Поради

У відомого дитячого хірурга лікуються вже цілі династії пацієнтів

У відомого дитячого хірурга лікуються вже цілі династії пацієнтів

Дій активно!

У лікаря вищої категорії Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання Ростислава Вдовіна, який 50 років присвятив  медицині, лікуються вже цілі династії пацієнтів.

Згадуючи про найскладніші періоди роботи у ВОДТМО, Ростислав Вдовін зізнається: найважче було впродовж тих 14 років, коли працював завідувачем гнійного хірургічного відділення обласної дитячої лікарні:

– В той час випадків, що дитину привозили у вкрай важкому стані, було дуже й дуже багато. Іноді відлік ішов на хвилини, тому приймали рішення й оперували, не маючи часу ні на обстеження, ні на розгорнуті аналізи, – пригадує хірург. – Багаторічний досвід та професійна інтуїція тоді дуже допомагали, і випадків, що закінчувалися фатально, в нас за рік було всього два-три. Та й то це стосувалося пацієнтів із блискавичними формами остеомієліту (запалення кісток), важкими вродженими вадами – тобто ситуацій, коли медицина безсила, – зауважує Ростислав Петрович. – Але в кожному з таких випадків, як не намагаєшся опанувати емоції, як не пробуєш переконати себе, що зробив усе можливе, все одно смерть маленького пацієнта сприймаєш як особисту драму.

Втім причин для радощів у роботі хірурга в сотні разів більше, ніж для смутку. Відповідно до передових практик світової медицини, у Волинській обласній дитячій лікарні проводять операції з мінімальними травмами для організму, не без гордості каже Ростислав Вдовін:

– Якщо йдеться про операції на внутрішніх органах черевної порожнини, застосовуємо лапароскопію, торакоскопію – для втручання в органах грудної клітки. Тобто робимо невеличкий розріз на тілі, через нього проникаємо всередину чи-то живота, чи грудної клітки, завдяки відеоапаратурі всі зображення зсередини організму бачимо на екрані комп’ютера, а працюючи маніпуляторами (маленькими хірургічними інструментами), проводимо локальні операції. Тобто з максимальною точністю діємо в зоні ураження будь-якого внутрішнього органа: шлунку, нирок, яєчників, жовчного міхура, кишківнику. Ефективним є використання лапароскопії у випадках травмування печінки, в разі видалення кіст селезінки.

Бронхоскопію застосовують у хірургічному відділенні для відсмоктування гною та слизу з дихальних шляхів. А от торакоскопія успішно застосовується, якщо в дитини захворювання легенів, каже лікар.

Та й без надзвичайних ситуацій не буває у роботі хірурга. Минулого літа фахівці ВОДТМО врятували юнака, котрий упав на вила, травмував печінку, але хлопчину вдалося повернути до життя. Або випадок із 16-річним жителем бурштинового Маневицького району, коли під час розборок копачів хлопця «підстрелили», зачепили печінку і лікарі виконали майже ювелірну роботу і зшили орган.

– І ось коли виписував підлітка, я жартома запитав: «То вже на бурштин ані ногою?», а хлопець щиро відповів: «Та ви що? Вже завтра хочу на промисли повернутися! Це ж які гроші!» Ось такі «комедії» бувають, – каже лікар.

За десятки років у хірургії Ростислав Вдовін переконався: не лише професіоналізм лікарів та сучасне медичне обладнання впливають на ефективність лікування. Не меншу роль відіграють батьки: їхнє ставлення до хворої дитини, їхня уважність до скарг  і навіть психологічний стан мами з татом, наголошує хірург.

Отже, навіть за серйозних недуг шанс відновити здоров’я високий, підсумовуючи розмову, наголошує Ростислав Вдовін. Головне – якнайшвидше звертатися до лікарів. Бо краще приїхати і почути, що все гаразд, ніж прийти запізно й наразити хворого на смертельну небезпеку.

Оксана Бубенщикова

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Україна, Волинь, суспільство, Найцікавіше, Інтерв'ю, медицина, лікування
В тему