Поради

Як підвищити імунітет у дитини

Як підвищити імунітет у дитини

Низький імунітет у дитини — тема для суперечок і спекуляції фармацевтичної індустрії. Особливо ця тема актуальна взимку, коли діти найчастіше хворіють на вірусні інфекції. Усі батьки хочуть відгородити свого малюка від хвороб, зберегти його здоров'я та не знають, як зміцнити імунітет дитини. У мережі існує безліч рекомендацій щодо того чи іншого препарату, є також «бабусині» рецепти, які, як зазначено, врятують дитину від будь-якої хвороби. Чи так це?

Детальніше про те, що впливає на збільшення та зниження імунітету та як підвищити імунітет дитини читайте в статі.

Чому важливо підвищувати імунітет дитини?

Імунітет потрібен для того, щоб захищати організм від чужорідних організмів, які руйнують клітини та порушити функції їх життєдіяльність. Коли імунітет слабкий, він ніби сліпий — не бачить їх. Чужорідними можуть бути як зовнішні патогенні організми (віруси та бактерії), так і внутрішні клітини-мутанти.

Серед найбільш важливих причин зниження імунітету у дітей — неправильне харчування, недолік вітамінів, порушення режиму сну. В комплексі всі ці причини призводять до ослаблення організму, появи хронічних захворювань.

В той самий час зміцнення імунітету не гарантує того, що дитина не захворіє. Парадокс полягає в тому, що якщо вірус проник в слизові оболонки, а в крові немає антитіл до цього вірусу, дитина захворіє. Імунітет до вірусу з'являється після щеплення або хвороби, коли сформуються антитіла.

Відомий педіатр Комаровський пояснює, що представлені на ринку імуномодулятори володіють не доведеною ефективністю. Лікар каже, що через три дні після попадання інфекції, організм самостійно виробляє інтерферон, здатний впоратися з інфекцією, і ніякі ліки йому не потрібні.

Симптоми зниженого імунітету

Якщо батьки помітили у дитини більш ніж два симптоми з даного списку, потрібно звернути увагу на його імунітет:

  • Порушення роботи шлунково-кишкового тракту: запори, діарея, болі в животі.
  • Дитина скаржиться на слабкість, втому.
  • Часті ускладнення в наслідок перенесених вірусних захворювань, такі як бронхіт, отит, ангіна.
  • Наявність алергії.
  • Підвищене випадання волосся, ламкість нігтів.
  • Часте появлення герпесу — більше 2-х раз на рік, інших грибкових захворювань.

Найчастіше зимою діти хворіють на вірусні інфекції. При правильному поводженні симптоми вірусу проходять через 3-7 днів, залишаючи стійкий імунітет. У більшості випадків організм сам справляється з інфекцією.

Малюки до 4 років в нормі хворіють на вірусні захворювання до 6 раз на рік. Діти 4-5 років — до 5 разів, від 6 років і старше — 4 рази на рік.

Якщо малюк пішов в дитячий сад, кількість захворювань може зрости до 10-12 разів на перший рік перебування в саду, і це теж вважається нормою. Адже раніше він не стикався з подібними вірусами, його імунна система не вміє з ними боротися.

Продукти для підвищення імунітету

Продукти для підвищення імунітету
Продукти для підвищення імунітету

Що потрібно давати дитині для підвищення імунітету? Наступні продукти дозволять підтримати захисні сили організму дитини в будь-який час року і стануть справжнім помічником при інфекціях.

  • Мед і горіхи, які багаті на вітаміни В2, В6, Е та інші. Починаючи з 1 року можна вводити в раціон дитини горіхи та мед. Ідеальним рецептом буде суміш товчених горіхів з медом. Такі ласощі сподобаються малюку, адже страва має солодкий смак. Обмежте споживання горіхів з медом 1 чайною ложкою в день.
  • Фреші. Якщо дитина не хоче їсти овочі — можна змішати їх з фруктами, медом і подати у вигляді фрешу. Наприклад, змішайте огірок, сік чверті лимона, трошки імбиру та чайну ложку меду. Збити блендером до однорідної маси та запропонуйте малюкові у вигляді соку.
  • Цибуля та часник. Навряд дитині сподобається смак цих продуктів, але в них містяться такі вітаміни, як С, РР, В1, В2, В5, В6.
  • Трави, ягоди. Вітаміни, що містяться в трав'яних чаях та ягідних компотах зміцнюють імунітет і надають сил дитині, особливо взимку. Можна використовувати відвар ромашки, шипшини, додавати ягоди малини та смородини.
  • Риб'ячий жир багатий на жиророзчинні вітаміни А і D. Сьогодні можна приймати цю добавку в капсулах під назвою «Омега-3».

Як підняти імунітет дитині взимку?

Існує безліч способів посилити захисні функції організму та всі вони засновані на поліпшенні якості життя дитини.

Як зміцнити дитячий імунітет взимку
Як зміцнити дитячий імунітет взимку

  • Важливо дотримуватися режиму сну без збоїв: укладати та будити в один і той же час. При цьому для сну повинно бути виділено не менше 10 годин не залежно від віку дитини.
  • Потрібно дотримуватися збалансованого харчування. Існують норми правильного харчування для дітей, спеціально розроблені та прийняті на державному рівні. Одна з головних рекомендацій — це споживати якомога більше фруктів та овочів, зменшити до мінімуму споживання цукру. Цукор сприяє зростанню патогенних грибів у кишківнику, що негативно впливає на імунітет дитини. Також потрібно мінімізувати кількість нітратів. Організм буде постійно виводити непотрібні речовини, витрачаючи мінерали та вітаміни. Таким чином, на боротьбу із зовнішнім ворогом залишиться менше сил і ресурсів.
  • Прогулянки на вулиці не менше 2-х разів на день. Замість того, щоб піти в дитячу кімнату або поїхати в гості, краще прогулятися по парку на свіжому повітрі.
  • Частіше провітрювати кімнату. Прагнути підтримувати температуру в кімнаті не вище 21 градусів та вологості повітря в межах 50-70%.
  • При необхідності зволожувати слизову носа. Слиз у носі служить для запобігання потрапляння вірусу в дихальні шляхи. Тому для підтримки вологості потрібно використовувати сольовий або фізіологічний розчин. Такий розчин краще купувати в аптеці, а не робити самостійно вдома.

Крім основних рекомендацій, детально зупинимося на тому, як зміцнити імунітет дитини у різному віці.

Як підняти імунітет дитини до року?

Найголовнішим захисником дитини до року є антитіла матері, отримані з плаценти та грудного молока. Приблизно через пів року після народження антитіла матері руйнуються. Організм формує придбаний, неспецифічний імунітет у слідстві перенесеного захворювання або вакцинації.

Потрібно дбати про те, щоб не перегрівати дитину, дотримуватися температурного режиму. Купати малюка важливо при температурі не вище 37 градусів, поступово знижуючи до 32 градусів.

Як підвищити імунітет дитині від 1 року до 4 років

У цей період організм дитини формує власний набутий імунітет. Дитина починає ходити в дитячий сад, що є причиною постійних вірусних захворювань. Посилити захист організму можна за допомогою продуктів і вітамінів. Важливими вітамінами в боротьбі з вірусами є вітамін С і вітамін D.

Як підвищити імунітет дитині 4 років і старше

Після 4 років імунітет дитини вже досить сформований. Однак потрібно підтримувати його захисні функції.

  • Обирати для малюка спортивні ігри замість ігор за комп'ютером.
  • Стежити за вагою дитини. Останнім часом у світі набирає популярність проблема дитячого ожиріння. Маленька рухова активність знижує обмін речовин, що веде до зниження захисних функцій організму.
  • Потрібно в достатній кількості споживати продукти багаті на вітаміни — овочі, рибу, бобові. Виключити споживання газованих напоїв з барвниками, фаст-фуд.
  • Регулярно проводити огляд дитини у лікаря, здавати необхідні аналізи.

Як підняти імунітет дитини після хвороби (приймання антибіотиків)

Якщо дитина все-таки захворіла і лікарем були призначені антибіотики, потрібно дотримуватись правил для відновлення мікрофлори кишківника.

  • Дотримуватися дозування таблеток. Запивати тільки питною водою без газу.
  • Збільшити вживання фруктів і овочів або приймати вітаміни, попередньо порадившись з лікарем.
  • Не зайвим буде вживання пробіотиків, які відновлюють баланс кишкової флори після прийняття антибіотиків.

Підвищення дитячого імунітету – поради Комаровського

Зміцнити імунітет дитини не так складно. Головне — приділяти більше уваги режиму, харчуванню та прогулянкам. В комплексі всі ці, здавалося б, звичайні речі мають дуже важливе значення для організму не тільки дитини, але й дорослої людини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, Здоров'я, хвороби
В тему