Поради

Конфлікти та підйом до сходу сонця: 7 способів вийти із зони комфорту

Конфлікти та підйом до сходу сонця: 7 способів вийти із зони комфорту

Комфорт нівелює будь-який рух уперед. Але щоб вирватися з чіпких лап рутини, не обов’язково кидатися у крайності і перевертати світ з ніг на голову. Досить просто вийти з зони комфорту.

Психологи трактують зону комфорту, як область життєвого простору з найменшим рівнем тривожності. З роками те що називають зоною комфорту перетворюється на мушлю, в якій ми відчуваємо себе безпечно і спокійно. І у цьому вакуумі стабільності та стагнації ми щодня, стикаючись з різними життєвими ситуаціями, приймаємо стандартні та безперспективні рішення.

Навіщо ж покидати цю мушлю та який негатив нам несе зона комфорту? Цитати Альберта Ейнштейна вражають не одне покоління людей. Саме Ейнштейн, один з найвизначніших фізиків XX століття, якось сказав: «Ми не зможемо вирішити наші проблеми з тим же мисленням, яким ми їх створювали».

Навіщо виходити з зони комфорту?

  • Нові кар’єрні перспективи;
  • Розширення кола спілкування;
  • Життя стає повніше і довше;
  • Самореалізація та усвідомлення мети існування;
  • Підвищення самоповаги і позитивний настрій.

Отже, для чого вилазити зі своєї мушлі зрозуміло. А от як це зробити? Процес можу бути драматичним та болючим, але вартим результату.

Ось 7 порад, які підкажуть, як вийти із зони комфорту і стати на шлях, який веде до досягнення цілей та щасливого життя.

Читайте також:

Як вийти з зони комфорту?

«Подружіться» з ворогами

Так, ми не помилилися і в лапках повинно стояти саме слово «подружитися»! Якщо ви і справді задумуєтесь над тим, як вийти з зони комфорту, то потрібно навчитися ладити з опонентами.

Навряд чи якісь досягнення та результати чекають на людину, яка оточує себе однодумцями. Звичайно, працювати з товаришами комфортно, але як показує практика, робота в команді людей з цілями і прагненнями тотожними вашим – плодів не приносить. Особи, зацікавлені у збереженні дружніх відносин, зазвичай, погоджуються один з одним, не висловлюють сумнівів, пробачають помилки та йдуть на поступки.

За іншою схемою розвиваються події у команді, де хоча б одна людина не розділяє поглядів партнерів і готова оскаржити думку оточуючих.

Робота з опонентами, ось що може порушити зону комфорту.

Не бійтеся напруженої співпраці: запрошуйте в команду людей, чиї погляди і цілі розходяться з вашими.

Маневруйте цілями

Багато інструкторів по саморозвитку запевняють, ніби маленькі і легко досяжні цілі не дають енергії. Більше того, дрібні перемоги ховають нас у щоденній рутині. Відтак, провідні гуру радять замахуватися лише на високу планку.

І справді, ви ніколи не зрозумієте як вийти з зони комфорту без великої мети. Правильна ціль змушує ваше серце завмирати від страху та розриватися від щастя водночас. Мрії повинні лякати, надихати, вибивати з колії.

Але досягти чогось значного неможливо без дрібних здобутків. Вчені вже доказали, що доводячи до кінця маленькі справи мозок виділяє гормон щастя. Аби спровокувати викид цього гормону досить дочитати книгу чи навіть застелити ліжко.

Якщо ж ви зосередитесь лише на великих цілях, то цього гормону вам не отримати. А як іти до мети нещасливим?

І аби швидше зрозуміти, як вийти з зони комфорту, вам слід навчитися маневрувати маленькими та великими цілями.

Читайте також:

Конфліктуйте

Хибно мислять ті, хто вважає конфлікт загрозою для своєї справи. Невдахи зводять втрати до мінімуму і уникають суперечок. Тоді як успішні люди не бояться вступати у дебати.

Лише люди, які зуміли вийти з зони комфорту знають, що конфлікт – джерело енергії, колодязь творчих думок та чаша успіху.

От тільки конфліктувати, аби був результат, потрібно правильно. Якщо ви плюватимете в опонента та щоразу стукатимете кулаком по столі – навряд чи щось путнє вийде.

Пропагуйте толерантний конфлікт. Спочатку розкажіть супернику про ваші цілі, думки і почуття. Після цього поцікавтеся його думкою з приводу даної справи. А в кінці знайдіть варіанти, які влаштують обидві сторони.

Працюйте на межі своїх можливостей

Любите челленджі? Чому б не створити челлендж, який допоможе покинути яму під назвою «зона комфорту»? Наприклад, варто пожити сім днів за методом Еріка Ларссена. Його наука допомагає лідерам бізнесу, елітним спортсменам і простим людям домагатися своїх цілей в будь-яких умовах та розширити кордони своїх можливостей.

Протягом 7 днів виконуйте завдання на межі своїх можливостей. Такі методи практикують новобранці перед зарахуванням до загону спецназу.

Саме теорія Еріка Ларссена допомагає людям вийти із зони комфорту. Книга українською, на жаль, не продається. Але ознайомитися з підручником російською мовою можна.

Основні принципи 7-денної програми Еріка Ларссена:

  • Складіть план на цілий тиждень, окремо розписавши кожний день;
  • Пекельний тиждень стартує в понеділок о 5.00 і закінчується в неділю 0 22.00;
  • Ваш робочий графік триває з 5 ранку до 10 вечора;
  • Завдання потрібно виконувати швидко і якісно;
  • Соціальні мережі в робочий час під забороною. Телевізор взагалі не вмикайте;
  • Розмовляти, а тим паче пліткувати з друзям, колегами чи родичам не по справі – не можна;
  • Невід’ємна складова «пекельного тижня» – правильне харчування та спорт.

Що дасть ця програма? Через розширення зони комфорту ви зрозумієте на що здатні і що вам подобається. Як зазначає автор, маленькі кроки ведуть до великих змін у житті.

Читайте також:

Перетворіться на жайворонка

Не дарма говорять: «Хто рано встає – тому Бог подає». Найпродуктивніший час для будь-якої роботи – ранок. В ідеалі потрібно вставати до сходу сонця. Поки інші сплять, ви зможете не лише спокійно налаштуватися на продуктивний день в тиші, а вирішити частину запланованих завдань.

Не вірите у те, що ранкові години найпродуктивніші? Про те, як вийти з зони комфорту та досягти успіху розповідають світові знаменитості. Серед успішних людей, які піднімались удосвіта був один із засновників США Бенджамін Франклін та письменник Ернест Хемінгуей. Серед сучасників, які підводяться о 5 ранку – акторка Дженніфер Еністон, екс перша леді США Мішель Обама, генеральний директор американської корпорації Apple Inc. Тім Кук та фахівець з мотивації, лідерства і розвитку особистості Робін Шарма.

Ранкова звичка

Якщо ви навчитеся підніматися до сходу сонця, то виробіть в собі якусь хорошу звичку. Вищезгаданий Робін Шарма практикувати правило 20/20/20. За ним, чоловік перші 20 хвилин присвячує активним фізичним вправам. Наступні 20 хвилин Шарма виділяє для перегляду своїх цілей на рік чи квартал (тільки уявіть, він кожний ранок нагадує собі про свої мрії!). І зважаючи на свою мету планує новий день.

Останню двадцятихвилинку фахівець з мотивації присвячує навчанню: читає книги, слухає аудіо, переглядає навчальні відео або робить висновки вчорашнього дня.

Вважаєте, що зона комфорту залишиться з вами після формули 20/20/20? Вигадайте власний ранковий ритуал.

Той самий Бенджамін Франклін читав ранкову молитву, яка додавала йому життєво енергії. А ще він щоранку запитував у себе: «Що хорошого я зроблю сьогодні?».

Джек Дорсі, один з творців Twitter, прокинувшись – займається медитацією. Потім вирушає на пробіжку дистанцією в 10 кілометрів.

Стів Джобс, підприємець, винахідник, один із засновників компанії Apple, щоранку дивився на себе в дзеркало і запитував: «Якби цей день був для мене останнім, захотів би я і став би робити те, що на сьогодні заплановано?» Якщо протягом декількох днів відповідь негативна, значить, в житті пора щось змінювати.

Читайте також:

Частіше говоріть «Так»

Пам’ятаєте фільм «Завжди кажи "Так"» з Джимом Керрі у головній ролі? Герой цієї комедії кардинально змінив своє життя просто погоджуючись на все, що йому пропонували. Звичайно, у вашому випадку такі жертви будуть зайві. Але кажіть «Так» новим проектам, знанням, знайомствам. Хто знає, до яких наслідків це призведе і наскільки розширить вашу зону комфорту?!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, Секрети успіху, успіх, комфорт
В тему