Поради

Що треба знати молодятам про вінчання?

Що треба знати молодятам про вінчання?

Вінчання – одне із семи таїнств церковних, таїнство шлюбу. Під час нього подружжя благословляється на духовний союз і народження дітей.

Хто може повінчатися

Церква дозволяє вінчатися не тільки подружжю, яке недавно побралось, але й тим, хто вже давно живе разом. Однак існує ряд випадків, коли священик не може благословити союз. Зокрема, якщо це четвертий або п’ятий шлюб хоча б для однієї зі сторін. Не вінчаються пари, які перебувають у родинних зв’язках, навіть якщо це троюрідні сестра і брат. Також, коли з’ясовується, що один із наречених називає себе атеїстом. Четвертою умовою є те, що обидва мають бути хрещеними. П’яте – наречений і наречена не повинні фактично перебувати у шлюбі. Вагітність нареченої при вінчанні допускається.

Щасливі і нещасливі дні

У давнину щасливими вважалися 3, 5, 7, 9 числа, 13 – нещасливим.

Що потрібно для вінчання

Для здійснення таїнства необхідно дві ікони – Пресвятої Богородиці та Спасителя, якими священик благословлятиме молодих. Повинні бути обручки, 2 рушники на ікони та килимок або рушник, на якому стоятимуть наречений і наречена, дві церковні свічки і 4 хустини (пара молодим, щоб тримати свічки, і пара свідкам, щоб тримати вінці). Молодятам необхідно мати натільні хрестики.

Як проходить вінчання

Таїнство вінчання починається із потрійного благословення пари священиком, який подає їм дві запалені свічки. При цьому наречений і наречена тричі хрестяться і приймають свічки, які повинні горіти до кінця церемонії. Далі іде молитва про спасіння молодих, які вінчаються, і про продовження роду. Після всіх читань священик проводить заручення нареченого і нареченої кільцями. Після цього пара з’єднує руки, причому рука нареченого повинна лежати зверху. Потім починається основна частина торжества – вінчання. Наречений і наречена разом стають на рушник, розстелений перед аналоєм, і дають одне одному клятви, підтверджуючи невимушеність свого вибору і добровільне укладення шлюбу. Далі слідує покладання вінців або корон, священик читає Євангеліє і підносить молодятам чашу з червоним вином, яка є символом спільної долі.

Давні повір’я

Хто ступить перший на рушник при вінчанні, той і стане головним у сім’ї. Вважається, що під час торжества наречений і наречена не повинні дивитися одне на одного, інакше це призведе до зради когось із подружжя. Рушник і свічки потрібно завжди зберігати в сім’ї і нікому не віддавати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему