Найпопулярніший напій у богемних колах. Ван Гог, Ернест Хемінгуей та інші визнані і невизнані генії очікували приходу музи за келихом абсенту. Тож, з чого роблять абсент і як його пити – розглянемо далі.
Що таке абсент?
Абсент – це міцний алкогольний напій зеленого кольору, який виготовляють шляхом додавання екстрактів трав і ефірних олій в очищений спирт. Довгий час вважалося, що своєю репутацією абсент зобов'язаний туйону – токсичній речовині, яка міститься в екстракті гіркого полину. Однак сучасні дослідження говорять про те, що ефект туйона як галюциногену був сильно перебільшений. Разом з ефірними оліями він просто перекриває смак спирту (міцність абсенту становить 55 – 65%, в окремих випадках – до 89%), що призводить до потужного сп'яніння.
Якого кольору буває абсент
Традиційний вигляд абсенту – алкоголь зеленого кольору: від салатового до глибокого смарагдового. У лінійці деяких виробників присутні і абсенти інших кольорів:


- бурштинового – такий абсент в процесі виробництва проходить подвійне очищення і вважається елітним, його приємно пити, бо володіє м'яким смаком;
- рубінового – насичений колір цього абсенту надає екстракт граната, такий абсент володіє незвичайним присмаком;
- темно-коричневого – для приготування такого абсенту використовують не листя полину, як у класичній рецептурі, а коріння, до якого додають настій чорної акації. Для такого абсенту характерні солодкі нотки, тож пити краще з лаймом.

Хто придумав абсент?
Історія абсенту корінням сягає в ті давні часи, коли настоянки з полину вважалися дієвим лікарським засобом. Однак то були тільки попередники абсенту.
Версій винаходу власне абсенту кілька.
За однією з них, у 18 столітті він був створений сестрами Енріо, що дали йому назву «Bon Extrait d Absinthe». Вживання настоянки було начебто цілющим.
За іншою версією, в цей же час рецептура чарівного напою була розроблена П'єром Орлинером, який також застосовував її в медичних цілях. Є думка, що лікар просто використовував рецепт сестер Енріо. Однак саме йому вдалося популяризувати абсент, тому винахід асоціюють з його ім'ям.
Як пити абсент?
Способи вживання абсенту переслідують лише три основні цілі:
- зниження міцності напою. Знаючи, скільки градусів в абсенті, ви розумієте, що випити його чистим зможе не кожен;
- маскування гіркого смаку полину;
- вивільнення ефірних олій.
Цікаво, що спирт виконує функцію консерванту, який утримує розчинені в напої ефірні олії (40 градусів для цього буде недостатньо). Таким чином, пити чистий абсент сенсу немає – напій буде міцним, а смак не розкриється повністю.
Однак абсент є прекрасним аперитивом, який підвищує апетит. Досвідчені дегустатори абсент охолоджують майже до нульової температури і випивають з вузьких чарочок залпом. Разова доза не перевищує 30 грамів.

Класичний французький спосіб вважається найбільш правильним.
У келих наливають 30 – 50 мл напою, на зверху встановлюють особливу перфоровану ложечку, на яку кладуть кубик цукру. На цукор ллють крижану воду до тих пір, поки напій не почне мутніти (зазвичай співвідношення абсенту і води складає 1 до 3 – 5).
Розведений спирт перестає утримувати ефірні олії, які утворюють з водою емульсію, випадають в осад і починають виділяти особливий аромат. Існує також науково непідтверджена версія, що таким чином вода активізує туйон.
Чеський спосіб (з підпалюванням) вважається даниною сучасній барній культурі і моді. Спосіб дуже видовищний.
У невелику чарку наливають абсент, зверху кладуть абсентну ложечку, а на неї – змочений в абсенті рафінад. Його підпалюють і чекають, поки він розплавиться, перетворившись в карамель, і крізь отвори в ложечці просочиться в абсент. Ложечку із залишками карамелізованого цукру опускають в чарку і перемішують вміст. Можна додати крижаної води – це пом'якшить смак.
Російський спосіб (з цукровим сиропом)
Попередньо розводять цукор з водою, додають його в абсент (пропорції – за смаком). Можна зробити навпаки і додати видовищності: підпалити чистий абсент, загасити і перелити в келих з сиропом.
«Дві склянки»
Знадобляться велика склянка і маленька чарка. Чарку ставлять в склянку і наповнюють її абсентом. Потім в неї повільно ллють воду: рідини перемішуються і перетікають в склянку. Коли в чарці залишається тільки вода, напій готовий до вживання.
Особливі способи (для професіоналів)
Особливе задоволення можна отримати, спостерігаючи за тим, як підносить абсент бармен. Існують особливо екстремальні, багаторівневі способи подачі, в яких посуд попередньо готують, абсент підпалюється, перетікає з одного келиха в інший і змішується з іншими напоями.
З чим п'ють абсент?
- абсент зі спрайтом – одне з найвдаліших поєднань, також можна пити з колою, лимонадом;
- з апельсиновим, ананасовим соками;
- з часточкою лимона;
- з тоніком;
- з морозивом або фраппе;
- в коктейлях (Хіросіма, Б-53).
Абсент – це аперитив, який подається перед початком трапези. Однак якщо ваше завдання – вразити гостей коктейлями на основі абсенту, поставте на стіл гіркий шоколад, цитрусові або морепродукти.
Міфи про абсент
- Існує міф про те, що абсент – скоріше наркотик, ніж алкоголь. Однак сучасні дослідження довели, що зміст туйону настільки незначний , що дія алкоголю настане набагато раніше, ніж інтоксикація.
- До початку 19 століття абсент набував все більшої популярності, і разом з тим у нього з'явилася величезна кількість супротивників. Виробники вин через втрату прибутку доклали максимум зусиль для того, щоб абсент був оголошений коренем усіх соціальних проблем і заборонений для розповсюдження.
- Поширена думка про те, що абсент необхідно подавати з палаючим шматочком цукру. Але це лише через те, що солодким традиційно маскують смак міцного алкоголю або тютюну, якогось особливого стосунку саме до цього напою звичай не має.
З початку 21 століття абсент відновлював свої права і на сьогодні повністю реабілітований. Наразі у Франції дозволене його виробництво, а популярність шириться в усьому світі.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.