Поради

Чи є татуювання гріхом

Чи є татуювання гріхом

Серед християн досі немає однозначної думки щодо татуювання свого тіла. Дехто доволі терпимо ставиться до наколювання на шкірі. Інші навпаки – вважають тату проявом демонізму, яке відкриває двері ледь не для сатанізму. Отож, як Церква ставиться до татуювання?

– Можна відповісти словами Святого Письма. У 19-му розділі Книги Левіт Бог сказав Своєму народу: «Не робіть нарізи на тілі в знак жалоби по померлих і не наколюйте написи на вашій шкірі. Я – Господь!», – коментує священик Євген Ейсмант. – Також в Одкровенні святого Іоанна ми знайдемо схожі слова: «Якщо хто вклоняється звірині та образу її, і приймає знамено його на чоло своє або на руку свою, сам теж нап’ється вина люті Божої».

За словами отця Євгена, людина ніколи не знає, що означає те чи інше татуювання. Нинішня молодь виправдовується, мовляв, роблять татуювання лише для краси.

– У моїй практиці був випадок, коли дівчина для краси зробила на плечі татуювання метелика. Через місяць вона стала залежною від сексу. Шукала в кожному предметі або людині спосіб задоволення своїх сексуальних потреб… Коли ми почали розбиратися в цій історії, виявилося, що в Єгипті метелик означав богиню сексу.

Виходить, що ця дівчина, не знаючи, зробила таке татуювання і тим самим накликала злого духа. Потім вона під час молитви відреклася, стала вільною. І вивела тату, – пригадує священик.

Чи можна робити тату із зображенням хреста або святих?

– Одного разу я допомагав одному екзорцисту. До нього на молитву прийшов чоловік, у якого було татуювання розарію на руці. Під час молитви ця частина тіла почала пекти. Потім виявилося, що цей чоловік уклав союз зі злим духом через цю картину розарію. Здавалося би, це священний символ. Попри те, він став причиною поневолення людини, – каже отець.

Бог Сам говорить: «Не робіть ніяких зображень на своєму тілі, адже воно є святинею Святого Духа». Прикрасою може бути хрестик, образок, але немає потреби наносити щось на своє тіло… Що стосується написів, які роблять деякі, то окремі літери можуть також означати символи певної філософії, далекої від християнства.

Завжди треба запитувати: навіщо

Хтось робить тату для краси або для того, щоб заглушити в собі певні проблеми. Але це не є необхідним для спасіння.

Ліпше носити на собі натільний хрестик, молитися, придбати ікону. Тобто, немає жодних раціональних причин, аби наносити щось на своє тіло. Щоправда дехто робить тату задля нібито спасіння. Наприклад, християни-копти наколюють собі тату із зображенням хреста, щоб у разі смерті від рук ісламістів бути похованими по-християнськи. Це випадок інкультурації, коли тату робиться з метою розпізнавання. Як, скажімо, татуювання групи крові та резусу на руках. У цьому випадку тату не впливає на духовність людини.

Чи татуювання є гріхом

– Мені важко відповісти, чи є тату гріхом. Ми не можемо сказати, наприклад, що гріхом є читання книг про Гаррі Поттера. Але ми знаємо, що в цій книзі є закриті обряди чаш. Що людина, читаючи це, може стати частково поневолена, – припускає священик. – Подібне запитання виникає до слухання музики важкого року, «металу». Це не гріх. Але, якщо довго слухати таку музику, що є посвяченням злу, то можна також стати невільником злого духа.

Це ж стосується й татуювань.

Що робити з татуюваннями

 Потрібно звернутися до священика-харизматика і попросити про заступницьку молитву.

– Навколо нас є Бог, і якщо людина навіть оступилася, це не означає, що вона повністю покарана. Щоби Бог хотів послати на землю покарання, то Він послав би карателя. А Він послав Спасителя. Тому в нас завжди є можливість повернутися до Бога – прийти, попросити про молитву і вийти з гріха, – радить священик.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали