Поради

Диван або ліжко: що обрати для спальні?

Диван або ліжко: що обрати для спальні?

Здоровий сон залежить від часу та якості спального місця. Тому так важливо знати, що вибрати для спальні: диван чи ліжко? Що краще забезпечить міцний сон та нормальне самопочуття?

Будь-яке спальне місце повинне відповідати певним стандартам якості:

  • Воно повинне бути рівним, щоб за час сну хребет у зручному положенні розвантажився, а не деформувався, а м’язи розслабилися;
  • Середньої жорстокості, адже опорно-руховому апарату людини надмірно жорстка поверхня тільки шкодить. Лише ортопедичні матраци відповідають рівню середньої жорсткості;
  • Просторими, аби мати змогу розслабити всі групи м’язів. Ідеальною шириною для сну людини є відстань, яка без перешкод вміщає простягнуті вбік зігнуті лікті.

Перш ніж обирати диван чи ліжко у спальню варто врахувати розмір приміщення, дизайн та що забезпечить кращий комфорт.

Розмір кімнати при виборі дивана або ліжка

Розмір приміщення має значення. Воно впливає на комфортність житла і відповідно на якість життя власника.

Якісні ліжка потребують простору і будуть зовсім недоречними у маленькій кімнаті. Дивани, залежно від габаритів та моделі розкладання, розмістяться і в невеликих приміщеннях.

Щоб уявляти це чіткіше, давайте поговоримо мовою цифр. Насамперед, розглянемо типи ліжок та скільки місця вони займають.

Так, ширина спального місця в односпальному ліжку сягає 80, 90 чи 100 см, в півторачках – від 100 до 150 см, в двоспальних – 160, 180 або 200 см. Довжина ліжка повинна відповідати формулі: ріст людини + 20 додаткових см.

Якщо розмір ліжка влаштовує, він гармонійно вписується в дизайн і ще залишається багато вільного простору, то сміливо купуйте ліжко. Якщо після ліжка в кімнаті залишилося обмаль місця і це створює незручності, обирайте компактний диван. Він буде доповненням до інтер’єру і спальним місцем водночас.

Плюси і мінуси ліжка

Здавна ліжко було головним атрибутом спальні, адже в ній людина проводить 15% свого життя. Його розташуванню, матеріалу виготовлення надавали особливого значення. Вважалося, що правильне його положення дозволить людині залишатися у спокою самим з собою.

Зараз комфорт та деталі інтер’єру, такі як ліжко, не менш важливі ніж у старовину. Більшість знань про вплив ліжка на життя та здоров’я власника дійшли до нас і збереглися у формах практик та вірувань.

Однак ліжко має цілий ряд переваг, які варто знати.

Переваги та недоліки ліжка
Переваги та недоліки ліжка

Переваги ліжка

  • Забезпечує рівне спальне місце для людини;
  • До нього легко підібрати високоякісні ортопедичні матраци;
  • Основу ліжка утворює дерев’яний чи металевий каркас, що вирізняється своєю міцністю та зносостійкістю;
  • Гармонічно вписується в інтер’єр приміщення;
  • Відповідно до сезону та температури навколишнього середовища матраци перевертають;
  • Не потребує особливого догляду.
  • Міцне та довговічне, зокрема із справжнього дерева, якому не страшні фізичні навантаження.

Ліжко – дорога покупка, особливо якщо із цільного матеріалу. Металеве чи дерев’яне ліжко обійдеться значно дорожче від, наприклад, меблів з МДФ, ДПВ чи ДСП.

Це той випадок, коли ціна дорівнює якості. Вам потрібне довговічне, якісне, естетично привабливе ліжко, то дорожчий варіант відповідає усім цим вимогам.

Однак як атрибут спальні ліжко має й ряд недоліків.

Недоліки ліжка

  • Забирає значну частину приміщення;
  • Задоволення не з дешевих;
  • Якщо ліжко суцільна конструкція, то воно не складається і не звільняє простір, якщо ліжко-трансформер, то ховається і не займає місця;
  • Його важко пересувати в межах кімнати через його значну вагу та великий розмір;
  • У стандартних конструкціях немає відділення для білизни, що створює додаткові незручності.

Незважаючи на мінуси, чимало людей надають перевагу саме ліжку, бо переконані у тому, що це найкращий варіант для спокійного та здорового сну.

Чим ліжко краще за диван?

Найбільшою перевагою ліжка перед диваном є рівна поверхня без стиків. Завдяки цьому сон людини буде міцним та здоровим, адже ніщо вночі не заважатиме і не буде вдавлюватися в тіло.

Якщо вас не влаштовує матрац ліжка, його завжди можна замінити на інший, більш якісний. В дивані такого не зробиш.

Ліжко в спальні не потребує особливого догляду. Чого не скажеш про диван. Його оббивка з часом брудниться, втрачає свій естетичний вигляд і потребує оновлення. А це створює додаткові труднощі, адже ця справа не з легких і без сторонньої допомоги вам не обійтися.  

Якісне ліжко прослужить довше ніж диван. Йому не зашкодять дитячі пустощі та не надто дбайлива поведінка дорослих.

Плюси і мінуси диванів

Дивани – різновиди меблів, які створюють комфорт і затишок в домі та економлять житлову площу. Вони вражають різноманіттям моделей, практичністю, привабливістю та ергономічністю.

Як і будь-які меблі дивани мають свої переваги та недоліки.

Переваги та недоліки дивана
Переваги та недоліки дивана

Переваги диванів

  • Вони трансформуються, зберігаючи житловий простір;
  • Багатофункціональні;
  • Ергономічні;
  • Додають ноту розкоші в інтер’єр приміщення, виглядаючи при цьому завжди охайно;
  • Можуть стояти будь-де в спальні, легко переставляються і пересуваються;
  • Зазвичай механізми трансформації нескладні у використанні, з якими справляться й маленькі домочадці;
  • Доступна ціна;
  • У меблів вмонтоване спеціальне відділення для білизни, що економить місце в спальні тощо.

Недоліки диванів

  • Важка заміна матрацу та оббивки;
  • Спальне місце в дивані зазвичай нерівне через стики в конструкції меблів;
  • Потреба в наматрацнику;
  • Трансформаційні механізми вимагають особливого догляду;
  • Багато підробок, неякісних моделей, які без навиків важко розпізнати.

Чим диван кращий за ліжко?

Диван багато в чому кращий ліжка. Найперше, це своєю функціональністю. Так диван - місце для сидіння, місце для сну, місце для дитячих ігор чи дозвілля. Ця модель меблів суттєво впливає на зовнішній інтер’єр приміщення. Так розкладений диван перетворює кімнату на спальню, а складений – на вітальню.

Зараз випускають моделі диванів, на яких можна не лише сидіти, а й напівсидіти. Такі меблі вражають своєю практичністю, оригінальним дизайном, ергономічністю.

Трансформаційні властивості – це одна суттєва перевага дивана над ліжком. Він без великих зусиль перетворюється на спальне місце і навпаки. І що не менш важливо, при цьому зберігається житлова площа приміщення. Це актуально для невеликих приміщень.

Суттєвою перевагою дивана є те, що його можна розташувати будь-де в кімнаті. Чого не скажеш про ліжко. Ліжко ставлять, насамперед, враховуючи практичність, зручність розташування, комфорт тощо.

Диван практичний і не вимагає конкретного розміщення, важливо щоб він вписувався в інтер’єр спальні. В тренді останнім часом центричне розміщення меблів. Це стосується й диванів. Помаленьку відмовляються від пристінного розташування, відповідно до радянських традицій, і враховують власні уподобання та дизайн помешкання.

У будь-якому дивані наявне відділення для білизни, чим похвалиться не кожне ліжко. Це економить не тільки площу кімнати, а й дозволяє в короткі терміни прибрати спальне місце.

Окрім того дивани завжди виглядають охайно, особливо прибрані. Над доведенням ліжка до належного вигляду потрібно потратити значно більше часу. І якби там не було, а ліжко залишається місцем для сну, а функцію дивана одним спанням не обмежиш. 

Диван або ліжко: що краще для маленької квартири?

Маленька квартира – реалії багатьох сучасних жителів міста. Розширити межі помешкання немає можливості, проте можна так компактно розмістити меблі, що залишиться вільне місце.

Насамперед, важливо визначити, які меблі переважатимуть в інтер’єрі квартири. Коли ви полюбляєте класичні меблі традиційних розмірів, то варто поміркувати над правильним розташуванням наявних меблів. Головне не перевантажувати кімнату меблями, декоративними елементами, щоб не створювати відчуття тісняви.

Ліжко ставлять паралельно до вікна і по діагоналі до дверей, щоб бачити всю кімнату. Диван розташовують так же, або по-іншому відповідно до уподобань та стилю. Однак зважте, що великі громісткі меблі в невеликих кімнатах зовсім недоречні.

Щоб зекономити місце і зберегти затишок в оселі варто все-таки обирати компактні дивани, котрі створять комфортне проживання не лише вам, а  й близьким.

Турбує питання стиків у диванах? Це вирішується доволі просто. Придбайте наматрацник і всі проблеми позаду.

Ви – прибічник ноу-хау у світі меблів? То вам ідеально підійдуть меблі-трансформери різної конфігурації.

Так можна придбати шафу з умонтованим ліжком, унікальний диван, який легко перетворюється в двохярусне спальне місце. Такі ліжка зазвичай піднімаються вертикально і перетворюють на стильну стінку. Так трансформуються як одно-, так і двоспальні ліжка.

Ці конструкції дозволяють економити житлову площу і легко перетворять спальню у вітальню і навпаки.

Не погано було б використати ще деякі хитрощі, аби квартира здавалася більшою і просторішою, такі як дзеркальні поверхні шаф, глянцеві стелі, штучне освітлення тощо.

Що доцільніше для маленької кімнати: диван чи ліжко? Питання смаку та власного бачення комфорту. Якщо ж питання вільного місця в квартирі стоїть досить гостро, то краще обирати компактні малогабаритні меблі, такі як дивани, або ж меблі-трансформери.

Диван чи ліжко? Відео поради

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Інтер'єр, Меблі, квартира
В тему