Поради

Як вибрати відеореєстратор в автомобіль

Як вибрати відеореєстратор в автомобіль

Автомобілісти підтвердять, що правдивий свідок не буває зайвим на дорозі, адже у  суперечливих ситуаціях саме він допоможе встановити істину. Якщо ви потрапили в ДТП чи поліція, яка вас зупинила, поводиться незаконно, найпростіший спосіб згодом довести свою правоту – увімкнений відеореєстратор. Відео гарантуватиме правову безпеку водія: запис стане аргументом для судді чи страховиків, які сумніваються щодо призначення виплат, та допоможе довести свою точку зору.

Відеореєстратор – прилад, який безперервно фіксує на відео обставини довкола автомобіля, а також частково у салоні. Реєстратор – компактний гаджет, котрий легко закріпити на лобовому склі.

Йдеться не просто про камеру: модель слід вибирати, аби вона прибирала шум та відблиски, робила запис в темноті, мала датчик руху, швидкості та G-сенсор, що реагує на удари. Ми допоможемо розібратися, на що слід звернути увагу, аби вибрати якісний відеореєстратор та розглянемо діапазон цін на гаджети.

Характеристики відеореєстратора

Нині є чимало моделей приладу, які різняться параметрами та цінами. Дехто вважає, що не варто «викидати» зайві гроші на «нашпигований» гаджет, бо вартість залежить й від кількості функцій. Лише потенційному власнику вирішувати, котрі зі них справді корисні, щоб не переплачувати.

Однак, є набір мінімум, який дозволить контролювати дорогу, не хвилюючись за якісь зйомки. Тож при виборі моделі відеореєстратора зверніть увагу на:

  • Кут огляду;
  • Розширення камери;
  • Кількість об’єктивів;
  • Процесор;
  • Наявність мікрофона;
  • GPS;
  • Кріплення;
  • Пам’ять/слот для карти;
  • Датчик руху.

Це оптимальний перелік параметрів, у яких необхідно розібратися. Нижче ми розповімо детальніше.

Як вибрати реєстратор залежно від кута огляду камери

 Це одна із ключових характеристик, на яку важливо звернути увагу, вибираючи прилад. Сучасні моделі мають кут огляду від 90 градусів. Логіка проста – чим він більший, тим краще охоплення картинки довкола. Але через технічні особливості приладу із об’єктивом, котрий охоплює понад 170 °(градусів), відео матиме заокруглене зображення по краях. Внаслідок цього падає якість картинки, з’являється ефект «риб’ячого ока». Оптимальним вибором є реєстратор, якій охоплює принаймні 120 °. Такий прилад відображатиме дорогу та обочину.

Розширення відео на реєстраторі

Аби запис виглядав якісно слід вибирати розширення не менше Full HD (1920 × 1080 точок). Практично всі сучасні відеореєстратори перейшли на цей варіант і лише старі моделі знімають при розширенні 1280 × 720. Вони дешевші, однак фахівці не радять економити на розширенні, адже від нього напряму залежить якість зображення.

 До слова, новомодні реєстратори записують у форматі SUHD. Та попри хороше зображення є й мінуси – великі затрати пам’яті, через які гаджет може «гальмувати». Саме тому найліпшим вибором є прилад зі стандартом Full HD. Перед купівлею можна переглянути запис із обраного гаджета на великому екрані щоб зрозуміти, чи доборе видно знаки, обличчя, номери тощо.

Розширення відео в реєстраторі
Розширення відео в реєстраторі

Вибираємо реєстратор залежно від кількості камер

 Переважно йдеться про відеорестратори із однією камерою, але деякі моделі пропонують рішення із декількома об’єктивами. Вони мають основну камеру, об’єктив якої «дивиться» на дорогу спереду, і додаткову. Тут є два варіанти: або камера гаджета закріплена в корпусі і спрямована в салон, або ж під’єднана через провід, що дозволяє її встановити на задньому склі. Так реєстратор знімає усе, що відбувається попереду та позаду авта, тож огляд збільшується до 250 ° та зростає його якість. Таким чином, збільшується імовірність зафіксувати неприємну ситуацію, яка не втрапить в об’єктив звичайного відеореєстратора. Наприклад, хтось в’їхав у ваше авто ззаду – інший недобросовісний водій може стверджувати, нібито різко здали назад саме ви. Запис із відеореєстратора покаже, на чиєму боці правда.

Коли ж друга камера «дивиться» в салон, об’єктив гаджета запише все, що відбуватиметься всередині. Такі реєстратори рекомендують для таксі та громадського транспорту. Звісно, наявність додаткової камери здорожчує модель.

Як вибрати карту пам’яті для реєстратора

Зазвичай відеореєстратори не мають вбудованої пам’яті. Тож аби прилад не перетворився у звичайний транслятор відео до нього вибирають карту-накопичувач. Необхідно вибрати коректну модель – занадто повільна флешка призводитиме до збоїв запису, замалий об’єм дозволить фіксувати на відео невеликі часові проміжки, що не дуже практично.

 Під час вибору карти пам’яті зважайте на формат (CompactFlashMicroSDSD чи SXS залежно від того, який підтримує реєстратор) та клас швидкості, який визначає, як швидко на флешку записуватиметься інформація. Тому радять вибрати картки 10 і вище класу. Щодо об’єму  правило просте – чим більше, тим краще, бо обравши містку карту ви матимете під рукою більше матеріалу. Однак більшість моделей гаджета можуть підтримувати карти до певного об’єму пам’яті, тому акцентуйте на цьому увагу.

Вибір відеореєстратора за процесором

Процесор є фактично серцем реєстратора, від якого залежить якість відео та робота приладу. Від його характеристик залежатиме розширення, підтримка GPS, наявність кількох каналів запису тощо. Слабкий процесор працюватиме повільно, адже не зможе оперативно та якісно обробляти багато інформації. Він повинен легко справлятися із відео з великої матриці. Від сили ядра залежить і мультифункціональність пристрою: аби додаткові функції працювали коректно,  процесор має бути досить потужним.

Виробниками, які гарно зарекомендували себе у співвідношенні ціна-якість є Novatek, Ambarella, Allwinner Technology, тому на них рекомендують звертати увагу. Менш популярні -  Alpha Imaging Technology, iCATCH, Core Logic і HiSilicon Technologies.

Чи потрібен реєстратору датчик удару та система GPS

Відеореєстратор «пише» безперервно – при нестачі пам’яті старі файли стираються і на це місце записуються нові. Сенсор удару є у майже всіх сучасних моделях та гарантує, що прилад не здійснить циклічного перезапису по файлах із зіткненнями, екстреним гальмуванням чи перевороті машини (найчастіше ці дані записуються в окрему папку). Датчик ще називають G-сенсором, деякі моделі гаджета володіють функцією налаштування чутливості, де водій сам виставляє межу «ривків». Тож після різкої зміни швидкості, напрямку, положення в просторі датчик приладу «розуміє», що сталося щось нетипове і захищає відповідний ролик від перезапису.

В датчик удару в реєстраторі - важливий елемент
В датчик удару в реєстраторі - важливий елемент

Наявність системи GPS у реєстратора дозволяє записувати маршрут пересування та координати машини, та прив’язує їх до відео. Є й інші корисні фішки: попередження про перевищення швидкості, обрахунок пройдених кілометрів та швидкості тощо. Залежно від моделі приладу усі чи вибрані показники записуються у спеціальний файл. Також ця система стане корисною у випадку, якщо ви плануєте відслідковувати свій автомобіль – наприклад, позичили його комусь та хочете знати, де саме зараз знаходиться машина.

Як вибрати реєстратор за типом кріплення

На сьогодні є три основних типи кріплення відеореєстратора в машині:

  1. 3М-скотч – використовують для невеликих приладів, його плюсом є надійність кріплення, а недоліком те, що гаджет не вдасться перемістити чи наклеїти новий скотч на тримач.
  2. Присоска – чи не найпоширеніший спосіб, яким користуються для розміщення відеореєстратора. Вона дозволяє за потреби переміщувати гаджет, її можна довго використовувати та вона надійно кріпить прилад. Найбільший мінусо - на присоску впливають погодні умови: наприклад, на морозі з часом вона може відпадати. Таке трапляється і при швидкому русі на поганій дорозі.
  3. Магніт – найновіший спосіб кріплення реєстратора. До скла приклеюють магнітну базу, до якої й кріпитиметься прилад. Таким чином відеореєстратор легко знімати та повертати на місце при потребі. Проте цей спосіб кріплення є найдорожчим серед усіх названих.

Тож найкращим варіантом для реєстратора є магніт, однак якщо ціна «кусається», можете сміливо зупинитися на присосці, яка зарекомендувала себе з надійного боку. Зручніше, якщо прилад сполучений із ніжкою так, щоб його можна було повертати у різних площинах та швидко знімати. Тому звернуть увагу ще й на спосіб кріплення самого монітора гаджета до ніжки – механізм не має прикручуватися, щоб об’єктив був рухомим.

Акумулятор та мікрофон: необхідність чи «примочки»

Важливо, щоб прилад мав акумулятор. Адже батарея дозволить знімати автономно, не будучи підключеним до прикурювача – наприклад, при ДТП. Вбудований акумулятор – страховка при неполадках енергопостачання. Кількість часу автономної зйомки залежить від ємності акумулятора: потужніші моделі здатні знімати відео по 2-3 години.

 Окрім того, акумулятор може бути вбудованим та знімним. Вбудований акумулятор має менший запас зйомки, орієнтовно 20-30 хвилин. Якщо ж акумулятор знімний, корисно мати при собі ще декілька аналогічних акумуляторів – про запас. 

Також не всі реєстратори мають мікрофон, деякі пишуть відео без звуку. Мікрофон відеореєстратора призначений для запису у радіусі кількох метрів довкола, зазвичай зона чутливості обмежується салоном авто. Особливо актуальною стає наявність мікрофона при конфліктних ситуаціях на дорогах або ж при спілкуванні із представниками правоохоронних органів: лише відео зі звуком дозволить довести свою правоту.

Ціни на відеореєстратори

Як і в більшості товарів, відеореєстратори поділяють на сегменти – від економу до преміуму. Гаджети економ найдешевші, але мають й найскромніші характеристики та відсутні додаткові функції. Натомість прилади преміум-класу якісно складені, мають тривалу гарантію та відгуки задоволених клієнтів. Звісно, йдеться й про відмінні технічні характеристики гаджета: швидкий процесор, якісну картинку і наявність низки додаткових функцій.

Ціни на реєстратори стартують від 280 гривень. Найпростіші моделі володіють вбудованими мікрофоном і динаміком, кутом об’єктива 140°, роздільною здатністю FullHD та сенсором удару. Також підтримують карти пам’яті до 32 Гб.

Відеореєстратор із двома камерами можна придбати від 900 гривень. Прилад має передній та фронтальний об’єктиви, знімає  у  Full HD при огляді у 170 °. Також присутні запис звуку, датчик руху, підтримка карти до 32 Гб.

Найбільш «ходові» моделі відеореєстраторів лежать у діапазоні 2-6 тисяч гривень. Серед характеристик приладу зйомка в  Full HD з функцією  WDR (балансує темні та світлі ділянки), світлодіоди для зйомки вночі, шестишарова лінза об’єктива, кут огляду 140-160°, підтримка карт пам’яті до 32 Гб, циклічний запис, сенсор удару, екстрена зйомка тощо.

Огляд цін на відеореєстратори
Огляд цін на відеореєстратори

Дорожчі камери додатково обладнані другим об’єктивом з потужним процесором, GPS-модулем з базою поліцейських радарів десятків країн світу, побудовою маршрутів на карті Google, паркувальною зйомкою тощо.  Звісно, вказані варіанти приладів – не флагмани, та мають непогану якість і бюджетні ціни.

Відеореєстратори преміум-класу коштують в районі 9-10 тисяч гривень. Вони оснащені кількома камерами з оглядом об’єктива від 160°, Wi-Fi модулем, GPS безпровідним управлінням та датчиком удару, блокуванням доступу до реєстратора через пароль. Висококласна оптика обладнана професійними сенсорами, технологією покращення якості, режимом охоронної зйомки під час паркування тощо.

На українському ринку доступні й «крутіші» моделі: з двома камерами, зйомкою у якості 4K UHD+ Full HD, кутом огляду – 162 °, CMOS-сенсором, високоякісною оптикою, MP4, WI-FI, GPS, функціями «Розумна парковка», Over The Cloud (хмарний накопичувач, куди можна вивантажувати файли). Відео прилад знімає малого розміру у спеціальному форматі. Також є сенсори руху та удару, управляти реєстратором можна через смартфон з будь-якої точки світу тощо. Проте вартість подібних моделей сягає17 тисяч гривень.

Загалом, ціна та функціональність гаджетів дуже різна. Фахівці не радять вибирати найдешевші варіанти, адже такі відеореєстратори прослужать не довго та за рахунок слабших процесорів не завжди «тягнуть» новомодні функції. Однак кінцеве рішення за вами –дотримайтеся балансу, аби покупка не стала відчутним ударом по бюджету та водночас була якісною і виконала свою місію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто
В тему