Поради

Забобони вагітних: чому не можна розвішувати білизну, сидіти на порозі та грати з котом

Забобони вагітних: чому не можна розвішувати білизну, сидіти на порозі та грати з котом

«Не купуй! Не їж! Не дивися!», – чого тільки не говорять вагітним. Більшість прикмет пов’язаних з вагітністю виходять за межі розуміння сучасної людини. Та деякі з забобонів мають цілком логічне пояснення.

Сьогодні ми розберемося, яких прикмет потрібно дотримуватися, а з яких варто лише посміятися.

Заборона на червоне

Можна скласти довжелезний список того, що не можна робити вагітним. Народні прикмети часто твердять і про те, що майбутнім мамам не можна їсти нічого червоного, оскільки дитина народиться з червоною шкірою та родимими плямами.

Така прикмета має цілком логічне пояснення: фрукти червоного кольору вирізняються високим рівнем алергенів. Особливо небезпечні екзотичні фрукти. Таке лакомство може стати причиною появи у малюка алергічної реакції і згодом перерости у стійку алергію. Тому, в період вагітності, лікарі рекомендують вживати фрукти, які ростуть в вашому середовищі існування.

Не можна розвішувати білизну

Серед того, що забороняється вагітним, було і розвішання білизни. Наші бабусі вірили, що піднявши руки вгору, жінка звільняє місце для малюка. У дитинки стає більше площі для маневрів і вона може заплутатися у пуповині. Але сучасна медицина встановила, що розмір пуповини залежить від генетики.

Тим не менш, така зарядка насправді шкідлива для майбутніх матусь. У позі «руки до гори» порушується подача кисню для малюка та підвищується тонус, що провокує надходження навколоплідних вод і викликає передчасні пологи.

Тому роботу з пранням краще передати іншому члену сім’ї.

Якщо в’язати – дитина заплутається в пуповині

Серед того, що протипоказано вагітним, є і в’язання. Однак небезпечна не лише робота з нитками та шпицями, а взагалі будь-яка сидяча праця. Такий труд порушує кровообіг органів малого таза, спричиняє венозний застій, варикозне розширення вен і геморой.

Відмовлятися від сидячої роботи на всі дев’ять місяців не доведеться. В’язати, вишивати чи виконувати іншу малорухливу роботу можна, але дотримуючись кількох правил. Зокрема:

  • Не сидіть кілька годин в одному положенні, і обов’язково робіть через кожних 45-50 хвилин перерви для фізичних вправ на спину;
  • Під ноги під час в’язання підкладайте маленьку подушку;
  • Забезпечте хороше освітлення, яке дозволить вагітній зберегти зір;
  • Після сидячої роботи рекомендують прогулятися на свіжому повітрі.

Читайте також:

Вагітність слід приховувати до появи животика

Ділитися своєю радістю з усім світом, – ось, що не можна робити вагітним. Народні прикмети у різних країнах твердять: не розповідаєш про вагітність – захищаєш дитину.

Насправді кількість людей, які знають про ваш «цікавий стан» не впливають на розвиток дитини. Але з психологічної точки зору, дотримуючись цієї прикмети, ви зможете захистити себе від зайвих пояснень оточуючим, якщо вагітність перерветься.

Не тримайте в таємниці вагітність після п’яти місяців

Мовляв, якщо занадто довго тримати в таємниці вагітність, то дитина буде погано розмовляти. Звичайно, наукового підтвердження цій теорії немає, але у цей термін животик вже видно і вагітність приховувати не вдасться.

Не повідомляйте дату майбутніх пологів

Народ вірив, що заздрісники та лихі люди могли накликати на вагітну жінку біду, знаючи дату її пологів. Психологи ж запевняють, що дотримуватися цього забобону варто лише для того, щоб уникнути набридливих запитань по типу: «А ти вже народила?».

Вагітній не можна дивитися на страшних звірів та скалічених людей

Забобони твердять, що не можна вагітним дивитися на калік, спотворених людей та страшних звірів, бо, мовляв, дитина може народитися некрасивою, або навіть перейняти на себе хворобу чи каліцтво. І навпаки, якщо дивитися на симпатичних людей, то малюк виросте красивим.

Логічної підстави для виконання цієї прикмети немає. Але особливо вразливим людям і справді не варто піддавати себе стресу.

Читайте також:

Майбутній мамі не можна сидіти заклавши ногу на ногу

Особливої небезпеки така поза звичайно не несе, хоча за народною прикметою ця звичка зробить малюка клишавим. Однак, якщо жінка сидить у такому положенні постійно, то може спровокувати порушення кровообігу в ногах.

Якщо спати на спині, то дитина задихнеться

Насправді, все залежить від індивідуальних особливостей вагітної. Сон на спині не входить у список того, що забороняється вагітним. Однак, така поза насправді несе небезпеку для плоду:

  • Застій сечі;
  • Проблеми з травною системою;
  • Додаткове навантаження на хребет;
  • Кисневе голодування малюка;
  • Проблеми з кровоносною системою та серцем.

Якщо лежачи на спині матір відчуває дискомфорт, то вона може спати на боку, підклавши під спину подушку. Якщо поза не сподобається малюку і він відчує брак кисню, то повідомить про це підвищеною активністю. А на пізніх стадіях вагітності можна спати навіть сидячи, озброївшись подушками.

Не можна називати дитину на честь покійного родича

Якщо назвете дитину ім’ям покійного родича, то малюк повторить його долю. Цей міф розвінчує Церква. За словами священиків ви даєте дитині ім’я не покійника, а ангела. Відтак, малюк після хрещення опиняється під захистом небесного покровителя.

Вагітних не беруть за хресних мам

Наші предки вірили, що вагітну не можна кликати у хресні, мовляв це віщує смерть хрещенику. Церква відкидає цей забобон, говорячи що вагітна жінка може стати хресною мамою, якщо їй дозволяє здоров’я.

Читайте також:

Купувати дитячий одяг та іграшки до народження малюка – до біди

Купувати дитячі речі – стовідсотково буде серед того, що не можна робити вагітним. Народні прикмети твердять, що в одязі повинна бути дитинка. Якщо речі є, а малюка немає, то у них може увійти потойбічна сила, і малюк так не скористається одягом.

Нині багато вагітних купують речі для малюка передчасно. Такі прогулянки позитивно впливають як на фізичний, так і на емоційний стан мами. Але робити всі покупки в один день не варто, адже таке навантаження лише нашкодить майбутній матусі.

Однак лікарі та психологи все ж вважають, що покупку дитячих речей можна внести у список того, чого не можна вагітним на ранніх термінах. Справа в тому, що у цей час досить великий ризик викидню. А споглядання на дитячі речі малюка, який вже не народиться, точно не сприятиме новій вагітності.

Вагітним не можна стригти волосся

Один з найпоширеніших забобонів твердить, що вагітним не можна стригти волосся. Чому виник цей міф? Наші предки вважали, що у волоссі захована життєва сила людини, відтак відрізати коси – означало втратити енергію. Тому зістригаючи навіть кінчики, вагітна позбавлялася додаткового «підживлення» організму.

Насправді стрижка не несе ніякої шкоди організму матері та дитини. Щодо фарбування, то нині науково доведено, що хімічні елементи, що знаходяться в фарбі, проникають в організм матері і можуть посприяти проявів алергії після народження малюка. Причому небезпечна не стільки сама фарба, а її випари, які вдихає мама у перукарні. Якщо ви все ж хочете змін, то обирайте якісну фарбу, яка не викликає подразнень на шкірі та попросіть відкрити вікна у салоні.

Читайте також:

УЗД під забороною

Раніше вважалося, що стать майбутньої дитини можна визначити тільки за формою животика та ходою матері.

Спершу Церква не вітала визначення статі дитини до народження з допомогою ультразвукової діагностики. Сьогодні ж процедура УЗД є обов’язковою, тому що з її допомогою можна побачити і запобігти відхиленням у розвитку малюка. В результаті сучасна медицина витіснила цей забобон.

Не можна сидіти на порозі

Прикмету про те, що не можна вагітним сидіти на порозі, наші предки трактували так: поріг – своєрідна межа між двома світами. На цьому місці майбутня мама буде вразлива.

Науково довести цю прикмету не вдалося, але на порозі все ж сидіти не слід, хоча б тому, що там часто буває протяг.

Не можна брати до рук кішку

Говорили, якщо тримати на руках кішку, то у дитини буде багато ворогів. Насправді, лікарі твердять, що єдиний негатив, який може принести домашній улюбленець – це токсоплазмоз. Підхопити його можна прибираючи котячий туалет, тому проводячи цю процедуру використовуйте рукавички. Симптоми хвороби не відрізняються від звичайної застуди. Якщо у вас є кішка, здайте аналізи у ветеринарній клініці. Гладити чужих тваринам і грати з ними не варто. А так, мурчання кота навпаки позитивно впливає на організм людини.

Читайте також:

Прикмети, які не мають логічного пояснення

До нашого часу існує безліч прикмет, які вже не мають ніякого сенсу. Як правило, вони утворились в наслідок якихось релігійних обрядів, символів або застарілих побутових звичаїв.

  • Не можна вживати лайливі слова у присутності вагітної жінки, бо дитинка народиться з родимими плямами;
  • Фотографувати вагітну заборонено, бо розвиток дитини може зупинитися як на плівці;
  • До біди хитати порожню колиску;
  • Якщо в купелі потоне віск з волоссям малюка, то дитина скоро помре;
  • Вагітним не слід розчісувати волосся в п’ятницю;
  • Під час пологів волосся повинне бути розплетеним;
  • Щоб викликати дощ, вагітну потрібно полити водою;
  • Вагітній не можна переступати через земляні плоди (картопля, морква, буряк і т.д.) Обґрунтовувалося це повір’я тим, що в землю ховають мерців, а значить, що вона може забрати і немовлят;
  • Раніше вірили, що двійня приносить нещастя родині, тому жінки, які хотіли завагітніти не їли подвійні плоди та яйця з двома жовтками;
  • Предки говорили, що дівчатка ще в утробі забирають мамину красу;
  • Якщо вагітна витирає обличчя або руки кухонним рушником, дитина буде слинявою;
  • Якщо вагітна вкраде що-небудь, у малюка з’явиться некрасива родимка;
  • Якщо пити воду з відра – у новонародженого буде печія;
  • Не можна бити чи штовхати тварин, бо дитя буде нервовим;
  • Від малюка погано пахнутиме, якщо мати дивилася на зіпсоване м’ясо;
  • Якщо сваритися зі свекрухою підчас вагітності, то нещасні будуть усі жінки їхнього роду;
  • Якщо вагітна мало спатиме, то і у новонародженого будуть проблеми зі сном.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, діти
В тему