Поради

Ожиріння: допоможіть своєму малюкові стати здоровим

Ожиріння: допоможіть своєму малюкові стати здоровим

Дитяче ожиріння – це проблема, яка сьогодні турбує батьків, лікарів і вчених усього світу.

З кожним роком кількість дітей із надлишковою вагою значно збільшується, що становить загрозу для підростаючого покоління. Ожиріння може з’явитися в будь-який час, але найчастіше пік розвитку припадає на 5–7 років, а також період статевого дозрівання.

У чому небезпека дитячого ожиріння?

Виділяють чотири ступені ожиріння. Перший характеризується перевищенням маси від норми приблизно на 15–25%. При другому ступені переважання становить від 26 до 50%. Третя стадія починається від 51%. Четверта стадія ожиріння – це перевищення допустимої норми більш ніж на 100%. Найчастіше цю проблему супроводжує ряд захворювань, які раніше вважалися суто дорослими. Лікарі стверджують, що дитяче ожиріння через 10–15 років загрожує безпліддям, недугами хребта і суглобів, травного тракту, варикозним розширенням вен, сексуальними розладами. Можуть бути й інші смертельно небезпечні ускладнення: інсульт, інфаркт міокарда, ниркова недостатність. Крім того, вчені дають сумний прогноз: підлітки та діти, які страждають ожирінням, не доживуть до 60 років.

Причини. Надмірна вага у дітей пов'язана з багатьма факторами. Головна причина – це неправильна культура харчування. Для дитини дуже небезпечна їжа, що містить велику кількість жирів, а саме таку пропонують усілякі фастфуди. У любителів сандвічів і випічки добова калорійність харчування збільшується до 30%, а енергія при цьому майже не витрачається.

Друга причина ожиріння у дітей – малорухливий спосіб життя. Відсутність фізичних навантажень, скорочення м'язів, обмеження рухової активності викликає порушення обміну речовин, зменшення кровопостачання тканин, зниження тонусу судин.

Що робити? Будь-яка дитяча дієта при ожирінні повинна ґрунтуватися на правильному режимі. Годувати дитину найкраще шість разів на добу, бажано дотримуючись режиму, тобто в один і той же час. Інтервал між прийомами їжі має бути приблизно 2,5–3 години. Приміром, перший сніданок можна дати дитині в 8-й годині ранку, другий – о 10:30, обід – о 13:00, полуденок – о 15:00–15:30, вечеря – о 18:00. Для дітей допустима легка вечеря перед сном о 20:00. Перевага дрібного харчування в тому, що воно зменшує апетит, у шлунку завжди є відчуття повноти. До того ж організм перестає акумулювати їжу, як це відбувається при триразовому харчуванні. Вечеря дитини з надмірною вагою повинна бути легкою і непізньою. Останній перекус можливий після вечері і повинен включати в себе одну моркву або одне яблуко.

Дитячу дієту слід вводити поступово. Для початку необхідно повністю усунути перегодовування.  Для контролю цього процесу бажано зважувати дитину щодня, записуючи і аналізуючи результати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти, діти, батьки, ожиріння
В тему