Поради

Що подивитися в Тернополі: мальовниче озеро, таємничі підземелля та курйозні скульптури

Що подивитися в Тернополі: мальовниче озеро, таємничі підземелля та курйозні скульптури

Тернопіль – дуже колоритне, компактне і привабливе для туриста місто. Тут віє романтикою Середньовіччя та захоплює дух від різнобарв’я пам’яток. Тож, куди піти в Тернополі та що варто подивитися?

Якщо ви вирішили не відкладати подорож до Файного міста, то перед тим як завітати у обласний центр сучасної Галичини, пропонуємо прочитайте ці цікаві факти про Тернопіль:

  • Існують різноманітні версії походження назви міста. Згідно з першою, пункт отримав своє ім’я завдяки Яну-Амору Тарновському, який володів цими землями. Друга, більш народна версія, розповідає про те, що у цих краях густо ріс терен. І від словосполучення «Тернове поле» з’явилася назва Тернопіль. Проте друга легенда не прижилася, оскільки заснування міста Тарновськими підтверджено істориками;
  • Чому Тернопіль називають файним містом? Історія Файного міста розпочалася у 1994 році, з виходом однойменної пісні львівського рок-гурту «Брати Гадюкіни» з альбому «Було не любити». Згодом цю композицію переспівували «Танок на Майдані Конґо» та «Русичі»;
  • У всій час оцінив красу Тернополя і відомий французький письменник Оноре де Бальзак. Він проїздив містом, коли прямував до своєї коханої, польської графині та російської підданої, поміщиці Евеліни Ганської;
  • Багате на події місто Тернопіль. Цікаві факти пов’язані не лише з історією та архітектурою, але і журналістською діяльністю. Виявляється, у Файному місті вперше в Україні почали випускати газету еротичного характеру «Пан+пані»;
  • Саме Тернопіль стало першим містом, яке після розпаду Радянського Союзу демонтувало пам’ятник Леніну;
  • 29 квітня 1990 року у цьому місті вперше в нашій державі було піднято і освячено український національний прапор;
  • Файне місто – студентська столиця України. У цьому пункті нараховується найбільша кількість студентів на душу населення. Всього ж в обласному центрі навчається близько 50 тисяч молодих людей. Тому не дивуйтесь тому, що навіть у будні дні містом прогулюватимуться багато юнаків та дівчат різної національності;
  • Середньовічний Тернопіль був центром пивоваріння Галичини та Поділля. Місто навіть називали пивною столицею Речі Посполитої.

Читайте також:

Що подивитися у Тернополі

Тернопільський став

Що робити в Тернополі? Кожний житель та гість міста порадить прогулятися набережною.

Тернопільський став, або Тернопільське озеро – штучна водойма створена на місці боліт. Водойма була ідеєю великого коронного гетьмана, графа Священної Римської імперії Яна-Амора Тарновського. Став спорудили у середині XVI століття, з оборонними цілями. Окрім захисної функції, озеро мало ще й господарське значення: на ньому працювали млини, а води були повні риби, яку навіть експортували до Польщі.

Довгий час став був перлиною, яка омивала історичний центр Тернополя. Однак, озеро не одноразово занепадало від татарських і турецьких нападів. Найбільш кризисний період ставок переживав у міжвоєнний період XX століття, коли Тернопіль перебував під польською владою. Рівень води впав, а дно заростало чагарниками. Водойма була повністю знищена в роки Другої світової війни.

І лише у 1956 році Тернопільський став почали відновлювати. Тоді ж Тернопільський ставок отримав назву Комсомольське озеро, яку проносив до 1992 року.

Легенда про озеро

Пам’ятки Тернополя цікаві ще й тим, що за кожним з них ховається красива легенда. Так, за місцевою поговіркою, колись тут жили закохані: прекрасна дівчина з терновими очима, яку звали Тернавка та сміливий хлопець Поля. Та парі не судилося жити довго та щасливо. Після трагічної гибелі молодих поховали разом серед квітучого тернового поля. Могила їхня була високою, бо люди довго носили туди свіжі квіти.

Через роки, на місці заквітчаного поля, розлилися води річки Серет. А з часом утворилося велике озеро, таке ж синє та глибоке, як тернові очі дівчини. Місце ж, де була могила закоханих, і досі височіє над озером. Цей клаптик суші нарекли Острівцем кохання. А край, де відбувалися ці події назвали Тернополем.

Набережна – це те місце, куди піти в Тернополі точно варто.

До слова, місцеві жителі запевняють, що закохані, які пильно вдивлятимуться в озеро, зможуть побачити своє майбутнє. Пари, які посварилися легко миряться. А люди, які прийшли сюди без половинки, у водах озера можуть розгледіти свою долю.

Читайте також:

Тернопільські пароплави

До сьогодні став вважається окрасою міста Тернопіль. Що подивитися та що робити на озері? Всім туристам рекомендують покататися на пароплаві. Озером курсують два судна: «Капітан Т.Г. Парій» та «Герой Г. Танцоров». Пароплави ходять з квітня по жовтень (в теплі роки і в листопаді) з 12 до 21 години, якщо температура повітря буде +18-+20 °C. Однак, часто пароплави ходять до останнього клієнта.

Відправляється судно не за графіком, а за кількістю пасажирів. Пароплав пристає до пристані, пасажири займають місця на відкритій палубі, а вже тоді до них підходить контролер.

Вартість повного рейсу становить 25 гривень з дорослої людини (ціна за 2019 рік).

Надзвичайно цікаве місто Тернопіль. Туристичний маршрут, одначе, варто починати попередньо ознайомившись з місцевими новинами. Так, з сайтів можна дізнатися детальнішу інформацію про роботу пароплавів. Зокрема, знайомлять з графіком роботи щорічно у старт сезону.

Набережна та фонтани

Окрім прогулянки на пароплаві, можна полюбуватися мальовничою набережною, яку у народі прозвали «Циганкою». Цікаво, що набережну озера часто порівнюють з містом Майямі в США. Тут такі ж неймовірні заходи сонця, красиві пейзажі й сучасна інсфраструктура. А ще тут багато колоритних та недорогих закладів, в яких можна посмакувати кавою, милуючись красою озера.

Що робити в Тернополі? Ваш відпочинок не буде повним без споглядання на Аераційний фонтан. Загальна довжина водограю – понад 300 метрів. Відтак, цей фонтан поправу носить почесне звання найдовшого водограю в Україні. Струмінь води з кожної форсунки сягає 9-ти метрів в довжину і майже 4 – у висоту. Стріли підсвічуються різними кольорами, що робить набережну ще привабливішою. От тільки фонтан у будні дні не працює.

До слова, окрім естетичної функції, водограй виконує і екологічну – насичує воду киснем.

Читайте також:

Випадкова зустріч

У центральній частині міста, просто на алеї, що навпроти Драматичного театру, є скульптурна композиція «Випадкова зустріч».

Чому ця скульптура двох американських леді, які розмовляють, входить до списку «цікавинки Тернополя»? Справа у незвичайній історії інсталяції.

Композиція «Випадкова зустріч» – робота скульптора Стюарта Джонсона, твори якого прикрашають не тільки міста США, але й Європи, Японії. Скульптура була подарована місту американським меценатом Джоном Звожеком. Цей чоловік певний час працював волонтером у відділі екології міста і захотів зробити Тернополю подарунок.

Звожек легко знайшов скульптуру, яка відмінно відображала ауру міста. Однак, тут постало кілька бюрократичних питань. Потрібний був спеціальний дозвіл від американського Конгресу на вивіз такої дорогої пам’ятки (а коштувала вона понад 100 тис. доларів). Коли ж всі питання було узгоджено, композицію забрали з парку США та відправилася в Україну.

Нині, скульптуру «Випадкова зустріч» вам покаже будь-яка туристична карта Тернополя. Але мало кому відомо, що дамочки могли не добратися до місця призначення. Справа в тому, що дорогою їх випрошували французи, щоб «оселитися» у Парижі, а в Україні їх просили «залишитися» в Києві.

У 2002 році скульптурна композиція все ж «оселилася» у сквері імені Шевченка.

Та вже через рік одну бронзову пані вкрали, залишивши її колежанку самотньо балакати з пустим місцем. Одні подейкують що це злочин з метою збагачення (леді здали як металобрухт), інші впевнені, що американка зараз знаходиться у приватній колекції. Звичайно, викрадену даму не знайшли, хоча і обшукали увесь Тернопіль. Туристичний шарм при цьому лише зріс: тепер приїжджим розповідають цю карколомну історії, а мандрівники підсідають до американки, щоб зробити фото на згадку.

Адреса: бульвар Тараса Шевченка,

Стілець, Невидимка та сантехнік

Пам’ятаєте історію про діаманти, заховані в одному зі стільців гамбсівського гостинного гарнітуру? Про нього ще писали І. Ільф та Є. Петров. Їх шукав не один авантюрист… Так от, виявляється славнозвісний стілець з незлічимим багатством, весь час був у місті Тернопіль. Легенда розповідає, що саме за ці кошти побудували торгівельно-розважальний комплекс «Атріум», який стоїть на місті старої польської будівлі (в якій і знайшли стілець з діамантами).

Тут і розташований пам’ятник-копія того самого міфічного стільця. А поруч встановлено ще дві композиції – усміхнений сантехнік із величезним розвідним ключем у руках і людина-невидимка.

Адреса: вулиця Йосипа Сліпого, 5/6,

Читайте також:

Італійський дворик

Венеціанський або ж Італійський дворик мабуть найколоритніша пам’ятка. Це саме те місце куди піти в Тернополі з дівчиною.

Свою назву дворик отримав завдяки колонам, фасадам та аркам, які надають йому схожості з архітектурними компонентами італійських будинків.

Екзотичний для української культури Венеціанський дворик, приваблює туристів, котрі прагнуть пірнути в середземноморську атмосферу не покидаючи країну.

Дворик датується 1893 роком. Побудували його члени Польського культурного товариства. По завершенню робіт тут розташовувалася польська бурса й зберігалися бібліотечні фонди. Потім приміщення передали Подільському музею. Згодом тут розмістилася жіноча гімназія.

Безумовно, Італійський дворик доповнює пам’ятки Тернополя. Тому дуже жаль, що така атмосферна та екзотична споруда нині потребує колосальної реставрації. Та незважаючи на занедбаний стан, цей куточок привертає до себе увагу та навіює атмосферу минулого.

Якщо ви шукаєте, романтичне місце і замислюєтесь над тим, куди піти в Тернополі з дівчиною чи хлопцем, то також можете сміливо обирати Італійський дворик. Для приваблення туристів тут відкрили маленьке кафе, яке вразить вас затишністю.

Розташована пам’ятка у дворі великого будинку в самому центрі міста.

Адреса: вулиця Чернівецька, 66.

Вежа та підземелля Тернопільського собору

Вражає своєю архітектурою Тернопіль. Що подивитися у такому величному місті? Красою та умиротворенням вас вразить Собор Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці, або Тернопільський катедральний собор. Звичайно, туристи віддають перевагу більш екстремальним розвагам. І хоча собор багато оздоблений всередині, цікавим для мандрівників буде підземелля та вежа.

Під церквою, на глибині п’яти метрів, є велика підземна частина, скріплена каменем, вапняною кладкою та старовинною цеглою. Її вік – 700-800 років.

Як припускають дослідники, ходи з підземелля тягнуться до Театрального майдану, замку та інших старовинних споруд міста. Одні ходи замуровані, інші засипані землею.

Десятиліттями крипта (склепінчасте приміщення, яке було у більшості середньовічних західноєвропейських сакральних споруд) була зачиненою. Тепер, після розчищення, її зможуть відвідувати парафіяни, місцеві жителі та туристи, які приїжджають до Тернополя.

Нині тут працює музей, який знайомить з сакральним містом та показує споруди від перших поселень до Другої світової війни.

Якщо ви шукаєте цікавинки Тернополя, то у собор варто зайти ще й тому, що можна піднятися на 22-метрову південну вежу. Там облаштували оглядовий майданчик. До майданчика ведуть 88 кам’яних сходинок. Звідси відкривається краєвид на центральну частину міста.

Адреса: м. Тернопіль, вул. Сагайдачного, 14

Читайте також:

Тернопільський замок

Там де графи, там і замки! У 1540 році Ян Тарновський отримав дозвіл на спорудження замку від самого король Польщі Сигізмунд I Старого. Тоді вельможа задумав замок як фортифікаційну споруду, яка мала «стати на шляху» ворогам. В цей ж період будували і став.

Спорудили будівлю за 8 років і це незважаючи на постійні навали татарів. Замок був оточений глибоким сухим ровом та додатково обнесений земляним насипом з дерев’яним частоколом.

Протягом наступник кількох століть замок, як і історичний центр Тернополя, неодноразово зазнавай серйозних руйнувань. В результаті він втратив статус оборонної споруди, перетворюється на палац, який стоїть і донині.

Планують, що у Старому замку діятиме Музей міста Тернополя, а підземеллям проводитимуть екскурсії.

Адреса: вул. Замкова, 12

Вулиця Валова

Якщо вже ви прогулюєтеся Файним містом, то серед того, що подивитися в Тернополі, повинна точно бути вулиця Валова. Головною вулицею міста вважається Руська, однак, саме Валова вражає туристів красою і огортає атмосферою середньовіччя. Це одна з найдавніших вулиць Тернополя. Нині вона пішохідна.

Одна із найромантичніших вуличок Тернополя розпочинає свою історію на зламі XVIII і ХІХ століття. Тоді там стояв вал, який оточував Тернопіль з 1540-х років. Згодом укріплення розібрали, розрівняли і засипали.

Після воєнних дій 1944-го року, неушкодженими залишилися більшість будинків на Валовій і майже всі ці об’єкти є пам’ятками архітектури місцевого значення. Подекуди збереглася старовинна бруківка, досі у домах стоять довоєнні двері, ковані перила, є ліпнина на стінах.

Валова – ось куди піти в Тернополі фанатам мистецтва. На вулиці працює декілька книгарень, є магазини з сувенірами, затишні кафе, просто неба місцеві художники продають полотна, а музиканти діляться своїми талантом.

Приваблює туристів і пам’ятник Ігорю Ґереті, – археологу, мистецтвознавцю, історику, поету, викладачу і громадсько-політичному діячеві. Цей двохметровий бронзовий чолов’яга покорив не одне серце мандрівника.

Ввечері Валова особливо романтична: жовті вогні з будинків падають на бруківку, дорогу освітлює святкова ілюмінація, а з кафетеріїв лине аромат кави.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм, тернопіль
В тему

Останні матеріали