Поради

Чайлдфрі! Свідома відмова від дітей чи дітоненависництво?

Чайлдфрі! Свідома відмова від дітей чи дітоненависництво?

Як свідчать результати соціально-демографічного дослідження «Сім’я і діти» Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАНУ, майже півмільйона українців не бажають мати дітей.

Лише 17% жінок не народжують через проблеми зі здоров’ям. Решті заважає або економічна нестабільність, або особиста філософія — свідома відмова від можливості мати дітей.

Таких людей у світі називають «чайлдфрі».

Це люди, ідеологія яких характеризується принциповим небажанням мати дітей, незважаючи на таку можливість (тобто, не йдеться про людей, які безплідні, відкладають народження дітей на пізніший термін або не мають твердої позиції в цьому питанні).

Термін походить з англійської мови, як і звичай об'єднуватися в групи людей, які не хочуть заводити дітей, але і відстоюють своє право їх не мати.

В усі часи існували люди, які добровільно вибирали бездітність.Сьогодні  — це звичайні жителі великого міста зі середньостатистичним доходом, для яких на першому місці кар’єра.

Чайлдфрі стверджують, що їхнє життя насичене і без потомства, вони не відчувають ненависті до дітей, але через низку причин відмовляються народжувати.

Одна з причин відмови від дітей — власний негативний досвід чи наслідок психологічної травми, отриманої від недбайливих батьків. Як правило, це люди, що мали важке дитинство: жертви батьківського насильства (психологічного і фізичного), інцесту, жорстокості. Або вихованці дитячих будинків. Все, що пов’язано з дитинством, викликає у них вкрай важкі переживання, які неможливо забути.

Мусимо зазначити, що сьогодні цей рух набирає популярності і серед молоді.

Знамениті чайлдфрі:

  • драматург Джордж Бернард Шоу: «Молодість — чудова річ. Який злочин — розтрачувати його на дітей!»;
  • актриса Фаїна Раневська: «Сім’я здатна замінити тобі все. Отож добре подумай, що тобі дорожче, — все чи сім’я»;
  • балерина Майя Плісецька (на питання, чому у неї немає дітей): «Жінок з дітьми багато, Майя Плісецька — одна».

До речі…

На думку соціологів, чайлдфрі-пари більш освічені, більш затребувані як професіонали та керівники, мають більший дохід. Жінки хочуть бути чайлдфрі заради свободи працювати, чоловіки — заради свободи від роботи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства, діти, батьки
В тему

Останні матеріали