Поради

Чим чистити срібні прикраси і посуд

Чим чистити срібні прикраси і посуд

Для дбайливих господинь, модниць і володарів масивних срібних перснів знайома ситуація, коли їхні прикраси чи посуд зі срібла стає тьмяним, із плямами почорніння. Це природній ефект – іони срібла, взаємодіючи в реакції з молекулами сірководню, утворюють сульфіди, які нагадують чорно-сіру плівку. Відвернути цей процес складно, однак відновити сяяння срібла цілком можливо – навіть у домашніх умовах.

Використання розчину солі, соди і миючого засобу

Інгредієнти беруться в рівних пропорціях по 1 столовій ложці і розводяться в одному літрі води. Розчин наливають в алюмінієвий посуд, доводять до кипіння і кладуть туди срібні вироби. Потім кип’ятять на повільному вогні 30-35 хвилин. Після цього виріб промивають і полірують м’якою тканиною. До слова, подібний спосіб є надзвичайно ефективним і зазвичай використовується більшістю господинь.

Використання 10-процентного розчину перекису водню або лимонної кислоти

Скип’ятити воду і дати їй трохи охолонути. На 10 ложок води додати одну ложку спирту або лимонної кислоти. У цей розчин помістити срібло. Через півгодини дістаємо та промиваємо. Витираємо срібно насухо. Щоправда подібний варіант небезпечний для дорогоцінних каменів, які вмонтовані у ювелірні вироби зі срібла. До речі, з усіх способів нашатирний спирт є найбільш ризикованим для срібних прикрас. Часто срібло тускніє. І потім його доведеться чистити хіба що в ювелірних майстернях.

Чистимо харчовою содою

Перед чисткою вироби зі срібла необхідно попередньо потримати 10-15 хвилин у теплому мильному розчині. Потім треба сполоснути їх під проточною водою і витерти насухо. Далі розчиняємо одну чайну ложку соди в одному літрі гарячої води. На дно ємності й поверх срібла вкладаємо алюмінієву фольгу. Виріб витримуємо в такому розчині 20 хвилин.

Також є інший варіант застосування соди: можна прокип’ятити срібло у воді з додаванням соди в тих же пропорціях 15 хвилин, опустивши їх туди тільки після закипання води.

Використанням звичайної харчової солі

На одну склянку води потрібно 20 грамів харчової солі. Срібло потрібно тримати в подібному розчині щонайменше дві години. Можна спробувати прокип’ятити виріб зі срібла в сольовому розчині приблизно 15-17 хвилин.

Використанням картопляного крохмалю

Натерти одну середню картоплину на дрібній тертці і залити холодною водою, щоби кашка з картоплі була повністю покрита водою. Срібний виріб занурюємо в натерту картоплю на 15 хвилин. Далі промиваємо холодною водою і протираємо.

Спосіб з використанням столового оцту

Для видалення чорних плям і цвілі з прикраси можна використовувати 6-процентний розчин харчової оцтової кислоти. Для цього нагріваємо оцет і протираємо ним виріб, попередньо змочивши у розчині шматок фланелі або замші.

Використання губної помади

Невелику кількість губної помади за допомогою м’якої тканини потрібно нанести на виріб зі срібла. Далі почистити м’якою зубною щіткою. Такий спосіб найліпше підійде для ланцюжків і ювелірних прикрас, що містять дрібні деталі або тоненькі візерунки.

Використанням спеціального засобу

Засіб для чищення срібла з урахуванням сплаву, з якого виготовлено виріб, можна придбати в будь-якому ювелірному або господарському магазині. Просто занурюємо виріб із каменем або без нього в цей розчин. І через кілька хвилин дістаємо чисту й блискучу прикрасу. Щоправда цей спосіб доволі дорогий.

Наостанок варто зазначити, що доглядати за срібними виробами нескладно. Головне – чистити срібло один раз на місяць і протирати фланелевими або замшевими серветками. І навпаки: якщо срібло довго не чистили, то на ньому утворюється товстий чорний наліт, через який срібні вироби виглядають тусклими. На жаль, чистка подібного виробу в домашніх умовах неефективна. Відновити блиск срібла можна лише ювелірних майстернях. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему