Поради

Штукатурка кракелюр: від живопису до дизайну

Штукатурка кракелюр: від живопису до дизайну

Декоративна штукатурка кракелюр – красиве і сучасне оздоблювальне покриття з ефектом тріщин. Кракелюр дає можливість повною мірою втілитися дизайнерській фантазії, задаючи тон усьому інтер’єру. Такий варіант є відмінним фоном для стильних аксесуарів з ноткою старовини.

Назва матеріалу походить від французького слова «craquelure», що означає тріщини на поверхні картини або іншого графічного покриття. Тож можна сміливо казати, що термін перекочував із живопису до дизайнерів. Звичайно, спочатку такий ефект ніхто не оцінив. Розтріскування було не дизайнерською фішкою, а недоліком у складі лакофарбових матеріалів, який проявлявся з плином часу.

Спосіб нанесення

В кінці ХХ – на початку ХХІ століття з’являлися різні прийоми та варіанти обробки стін і інших частин приміщень під кракелюр. Настільки оригінальний декор створюється способом, який називається «однокроковий кракелюр», хоча насправді етапів у ньому три. Спочатку поверхню покривають базою – саме її буде видно в тріщинах. Потім наноситься головний компонент – лак з ефектом кракелюр. Нарешті – фінішний шар, який, потрапивши на лак-кракле, розтріскуватиметься.

Безпечний для здоров’я

Варто зазначити, що у складі цієї декоративної штукатурки відсутні шкідливі для здоров’я компоненти, оскільки вона є екологічно чистим матеріалом. Цей матеріал пропускає пару і повітря, завдяки чому зводиться до мінімуму утворення цвілі й грибка. А головна перевага штукатурки-кракелюр у тому, що вона здатна протягом тривалого часу зберігати привабливий вигляд і протистояти впливу часу.

Альтернативний варіант

Якщо ви не хочете зв’язуватися зі штукатуркою, то можна підібрати в кімнату на флізеліновій основі фрески, виконані в стилі кракелюр. Можливо, в чомусь вони поступаються оригіналу, але це покриття відносно недороге і його можна поклеїти в своєму будинку самостійно, не вдаючись до послуг майстрів.

Популярність штукатурки-кракелюр можна пояснити унікальними якостями і доступними цінами. Сьогодні будівельний ринок не відчуває нестачі в оздоблювальних матеріалах. Широкий асортимент штукатурки кракелюр дозволяє підібрати матеріал відповідно до уподобань і уявлень про красу.

Кракелюр на стінах – справжній тренд сезону! Тріщини виглядають яскраво й незвично. Кількість тріщинок і їх товщина залежать від ваших побажань. До речі, ефект кракелюра цікаво виглядає не тільки на декоративній штукатурці, але і на меблях.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему