Поради

Як вибрати яйця для паски і крашанок

Як вибрати яйця для паски і крашанок

Яйця на Великдень не тільки входять практично в усі страви святкового столу, а й виступають в ролі окремої страви - крашанок. Тому вибираючи їх, треба знати на що звертати увагу, про що говорить маркування виробника і що є показником свіжості – повідомляє vesti-ukr.com.

На магазинних яйцях є маркування, що складається з букв і цифр. Якщо вонопочинається з букви «Д» - це означає що яйце відноситься до розряду дієтичних, і може зберігатися не більше 7 днів і тільки при кімнатній температурі. На дієтичних яйцях маркування наноситься червоним чорнилом.

Буква «С» означає, що яйце відноситься до «столових» і може зберігатися до 25 днів, без урахування дня знесення. На столових яйцях маркування наноситься синім чорнилом.

Увага на вагу

Друга цифра в маркуванні означає - «категорію». Вона вказує скільки важить яйце. Вища категорія маркується як «В» і означає що яйце важить більше 75 г. Відбірна категорія «О» - вага яйця 65 - 74,9 г, перша категорія «1» - 55 - 64,9 г, друга категорія «2» - 45 - 54,9 і третя категорія «3» - 35 - 44,9 м.

Вибираючи яйця для приготування страв врахуйте, що середня маса яйця для рецепта - 45 г, тобто підходять яйця - 2 і 3 категорії.

Перевірте ступінь блиску

Свіже яйце має матовий відтінок, це стосується як білих, так і коричневих яєць. Згодом в процесі зберігання шкаралупа починає блищати, і чим більше глянцю - тим довше лежить яйце. Це стосується як білих, так і коричневих яєць. Крім того, глянцевий блиск шкаралупи може говорити те, що яйце було вимито. А це означає, що зберігатися воно може не більше 10-12 днів.

Перевірте на «булькання»

Чим довше лежить яйце, тим більше пористим стає його шкаралупа, а значить туди потрапляє більше повітря. Тому при трясці чутно, як яйце всередині бовтається. Свіже яйце «булькати» не стане.

Вибирайте яйця 1-2-недільної давності

Для фарбування вибирайте яйця невеликого розміру - їх шкаралупа міцніша, і ті, які були знесені 5-15 днів назад. Яйця двотижневої давності краще чистяться і на шкаралупі не залишається білок, але при цьому вони будуть ще досить свіжими.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему