Поради

Сапфірове весілля: як відсвяткувати 45 років подружнього життя

Сапфірове весілля: як відсвяткувати 45 років подружнього життя

Після 45 років спільного життя пара святкує сапфірове весілля. З часу, коли подружжя почуло фразу «Оголошую вас чоловіком та дружиною» минуло вже чимало спільних подій: народження дітей, родинні свята і розділене горе, хвилини радощів та навіть непорозумінь. Те, що чоловік та дружина досі йдуть по життю разом – велика цінність. Напевне, саме тому символом цієї річниці обрали дорогоцінний сапфір.

Сапфір – незвичайний камінь, його ще називають королівським, адже цим мінералом прикрашали корони та інші прикраси найшановніших монархів. Його прозора синь символізує чистоту намірів та чесність, а твердість, якою він поступається лише алмазу, свідчить про неймовірну силу.

каблучка із сапфіром
каблучка із сапфіром

Подружжя, яке протягом 45 років пліч-о-пліч будувало спільне щастя вже точно можна назвати міцним, такі стосунки нині – справжня коштовність. Така пара є прикладом сімейної мудрості, стосунки між парою набули глибини та спокійних тонів, як чистий небесно-синій сапфір.

Традиції та прикмети святкування сапфірового весілля

Головна традиція, якої на сапфірове весілля повинне дотриматися подружжя – це очищення. Звісно, кожен сприймає його по-своєму, тому ми пропонуємо кілька варіантів, як це реалізувати.

Наприклад, якщо дозволяє стан здоров’я, пара може разом відвідати сауну. У розслабленій атмосфері очиститься і тіло, і душа, і думки.

Також очиститися у день річниці весілля можна за допомогою розвантажувального дня – він сприятиме хорошому самопочуттю та водночас стосункам, оскільки подружжя здійснюватиме його разом, підтримуючи одне одного. У випадку, коли такий підхід сподобається, можна навіть ненадовго сісти на оздоровлюючу дієту.  

Найбільш класичний варіант очищення – духовний, він означає звільнення від старих образ та несказаних слів.

Для цього влаштовують щось на зразок прощеної неділі – зранку чоловік та дружина просять одне одного вибачення за усі, навіть забуті незгоди. Справді, життя часто підносить сюрпризи, але не треба тримати образ за якісь дрібниці, на як половина навіть не звернула уваги.

Хоч просити пробачення не завжди просто, у день річниці весілля варто піти на компроміс – після цього чоловік та дружина відчують полегкість. Адже на горизонті вже майорить наступна важлива річниця, до якої важливо прийти у мирі та злагоді.

почати день можна із синього букетика для дружини
почати день можна із синього букетика для дружини

Цього дня подружжя зазвичай не обмінюється новими перснями, бо дарувати новий перстень дружині вважається недоброю прикметою. Окрім того, кажуть, що зранку на сапфірове весілля дружина розчісується, не заглядаючи у дзеркало, бо це відлякає від родини удачу. Мовляв,  зранку у дзеркалі вона може розгледіти щось таке, чого бачити не варто. За іншими повір’ями, зранку на 45 річницю з дня весілля розчесати дружину повинен чоловік, і зробити це треба дерев’яним гребенем.

Читайте також

Як святкувати 45 річницю шлюбу

Найкраще сапфірове весілля відсвяткувати у теплому родинному колі. Бо що може бути ліпше, ніж зібрати удома найближчих людей за смачним обідом чи вечерею та посміятися над спільними історіями? До батьківського дому з’їжджаються діти-внуки, які випурхнули із родинного гніздечка. З самого ранку чоловік вітає дружину букетом синіх квітів – гіацинтів, екзотичних орхідей чи польових волошок. Жінка натомість дарує чоловіку вишиванку, гаптовану синіми нитками.

У давнину вважалося, що вишиванка мала бути обов’язково вишита власноруч дружиною, та у сучасному світі підходящу сорочку без проблем придбати у спеціалізованому магазині.

У цей день на столі не має бути дуже вигадливих чи екстраординарних страв. Тому найкраще, якщо мама-«ювілярка» разом із дітьми приготує улюблені родинні страви, щедро приправивши їх ніжністю та турботою. Якщо у пари немає дітей, до заняття залюбки долучаться найкращі друзі подружжя.

прикрашати приміщення радять у блакитних тонах
прикрашати приміщення радять у блакитних тонах

Красиво буде тематично прикрасити дім – застелити обідній стіл блакитною чи синьою скатертиною, ще більшої святковості додадуть стрічки і серпантин. Важливо, що на річницю весілля у домі панує атмосфера справжнього свята. Подружжю рекомендують також вибрати одяг у відповідних тонах.

Найголовніший принцип річниці – аби свято сподобалося його винуватцям. Тому якщо подружжя захоче кликати на річницю не тільки рідних, а й друзів, сусідів чи колег, це не має призвести до суперечки. У такому випадку святкування із дому доцільно перенести у невелике затишне кафе.

Що подарувати дружині на 45 річницю шлюбу

Напевне, найкращим вибором чоловіка для дружини на сапфірове весілля стануть коштовності із символічним каменем. Оскільки дарувати на річницю перстень із сапфіром – погана прикмета, що нібито віщує розлуку, вибирають інший виріб. У день роковин шлюбу делікатна підвіска, витончений браслет чи оригінальна брошка, упакована у ніжну блакитну коробочку – ідеальний вибір подарунка.

прикраса з сапфіром
прикраса з сапфіром

Однак, сапфір є досить дорогим каменем, тому не кожен може дозволити собі такий варіант. У такому разі проконсультуйтеся у ювелірному магазині та виберіть менш вартісну але не менш прекрасну прикрасу.

Гарним сюрпризом для дружини є вишукана синя сукня або ж костюм. Подарувати можна і улюблені парфуми, та вибирати потрібно обережно: якщо не знаєте, які саме парфуми потрібні, краще не ризикувати.

Як варіант для чоловіка – придбати «спільний» подарунок. Наприклад, обрати путівку для двох на відпочинок чи тур містами Європи. Часто люди після багатьох років спільного життя через побут втрачають колишню романтику. Час для двох у спільній поїздці дозволить її повернути та присвятити час одне одному, забувши про домашні клопоти.

Що подарувати чоловікові на сапфірове весілля

Чудовим подарунком від дружини для чоловіка на річницю є наручний годинник. Загалом дарувати годинник на інші річниці спільного життя не радять через забобони, проте сапфірове весілля – виняток. У цей день рекомендують дарувати саме годинник, який принесе власнику удачу. Для «символічності» рекомендують обрати аксесуар із синім ременем.

У випадку, коли чоловік часто буває на ділових зустрічах чи є прихильником костюмів, у якості презенту радять обрати благородну синю краватку.

Чоловік зрадіє гарному шкіряному ременеві чи гаманцеві, візитниці чи ключниці. Однозначно виграшним подарунком стане річ, пов’язана із хобі коханого – чи то реманент для догляду за садом, чи хороший набір інструментів, чи сертифікат в книжковий магазин.

для чоловіка радять обрати подарунок, пов'язаний із хобі
для чоловіка радять обрати подарунок, пов'язаний із хобі

Що подарувати батькам на 45 річницю весілля

У цей день діти дарують батькам прикраси із сапфіром, оскільки цей камінь вважають сильним оберегом. Сапфір символізує мудрість, духовність, справедливість, допомагає приборкати емоції та вберегти холодний розум. Потужна енергетика спокою, якою віє від цього каменя, дозволяє зберігати рівновагу навіть у найскладніших ситуаціях. Тому рекомендують обрати підвіску чи сережки для мами та браслет для батька.

Також на 45 річницю весілля прийнято дарувати предмети, які пов’язані із водою. За стільки років спільного життя кохання схоже на тихі води синього океану чи спокійної морської бухти. Такі асоціації дають широкий простір фантазії на тему подарунків:

  • Акваріум із рибками;
  • Садовий фонтан;
  • Надувний басейн для дачі;
  • Квитки в океанаріум;
  • Нову душову кабіну;
  • Махрові рушники із морськими мотивами.

    акваріум стане прекрасним подарунком для дому
    акваріум стане прекрасним подарунком для дому

Окрім того, батькам дарують гарну постіль, теплий плед для дивану, халати для ванни, килим – символічно, якщо подарунок буде блакитним чи синім, мов сапфір. Зрештою, чудовим подарунком для батьків стане свято, організоване дітьми.

Читайте також

Що гості дарують на сапфірове весілля

У якості подарунка на 45 річницю весілля радять обирати приладдя для сауни, адже традицією річниці є спільні відвідини парної подружжям. Друзі чи родичі на сапфірове весілля зазвичай не дарують коштовностей, а обирають практичніші подарунки:

  • Сервіз чи набір фужерів;
  • Витримане вино;
  • Оригінальний годинник;
  • Вазони із живими квітами;
  • Скринька для коштовностей;
  • Подушки для дивану;
  • Набір посуду;
  • Побутова техніка;
  • Сертифікат у пансіонат.

Приємним подарунком стане великий торт, прикрашений блакитною мастикою. У якості жартівливого презенту варто заздалегідь замовити піжаму із надписами «Разом 45 років».

набір посуду у сапфірових тонах
набір посуду у сапфірових тонах

Креативним подарунком стане презентація із фото подружжя. До неї включають і дитячі фото ювілярів, і спільні знімки, а також монтують короткий відеоролик із привітаннями для подружжя. У такий спосіб до вітань можна залучити не лише гостей свята, а набагато ширше коло людей. Креативний сюрприз однозначно розчулить пару, однак треба потурбуватися про мультимедійне обладнання для презентації слайд-шоу.

Привітання із 45 річницею весілля

Святкування у родинному колі не передбачає гучних тостів чи довгих промов. Та ювілярам буде приємно почути кілька теплих слів від найрідніших людей. Якщо ж на святкування запросили більше людей, тут вже ніяк не обійтися без оригінального привітання. Пропонуємо вам підготуватися, і, піднявши келих, на святкуванні озвучити побажання ювілярам:

Хай життя ваше удасться,

Хай сім’ї панує щастя,

Хай кохання не згасає,

Далі шлях ваш осяває.

Щоб сапфір - міцний і чистий,

Дарував ще років триста!

***

Вітаю вас з сапфіровим весіллям!

Хай кожен день дарує щастя смак!

Сьогодні тут, за скромним цим застіллям

Бажаю жити ще 100 років так!

Кохайте одне одного ще більше,

Поглянувши на все із висоти прожитих літ,

І щоб до п’ятдесятої річниці

Збулися мрії й підкорили світ!

***

Вітаю вас з сапфіровою річницею

І бажаю багато тепла

Що в довгу і сніжну зиму,

Вас любов взаємна берегла.

Хай не буде в домі незгоди

Щоб не знали, що значить печаль,

Щоб за прожиті у радощах роки,

Вам ніколи не було жаль.

Ми вітаємо, бажаємо здоров’я,

І уваги від внуків щодня

Хай вас радують діти і друзі,

Хай щасливою буде рідня!
***

Вітаю вас із вашою сапфіровою річницею, з 45-річчям спільного життя. Бажаю, аби щастя, яке ви збудували за ці 45 років, було довговічним, міцним і твердим, як дорогоцінний камінь. Щоб не зважаючи на вік, ваші очі завжди сяяли сапфіровим блиском закоханості. Здоров’я вашій родині, всіх благ і радісних моментів! Хай діти та внуки не змушують хвилюватися, а дарують тільки позитивні емоції.

***

доповніть вітання квітами
доповніть вітання квітами

Від усієї душі вітаю із сапфіровим весіллям, ювілеєм спільного життя! Сапфір – символ мудрості, глибини та умиротворення, тобто всього того, що приходить із віком. Хай ваш плідний союз, скріплений щирим коханням, триває ще хоча б 45 років. Бажаю відмінного здоров’я і простого людського щастя.

***

Прийміть вітання із цією чудовою річницею! Бажаю вам і через 45 залишатися парою ягідок. За ці роки ви встигли стати одне для одного не тільки чоловіком та дружиною, а й друзями, помічниками, радниками і найближчими людьми на всій землі. Бажаю вам і надалі зберегти такі стосунки. А ще зичу, щоб небесний колір вашого сапфірового весілля ніколи не блід і не втрачав своєї цінності.

І головне – у день річниці весілля подружжя варто оточити турботою та приємними емоціями. А насамкінець всі мають загадати спільне бажання: знову зібратися за одним столом через п’ять років із нагоди святкування п’ятдесятої річниці спільного життя –  золотого весілля.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Річниці весілля, Весілля, подарунки
В тему