Поради

В які дні не вінчають та кому не можна вінчатися?

В які дні не вінчають та кому не можна вінчатися?

Церковний шлюб відрізняється від норм цивільного законодавства. Тому, перш ніж зважитися на такий відповідальний крок, варто дізнатися в які дні та кому не можна вінчатися.

Вінчання – надзвичайно відповідальний крок у житті кожної закоханої пари. І щоб з Таїнством на вашу молоду сім’ю зійшла благодать Божа, до цієї події потрібно підійти з усією серйозністю і розумінням того, що відбувається.

Перш ніж ставати на весільний рушничок, варто дізнатися про те, в якому випадку у проведенні обряду вам можуть відмовити.

Чому не можна вінчатися без реєстрації в РАЦСі?

В церкві священослужителі можуть вінчатися тільки пари, стосунки яких вже зареєстровані в РАЦСі. І як би ви не просили, священик не повінчає людей, які не мають штампу в паспорті. Чому ж церква не бажає вінчати закоханих? По-перше одруження перед державою – це своєрідний показник серйозності намірів партнерів для священика. Ще одна причина такого правила – свідоцтво про шлюб підтверджує, що дані особи не перебувають у офіційному шлюбі з іншими людьми (інформація, яку священик може перевірити лише отримавши свідоцтво про шлюб).

Будьте готові і до того, що перед Таїнством Вінчання вас можуть попросити пред’явити свідоцтво про шлюб. Якщо ви розписуватиметесь та вінчатиметесь в один і той самий день, то попередьте про це священика.

Важливо: Умови укладення шлюбу, встановлені цивільним законодавством і церковними канонами відрізняються. Відтак, не кожний цивільний союз, зареєстрований в РАЦСі, може бути освячений в Таїнстві Вінчання.

В принципі, церква може освятити незареєстрований союз, проте це скоріше є винятком з правил.

З ким не можна вінчатися?

Церква не благословить на шлюб, якщо один з партнерів сповідує нехристиянську релігію (мусульманство, іудаїзм, буддизм, язичництво і ін.). Зовсім інші правила діють для католиків та протестантів. Вінчання з представниками цієї течії християнства, за дозволу архієрея, можливе, якщо пара зобов’язується виховувати дітей у дусі православ’я.

Вінчання з нехрещеними та атеїстами

З особами, які не пройшли Таїнство хрещення вінчатися заборонено.

Також Церква не благословляє шлюб, якщо наречені називають себе атеїстами і прийшли у храм лише аби догодити родичам.

Якщо ж віруючою людиною себе вважає лише один членів сім’ї, не треба примушувати до вінчання партнера. В тому випадку коли людина, яка не вірить в Господа, але поважає православ’я, повинна дозволити своїй коханій половинці засвідчити свої почуття у церкві.

Церква, виходячи з міркувань пастирського милосердя до людської слабкості, може обвінчати атеїста та віруючу людину.

Тут доречно пригадати слова апостола Павла: «Невіруючий чоловік освячується жінкою віруючою, і жінка невіруюча освячується чоловіком віруючим».

Читайте також:

З ким не можна вінчатися?

Загалом, не існує жорсткої заборони на шлюб з представниками інших релігійних організації, так як і взагалі з невіруючими. Однак, окрім релігійних відмінностей, перепоною для вінчання можуть стати ще й такі нюанси:

  • Не можна вінчатися з людиною, яка перебуває у шлюбі з іншою особою;
  • Заборонене вінчання між кровними родичами аж до четвертого ступеня споріднення (тобто з троюрідним братом або сестрою);
  • Неприпустимі шлюби між хресними батьками та похресниками. Також забороняється шлюб між кумами (хресними і рідними батьками дитини). Але, часто правлячий архієрей може дати дозвіл на вінчання такої пари;
  • Церквою не допускаються четвертий і наступні шлюби. Згідно православним правилам, з’єднувати себе священними узами можна максимум три рази. В такому разі ви повинні пред’явити свідоцтво про розлучення або вдівство. В окремих випадках потрібний дозвіл від архієрея;
  • Не вінчають тих, хто раніше давав монаші обіти або прийняв рукоположення в священний сан;
  • Особливий дозвіл на вінчання потрібно, якщо між нареченими велика різниця у віці або вони дуже молоді.

Читайте також:

Коли не можна вінчатися?

Вінчання в православних церквах проводять залежно до вінчального календаря. Тому про день свята необхідно домовиться з представниками храму. У кожної обителі можуть бути свої правила, але вінчатися не можна:

  • Протягом усіх чотирьох багатоденних постів;
  • Тиждень перед Великоднім постом (Сирний тиждень);
  • Сім днів після Пасхи (Великодній або Світлий тиждень);
  • Від Різдва Христового (7 січня) до Водохреща (19 січня);
  • По вівторках, четвергах (передують пісним дням середі і п’ятниці);
  • У суботу не можна вінчатися. Ця заборона церковного уставу пов’язана з тим, що у неділю всі віруючі повинні перебувати у церкві на Божественній літургії. До неї звечора слід духовно підготуватися, що неможливо під час весільного святкування. Вінчання в суботу – це виключення з правила. Аби обвінчатися в цей день має бути поважна причина і дозвіл керуючого єпископа;
  • Напередодні найголовніших церковних свят;
  • 10, 11, 26 і 27 вересня (у зв’язку із суворим постом заради Усікновення глави Іоанна Хрестителя і Воздвиження Хреста Господнього);
  • Напередодні храмових днів (в кожному храмі – свої). Дозвіл обвінчатися в такий день може дати архієрей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему