Поради

Нейробіка: як стимулювати роботу мозку та тренувати пам'ять

Нейробіка: як стимулювати роботу мозку та тренувати пам'ять

Всім відомо: аби тіло було красивим і здоровим, потрібні фізичні навантаження. А щоб пам'ять, увага та думки були світлими, необхідна стимуляція роботи мозку. Але як тренувати мозок?

Ще кілька років тому вчені заявляли: пошкоджені клітини мозку не відновлюються. Але нещодавні дослідження показали, що регулярні розумові навантаження здатні відновити клітини головного мозку і зміцнити зв’язок між ними, якій з віком погіршуватися.

Як зберегти розум і інтелект до глибокої старості? Які тренування найкраще сприяють розвитку пам’яті? Що потрібно робити, щоб все встигати? Перш ніж дати відповіді на ці питання, варто зрозуміти, як розвивається мозок людини.

Як розвивається мозок людини

Найшвидше мозок людини росте і розвивається в період від 0 до 3 років. У новонародженого мозок вагою близько 380 грамів, а у чотирирічної дитини – вже 1250 грамів. У дорослої людини мозок в середньому важить 1350 грамів. Тобто, пік зростання відбувається в період до 3 років.

В цей час нейрони префронтальної кори мозку з’єднуються один з одним мережею нервових волокон. Необхідний для розвитку мозку досвід дитина отримує коли грається чи спілкується з дорослими. Тому вважають, що розвиток напряму залежить від ставлення батьків до дитини. Не дарма ж японське прислів’я говорить: «Душа трирічної дитини залишається з людиною до ста років».

Активний розвиток мозку відбувається і у 11-12 років, коли стартує статеве дозрівання. При чому, процес обумовлений не стільки внутрішніми, як зовнішніми чинниками: навчання, читання, пізнавання нового.

Але і цими двома періодами розвиток мозку не обмежується. Вправи для покращення пам’яті та розвитку розуму залежать не стільки від віку, як від старань. Так, до трьох років мозок швидко зростає, але його формування продовжується все життя.

Читайте також:

Нейробіка: панацея для мозку

Нейробіка – це своєрідна зарядка, яка активізує всі п’ять органів відчуттів, а це в свою чергу хороша стимуляція роботи мозку. Сама назва складається зі слів «нейрон» і «аеробіка». Методика вигадана американським нейробіологом Лоуренсом Катцем і полягає в тому, щоб робити звичайні справи оригінальним способом, дивувати мозок, створювати нові асоціації.

Нейробікою може займатися будь-яка людина незалежно від статі і віку. Вправи за цією методикою можна робити де завгодно, а секрет успіху лише в регулярності.

Що рекомендує нейробіолог Л. Катц:

Змініть робочу руку

Якщо ви правша – працюйте лівою, і навпаки, шульга повинен вчитися працювати правою рукою.

Мозок в процесі цієї діяльності дуже швидко переключатиметься. В результаті такого тренування для мозку виробляються нові нейронні зв’язки, активуються різні зони кори, росте потенціал, підвищується концентрація.

Для тренування візьміть в одну руку одну ручку, в іншу другу і паралельно малюйте якісь фігурки. Почати можна з хрестиків та сердечок, а тоді перейти до слів та речень. Також можна перекласти мишку, зубну щітку та столові прибори в іншу руку.

Ходіть з закритими очима чи в темряві

Якщо шукаєте прості вправи для роботи мозку, то просто вимикайте світло і ходіть домом по пам’яті, – це інший варіант нейробіки. Таке нескладне завдання підвищить увагу і концентрацію. Науковці також рекомендують приймати душ з закритими очима, аби активізуються інші органи чуття.

Читайте також:

Змініть маршрут

Щодня, на роботу, в магазин, до друзів ми ходимо звичною, і часто найкоротшою, дорогою. Непогана зарядка для голови – новий, хай навіть і довший маршрут.

До речі, такі зміни позитивно впливають не лише на роботу мозку, а і на стрункість фігури.

Ароматерапія

Нові запахи також хороший засіб, коли потрібна стимуляція роботи мозку. Перезавантажитись допоможуть ефірні масла, ароматизовані предмети чи квіткові композиції.

Вчіться розпізнавати речі на дотик

Іммануїл Кант твердив: «Руки тягнуться від головного мозку». І справді, дослідники з університету Умео в Швеції виявили, що нервові закінчення в кінчиках пальців кодують інформацію про тактильні відчуття і форму предметів, перш ніж ці сигнали відправляться в мозок. Тому, якщо задумуєтеся про те, як тренувати мозок, розвивайте дрібну моторику. Адже рухи рук тісно пов’язані з мовою і сприяють її розвитку.

Найпростіший варіант реалізації цього пункту: тримайте руку в кишені і перебирайте пальчиками монетки, намагаючись визначити їх номінал. Таку вправу можна робити і на роботі і чекаючи автобус.

Читайте

Книги – ось найкращі таблетки від поганої пам’яті та шлях, на який повинен ступити кожний, хто задумується над тим, як розвивати мозок.

Користь від читання величезна:

  • Збільшується словниковий запас;
  • Простіше викладати думки;
  • Розвиває логічне мислення;
  • Покращиться спостережливість;
  • Росте креативність;
  • Серцебиття вирівнюється.

Але для того щоб перезапустити мозок мало просто читати. Аби ваша голова працювала краще, час від часу беріть до рук історії невідомих авторів та обирайте твори, анотацій до яких не читали. Звичайно, не кожна розповідь прийдеться вам до душі, але і в тому суть: нестандартні, нетипові для вас сюжети перезарядять мозок.

Читайте також:

Не бійтеся нового

Сходіть туди, де ви ще ніколи не були або куди заходите дуже рідко. Це може бути ювелірний магазин, бутик з дорогим одягом чи супермаркет закордонних продуктів. Якщо вихідні ви зазвичай проводите вдома, то наступного тижня вирушайте на природу. Меломанам слід сходити у галерею, а поціновувачам мистецтва записатися у тренажерний зал. І звичайно, відвідуючи кафе або ресторан, замовляйте страви і напої, які ви ще не куштували.

Вимкніть звук або замініть мову

Всім відомо, що телевізор, який все частіше називають «Zомбоящик», ворог розумної людини. Але стимуляція роботи мозку можлива, якщо дивитися телевізор правильно. Наприклад, хоча б іноді вимикайте звук відео і дивиться на зображення, намагаючись зрозуміти, про що говорять герої.

Маєте кілька улюблених передач та серіалів? Тренувати мозок можна не відмовляючись від розважальних програм. Але наступного разу завантажуючи чергову серію ситкому, змініть налаштування мови. Дивлячись знайомий серіал англійською чи французькою, мозок поглинатиме нові, іноземні слова, вивчатиме міміку акторів та вийде за рамки комфорту.

Вчіться

Освойте мову жестів і шрифт Брайля (для сліпих). Не обов’язково йти на курси та професійно підходити до цієї справи. Досить вивчити найуживаніші форми спілкування – прощання, вітання, деякі питання і відповіді.

Мисліть нетипово

Стимуляція роботи мозку не можлива, якщо ви продовжуватимете стандартно думати у елементарних ситуаціях. Наступного разу на питання «Як справи», замість звичного «Дякую, добре», придумайте щось нестереотипне.

Спробуйте вигадати анекдоти і жарти, складіть вірш чи пісню. В повсякденній лексиці використовуйте іноземні слова.

Читайте також:

Вказані вище вправи нейробікі лише доля того, що відповідає за стимуляцію роботи мозку. Ви можете дотримуватися цих принципів, а можете придумати щось своє, прийнятне для вашого способу життя. Головне – це різноманітність; шукайте її всюди, але без крайнощів. Пам’ятайте, основна складова такого фітнесу: дивувати свідомість та змушувати клітини мозку працювати за новою, незвичайною для нього схемою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, навчання, самовдосконалення
В тему