін, призводить до збільшення дистанції між машинами. І, як показує практика, в просвіт обов'язково пролізе хтось третій. Навіть якщо йому туди і не треба.

Як шини впливають на витрату палива?

Як шини впливають на витрату палива?
Як шини впливають на витрату палива?

Дуже часто зустрічається порада перекачувати колеса. Це, нібито, допомагає економити на паливі. І дійсно, при звичних показниках манометра (в залежності від кількості пасажирів - 2,0-2,2), тиск в 2,4-2,5 дозволяє трохи, але заощадити.

Втім, ця економія вельми сумнівна. Тут підвищується навантаження на підвіску. І це при наших, далеко не ідеальних дорогах. Ремонт може обійтися в рази дорожче і не покриє економію на паливі. Крім цього, покришка може мати бічний поріз або дірку, яку заробили на шиномонтажі. Перекачуванням можна розірвати колесо. А при русі на трасі це небезпечно для життя пасажирів.

Своєчасне технічне обслуговування і хороший стан автомобіля

Головне правило автомобіліста: за власною машиною потрібно стежити і доглядати. На витрату бензину впливає не тільки паливна система. Проблеми з ходовою, будь-які дефекти корпусу, проблема з електрикою. Все це підвищення витрат. Тому важливо регулярно проходити ТО автомобіля.

Економія на паливі - це скоріше «бонус» до безпеки пасажирів. І порадьтеся з механіками. Наприклад, напівсинтетичні і синтетичні масла дозволяють економити до 6%.

Витрата палива на кондиціонер

Чи є у вас в машині кондиціонер? Якщо вам хочеться економити на паливі, то забудьте, що він у вас є. Це допоможе заощадити до 20%. Але варто зазначити, що відкрите вікно погіршує аеродинаміку машини, що так само призводить до зростання споживання. Це хоч і непомітно в умовах міських пробок, але на трасі кидається в очі.

Як варіант, можна не в сильну спеку включити обдування зовнішнім повітрям, не використовуючи кондиціонер.

Обирайте механіку

Автоматична коробка передач витрачає паливо на 10-15% більше, ніж механічна. Якщо для вас більш актуальним є питання, як економити бензин на механіці, слід врахувати, що своєчасне перемикання на знижену передачу не тільки зменшить навантаження на двигун, а й дозволить ефективно витрачати паливо.

Використовуйте підігрів та утеплення двигуна

Утеплення двигуна зимою
Утеплення двигуна зимою

Чим частіше автомобіль заводять і прогрівають, тим більше буде витрата палива. У холодну пору року власникам машин доводиться прогрівати двигун. Після тривалого перебування на морозі його важче завести, також це негативно впливає на стан обладнання та його ресурс. Для того щоб зменшити витрату бензину, слід використовувати спеціальний підігрів. Частина пристроїв працює від електроживлення, проте все більше стають популярними автономні моделі.

Якщо машина швидко прогрівається, вона витрачає менше палива. Завдяки спеціальним автомобільним ковдрам з вогнестійких матеріалів, ви зможете довше зберігати тепло. Двигун буде повільніше остигати, що дуже корисно, коли ви приїхали кудись ненадовго і збираєтеся незабаром знову вирушити в дорогу.

Для економії палива об'їжджайте корки

Додаткова витрата бензину - коли ви часто глушите і заводите машину, гальмуєте і розганяєтеся. Експерти запевняють, що регулярне вимикання запалювання на світлофорах - це самообман. Тому, віддайте перевагу дорозі, де немає корків, якщо вона навіть і довше, ніж витрата часу на затори.

Для різних автомобілів довжина вільного шляху, який може дати економію становить від 1,2 до 1,8 км. Варто зазначити, що довга дорога без пробки може зайняти менше часу, ніж коротка в заторі. До того ж витрата палива при стоянні в пробках помітно збільшується.

Економте на спільних поїздках

В Америці вже давно існує система CARPOL. Вона дозволяє істотно економити на використанні автомобіля. Суть її в тому, що транспорт використовується спільно. Наприклад, якщо ви і ваш сусід працюєте в центрі міста, то на роботу можна їздити разом, а машини чергувати. Такий підхід може заощадити гроші обом, і, до того ж, зменшить кількість викидів шкідливих газів, які утворюються при роботі двигуна.

У нашій країні, звичайно, такий варіант можна назвати як «підвозити попутників». Садити чи ні в машину незнайомих людей - це справа кожного, але ось заощадити на дорозі зі знайомим можна однозначно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто
В тему