Поради

Городникам на замітку: чому жовтіє листя огірків

Городникам на замітку: чому жовтіє листя огірків

Це - проблема, з якою стикається мало не кожен городник. У одних жовтіють або покриваються плямами нижні листочки, у інших огірки жовтіють, в'януть і засихають, у третіх - листя жовтіє по краях, утворюючи свого роду облямівку.

Перша причина - недолік або надлишок вологи. У звичайне літо огірки рекомендують рясно поливати два-три рази на тиждень, а жарким літом - кожен день, глибоко промочуючи землю. В іншому випадку корінці огірків стануть «вибиратися» на поверхню землі в пошуках вологи і можуть підсохнути.

Причина друга - грибкові захворювання. Найчастіше саме фузаріоз, пітіоз та інші грибкові хвороби є причиною жовтого листя на огірках. Спочатку на бадиллі з'являються іржаві плями, потім листки покриваються плямами повністю, засихають та опадають. При цьому у разі фузаріозу пагони стають млявими, і не реагують на полив. Якщо 30-градусна спека змінилася холодними дощами і зниженням нічних температур - грибки не змусять себе чекати.

Причина третя - шкідники. Білокрилка або павутинний кліщ висмоктують всі соки з огіркового листя, в результаті листя жовтіє і гине. В даному випадку рекомендації очевидні: хороший шкідник - мертвий шкідник. Доведеться або обприскувати грядку «отрутою», або рятуватися народними засобами.

Причина четверта - брак поживних елементів. Щоб продовжити плодоношення і омолодити старіючі листки огірків, проводять позакореневе підживлення сечовиною, одночасно підсипаючи перегній під коріння. З цим завданням відмінно справляється обприскування настоєм прілого сіна. Для отримання настою сіно замочується у воді (1:1) два дні. Обприскують огірки три рази з інтервалом у тиждень.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему